Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Renate Weber ar putea fi revocată din funcția de Avocat al Poporului. UPDATE: Revocare. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial. Comisia de la Veneția solicită motivele care au stat la baza demiterii. UPDATE: Sesizare de neconstituţionalitate admisă. Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului. UPDATE: Decizia motivată a CCR. UPDATE: Publicarea Deciziei CCR în Monitorul Oficial


06.07.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Monitorul Oficial al României, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 666 din 6 iulie 2021 a fost publicată Decizia nr. 455/2021 referitoare la admiterea sesizării de neconstituționalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Curtea Constituțională a României, în numele legii, decide:

„Admite sesizarea de neconstituționalitate formulată de grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Camera Deputaților și Senat și constată că Hotărârea Parlamentului României nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională.

Definitivă și general obligatorie.

Decizia se comunică președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pronunțată în ședința din data de 29 iunie 2021.”

***

Luni, 5 iulie 2021, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 455 din 29 iunie 2021 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului României nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

:: Decizia motivată

***

Luni, 29 iunie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat și din Camera Deputaților și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, potrivit unui comunicat.

Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art. 21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Or, întemeindu-se pe dispoziții legale care nu asigură garanțiile de independență ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorități publice, dispoziții cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conținutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art. 1 alin. (3) și (5) care consacră principiul statului de drept și principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum și dispozițiile art. 9 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.

Curtea a constatat că, întrucât actul de revocare este neconstituțional, acesta încetează să mai producă efecte juridice. Prin urmare, în temeiul art. 147 alin. (4) din Constituție, care consacră caracterul general obligatoriu și efectele pentru viitor ale deciziilor Curții Constituționale, Curtea menționează că, de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită prin Hotărârea Parlamentului României nr. 18/2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 524 din 26 iunie 2019.

***

Joi, 17 iunie 2021, Gianni Buquicchio, Președintele Comisiei de la Veneția, a transmis o scrisoare adresată președintelui Camerei Deputaților și președintelui Senatului prin care solicită bazele și elementele juridice care au dus la demiterea din funcție a unui ombudsman în timpul exercitării mandatului.

:: Scrisoarea

***

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 602 din 16 iunie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Începând cu data de 16 iunie 2021, doamna Renate Weber a fost revocată din funcția de Avocat al Poporului.

***

Miercuri, 16 iunie 2021, Plenul reunit al Parlamentului a votat revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, potrivit euractiv.ro.

Senatorii și deputații au decis revocarea cu 247 de voturi „pentru”, 32 de voturi „împotrivă” și o abținere.

***

Miercuri, 16 iunie 2021, Comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului au înaintat raportul comun și proiectul de hotărâre conform căruia Renate Weber se revocă din funcția de Avocat al Poporului.

:: Raportul și proiectul de hotărâre

***

Miercuri, 16 iunie 2021, începând cu ora 13:00, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților se va vota Proiectul de Hotărâre privind revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

:: Ordinea de zi

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro