« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale
16.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Marți, 15 iunie 2021, Comisia Europeană a lansat a doua etapă a consultării partenerilor sociali europeni cu privire la modalitățile de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale, potrivit unui comunicat.

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală: „Platformele digitale de muncă joacă un rol esențial în tranziția digitală a economiei europene. Oamenii ar trebui să fie protejați atât în mediul online, cât și în cel offline, și ar trebui să li se permită să lucreze în siguranță și cu demnitate. Vom afla acum opiniile partenerilor sociali cu privire la modul în care ne putem asigura că munca prin intermediul platformelor oferă condiții de muncă decente, sprijinind, în același timp, creșterea durabilă a platformelor digitale de muncă din UE.”

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Platformele online aduc inovații și noi servicii pentru consumatori. Însă ele trebuie, de asemenea, să le ofere persoanelor care lucrează prin intermediul lor nivelul ridicat de standarde sociale la care ne așteptăm. Continuăm consultările cu partenerii sociali pentru a găsi o abordare inteligentă și echilibrată, care să ofere certitudine și standarde comune platformelor și celor care lucrează prin intermediul acestora. Astfel, ne vom asigura că tranziția digitală este echitabilă și durabilă.”

Platformele digitale de muncă joacă un rol esențial în tranziția digitală a economiei europene și constituie un fenomen în creștere. Dimensiunea economiei platformelor digitale de muncă din UE a crescut de aproape cinci ori, de la aproximativ 3 miliarde EUR în 2016 la aproximativ 14 miliarde EUR în 2020. Platformele digitale de muncă aduc inovare, creează locuri de muncă și sporesc competitivitatea UE. Ele oferă venituri suplimentare persoanelor, inclusiv celor al căror acces la piețele forței de muncă poate fi mai dificil.

Cu toate acestea, munca pe platforme online poate duce, de asemenea, la condiții de muncă precare și la un acces inadecvat la protecție socială pentru multe persoane care lucrează prin intermediul platformelor. Principala provocare în ceea ce privește lucrul pe platforme online este legată de statutul profesional. Acesta este un factor determinant al accesului persoanelor care lucrează prin intermediul platformelor online la drepturile și protecția muncii în vigoare. În plus, persoanele care lucrează prin intermediul platformelor online pot face obiectul unor decizii automatizate luate de algoritmi, fără posibilitatea de a contesta decizia și de a solicita despăgubiri. De asemenea, acestea au adesea acces limitat la reprezentare și negociere colectivă. În cele din urmă, există, de asemenea, provocări legate de natura transfrontalieră a muncii pe platforme online și de posibilitatea de a identifica țara în care se desfășoară activitatea.

Având în vedere aceste provocări, obiectivul celei de a doua etape a consultării este de a afla opiniile partenerilor sociali cu privire la modul în care ne putem asigura că persoanele care lucrează prin intermediul platformelor beneficiază de condiții de muncă decente, sprijinind, în același timp, creșterea durabilă a platformelor digitale de muncă din UE. Partenerii sociali vor fi consultați cu privire la un posibil conținut al inițiativei la nivelul UE, în domenii precum:

– facilitarea clasificării statutului profesional și a accesului la drepturile lucrătorilor și la drepturile de protecție socială;

– îmbunătățirea informării, consultării și căilor de atac, în special în ceea ce privește utilizarea gestionării algoritmice în activitatea platformelor;

– asigurarea clarității cu privire la normele aplicabile pentru toate persoanele care lucrează prin intermediul platformelor care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier;

– consolidarea aplicării legii, a reprezentării colective și a dialogului social.

Consultarea solicită, de asemenea, punctele de vedere ale partenerilor sociali cu privire la posibilele instrumente de acțiune ale UE. Comisia are în vedere atât instrumente legislative, cât și instrumente fără caracter legislativ.

Partenerii sociali sunt invitați să răspundă la întrebările adresate în cadrul consultării până la 15 septembrie 2021.

Cuvinte cheie: , ,
Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, INTERNAȚIONAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD