Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Adrian Măntoiu: Wolters Kluwer este în prezent vârful de lance al tehnologiei juridice
17.06.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Cyberlaw, Interviuri, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Adrian Mantoiu

Adrian Mantoiu

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Adrian Mantoiu, managing director Wolters Kluwer România, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Cum a ajuns un om care a terminat Politehnica, cu o diplomă în Computer Science EMBA în administrarea afacerilor să se intersecteze cu lumea juridică?

Adrian Măntoiu: Tehnologia și domeniul legal sunt prieteni din ce în ce mai buni în ultima vreme. “Responsabil” pentru această schimbare este regretatul coleg și prieten Dan Stoica. Digitalizarea domeniului juridic a fost un vis al său și faptul că acum suntem țara europeană cu cele mai multe decizii judecătorești publicate gratuit, i se datorează în mare măsură. Datorită lui m-am alăturat acestui domeniu și nu este o decizie pe care să o regret.

Alina Matei: Nu vi se pare uneori că vă irosiți?

Adrian Măntoiu: Din contră, îmi pare rău că nu reușesc să fac lucrurile să meargă mai repede în direcția câștigătoare. Nivelul scăzut de digitalizare a domeniului juridic se datorează în mare măsură complexității acestuia. Digitalizarea se bazează pe identificarea fluxurilor și a modelelor iar juridicul este campion în ceea ce privește numărul acestora. Doar cele mai noi tehnologii sunt capabile în acest moment să pună la dispoziția profesioniștilor esența informațiilor din jurisprudență. Iar Wolters Kluwer excelează în acest domeniu, astfel încât vă garantez că nu am timp să mă plictisesc.

Alina Matei: Conduceți o companie ce are realmente o istorie în spate, adică a rezistat, dăinuit la nivel global din 1889, iar în România din 2005. Cum caracterizați piață juridică din România?

Adrian Măntoiu: Prin prisma faptului că Wolters Kluwer este într-adevăr o companie globală, am avut oportunitatea de interacționa și cu alte piețe din Europa. Pregătirea juridică a specialiștilor din România este la un nivel excelent dar, din nefericire, expertiza acestora se aplică unor tranzacții semnificativ mai mici, fiind recompensați în consecință cu sume semnificativ diferite pentru aceeași muncă prestată față de colegii din alte țări. În consecință și puterea de dezvoltare a caselor de avocatură locale este mai redusă. Deși tehnologia existentă în domeniul juridic din România este una dintre cele mai avansate, rata de adopție este una scăzută și datorită disponibilității limitate a capitalului. Realitatea din România ne-a forțat să găsim soluții pentru a oferi “mai mult cu mai puține resurse”. De exemplu, aplicațiile de gestiune a activității cabinetelor de avocatură au costurile la jumătate față de sistemele similare folosite în Italia, Franța sau Germania. Utilizarea tehnologiei nu te transformă instantaneu într-un campion al sistemului juridic. Este nevoie de timp pentru a identifica modul optim de utilizare al acestora pentru a maximiza valoarea adăugată oferită clientului. Odată realizată internalizarea acestor noi fluxuri de lucru și colaborare, partenerii vor accelera extinderea geografică – sistemele digitale simplifică acest tipar de creștere. Temerea mea este legată de faptul că mult mai mulți jucători din piețele Europei Centrale și de Vest se acomodează cu aceste tehnologii, astfel încât vom avea mult mai puțini jucători locali ce își vor extinde ariile de lucru în afara țării și, în paralel, va trebui să facem față presiunii realizate de serviciile standardizate de către companiile “Legal Tech”. Transformarea digitală a industriei a dobândit un impuls fără precedent, care continuă și astăzi. În ultimul an, tehnologia a reprezentat un colac de salvare pentru profesia de avocat în deservirea clienților, colaborarea cu colegii și asigurarea eficienței și a productivități. Acestea sunt și concluziile unui studiu global realizat de Wolters Kluwer – Raportul Future Ready Lawyer Survey 2021 care analizează modul în care așteptările clienților, tehnologia și alți factori, inclusiv pandemia, afectează viitorul sectorului juridic.

Alina Matei: Așa cum omul trebuie să aibă un scop în viață, scopul prezenței Wolters Kluwer în România care este?

Adrian Măntoiu: La fel ca în orice altă țară unde suntem prezenți ținta noastră o reprezintă susținerea eficienței și eficacității profesioniștilor din domeniul juridic, financiar și sănătate. Ne dorim să păstrăm gradul ridicat de încredere în serviciile noastre, aducând în fiecare an noi informații și soluții ce susțin și optimizează munca acestora.

Alina Matei: Wolters Kluwer România a dezvoltat foarte multe produse, de o calitate excelentă și, mai ales, adaptată la realitățile acestei perioade, dacă nu chiar luând-o puțin înainte și încercând să ne obișnuiți cu obișnuința viitoare – Inteligența Artificială, pe care am scris-o cu tot respectul cuvenit unui substantiv propriu. 🙂 Această dezvoltare a produselor a dus și la o creștere a abonaților/utilizatorilor?

Adrian Măntoiu: AI-ul este văzut încă în domeniul juridic, nu doar în România, ca ceva exotic, fiind o distincție să poți spune că îți permiți un astfel de sistem. Ca furnizor suntem mândrii că putem demonstra faptul că oferim servicii unice, extraordinare pentru domeniul juridic, fiind astfel clar și faptul că excelăm în cazul produselor de bază pe care le oferă și alți competitori. La bază, toate mașinile au 4 roți și un volan, dar sunt sigur că putem vedea o diferență între Rolls Royce, Audi sau Skoda. Din perspectiva utilizatorului, simplul fapt că deții o licență de utilizare a produselor AI nu îți aduce beneficii. Partenerii din birourile de avocatură și directorii departamentelor juridice trebuie să-și ghideze colegii în utilizarea acestor sisteme digitale bazate pe AI, astfel încât să obțină maximul de informație necesară pentru finalizarea cu succes a proiectelor lor. Acest lucru este similar cu faptul că ai acces la cele mai importante comentarii ale unei legi, dar nu îți faci timp să le parcurgi.

Alina Matei: Wolters Kluwer România oferă produse care se regăsesc disparat pe alte platforme. Editați cărți juridice/economice, dar o fac și alții. Organizați evenimente (conferințe, ateliere), dar o fac și alții. Aveți program legislativ, dar programe legislative mai există în piață. Oferiți o imensă bibliotecă juridică, ceea ce știm că mai există. Ceea ce vreau să spun este că Wolters Kluwer România oferă singură ceea ce fac alți antreprenori români sau companii străine. Dintre multitudinea de produse, cu care produs doriți să vă identifice utilizatorii? Sau nici nu știu dacă mai este posibil să fie vorba de un produs, ci fiecare să se gândească la altceva când vede, aude de Wolters Kluwer România, însă aș vrea să cunosc opinia dumneavoastră din perspectiva business-ului care este, până la urmă, Wolters Kluwer România.

Adrian Măntoiu: Wolters Kluwer este în prezent vârful de lance al tehnologiei juridice, integrând conținutul celor mai mari edituri din România și al Kluwer Law International. Important este faptul că cele mai mari companii și case de avocatură se bazează pe soluțiile oferite de noi și au încredere să beneficieze de tehnologiile furnizate de noi. Unul dintre momentele de care îmi aduc aminte cu plăcere a fost cel în care șeful unui important departament de legal ne-a trimis un e-mail prin care ne indica faptul că în Franța se testează tehnologiile AI pe un set limitat de jurisprudență locală și ne întreba dacă avem și noi în plan să dezvoltăm așa ceva. Noi tocmai eram în faza de testare a Sintact Analytics – soluția noastră AI – astfel încât am putut arăta că și în România avem cel puțin același nivel tehnologic disponibil pentru domeniul juridic. Practic, dacă o tehnologie este disponibilă domeniului juridic sau financiar, ea se va regăsi în soluțiile noastre. Important este doar faptul că la Wolters Kluwer găsim soluția.

Alina Matei: Vă surprinde că juriștii, care ar trebui poate să fie cei dintâi cititori și studioși ai unei țări, să nu aibă abonamente nu doar la tot ce este disponibil în țară, dar și cele din străinătate? Știu cel puțin 3 juriști (un judecător, un notar public și un avocat, doar 2 dintre aceștia fiind și profesori) care alocă mii de ore și de euro pentru studiu pe an.

Adrian Măntoiu: Bătălia cu timpul este destul de dură. Este evident că, pentru a fi în top trebuie să analizezi toate schimbările și noutățile din domeniu, dar, datorită volumului mare de informații, timpul pe care trebuie să-l aloci pentru studiu tinde să acapareze tot mai mult din timpul productiv – cel pe care îl poți converti în venituri… Și aici fiecare dintre noi își calibrează propria balanță. Personal, consider că dacă te-ai oprit din învățat, spiritul tău a murit. De asemenea, dacă înveți tot timpul, nu se mai bucură nimeni de valoarea informațiilor pe care le deții.

Alina Matei: Mergeți era să scriu, corect este mergeați, iar acum susțineți online alături de colegul dumneavoastră, domnul Gabriel Ungureanu, un fel de debate foarte interesant, un duo juridic formidabil, dacă îmi îngăduiți, pentru promovarea studierii și necesitatea cunoașterii temeinice bazate pe produsele Wolters. Ați interacționat astfel cu foarte mulți jurișți. Care a fost cel mai minunat feedback pe care l-ați avut?

Adrian Măntoiu: “Unde-s doi, puterea crește...”. Am aplicat această tactică tocmai pentru a arăta puterea unei echipe și faptul că două persoane cu specializare în zona tehnică, având suportul colegilor juriști și al sistemelor informatice ale Wolters Kluwer reușesc să ofere informații utile pentru specialiștii în drept. Momentul în care partenerii vin și ne spun situațiile în care au fost “salvați” de o informație găsită rapid în produsele noastre sau livrată de serviciile de monitorizare… este unul cu adevărat minunat.

Alina Matei: Cunoașteți toți antreprenorii din această lume juridică. S-ar putea face ceva împreună sau e aproape imposibil să unești antreprenori cu viziuni diferite totuși să facă împreună ceva, de exemplu o Bursă juridică pentru studenți?

Adrian Măntoiu: Proiecte comune bilaterale există. Au existat diverse inițiative, dar comunicarea în trei sau mai mulți nu a dus întotdeauna, din păcate, la concretizarea proiectelor discutate. Speranța încă există și încrederea se construiește în timp. Conferința Dreptul Practic și Digitalizarea Practică a Dreptului este un exemplu de proiect comun realizat împreună cu JURIDICE și Universul Juridic. Este un eveniment la care accesul este gratuit și care își propune să prezinte într-o manieră concretă, prin expunerea unor situații practice, modul în care Inteligența Artificială și noile tehnologii sprijină activitatea zilnică a profesioniștilor domeniului juridic.

Alina Matei: Fiul meu de 12 ani învață la școală despre cărțile digitale. Și au avut  la un moment dat să spună care sunt avantajele și dezvantajele utilizării cărților digitale. Mi-a povestit că durerea de cap ar fi un dezavantaj. Produsele dezvoltate de Wolters nu doar că nu dau dureri de cap, dar oferă soluții care fac din AI un înger păzitor. AI ce mai pregătește la Wolters?

Adrian Măntoiu: AI-ul nostru tocmai a terminat de citit și rezumat dispozitivele celor peste 14 milioane de hotărâri disponibile în România. (dacă ni se par multe, să ne uităm puțin la vecinii din Ucraina – acolo găsim 80 de milioane, la fel ca în India). De curând am predat către o casă de avocatură un set de peste 100.000 de hotărâri analizate de către AI, astfel încât să ușurăm munca de evaluare a acestora. În urma analizei realizată de sistemele Wolters Kluwer, avocații respectivei case au fost nevoiți să analizeze “doar” un set de 10.000 de hotărâri. În felul acesta, am ușurat munca de cercetare cu 90% – cred că rezultatul vorbește de la sine. Totuși, fără un dialog permanent cu casa de avocatură și o implicare directă a partenerilor principali, acest proiect nu s-ar fi realizat. În concluzie, și anul acesta AI-ul vine cu noutăți.

Alina Matei: Autorul român preferat care este?        

Adrian Măntoiu: Sunt un fan înrăit al genului SF. Nu am selectat niciodată autorii după naționalitate, astfel încât în top 3 îi am pe Isaac Asimov, A.E. van Vogt și Frank Herbert.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Adrian Măntoiu: Vă felicit pentru faptul că vă păstrați mintea deschisă și curiozitatea activă realizând astfel permanent schimbarea de care avem nevoie pentru a evolua.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Adrian Măntoiu: Și eu vă mulțumesc pentru timpul și interesul acordat.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti