Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Articole Opinii SELECTED

Bourii moldavi şi Rinocerii lui Eugène Ionescoanamneza veterinară a unui eșec moral

15 mai 2024 | Costică CIOCAN
Costică Ciocan

Costică Ciocan

„Două vorbe spuse fără rost/ Au stricat tot ce a fost frumos.” Domnule preşedinte, suntem în direct! Vă rog să opriți muzica! „De unde atâta răutate lai-lai-lai-la,/ Câtă dragoste am pus în toate.” Putem începe? Desigur! „Nimic nu te mulțumea,/ De ce nu-mi dădeam seama? Măcar dați volumul casetofonului mai încet! „Oh! Of! Aoleu! Vai!” Aşa? În surdină! Ssst!

Iubiții mei, plânsete și valuri de lacrimi curg în Moldova de câteva zile, mai ceva ca vinul de masă roșu demidulce, adus în nouă poloboace de la alimentară, din cauza unor cuvinte care au retrasat granițe istorice, lovind, fără milă, în cele mai de preț sentimente ale întregii Românii! Cum să rostești aşa ceva? Câtă jignire la adresa cinstiților cetățeni, obișnuiți de multă vreme cu standarde de viață elvețiene!

Tovarăși, nu am putut lăsa un asemenea subiect să treacă nestingherit pe drumul de țară din faţa mea și să se ascundă prin buruieni, fără să-l leg cu o bucată de ață la picioare, precum Pupăza din tei, şi să-l analizez potrivit dialecticii lui Platon. S-ar opri timpul în loc și soarele ar înceta să se mai învârtă în jurul pământului, în conformitate cu geocentrismul biblic, dacă nu și-ar exprima părerea cronicarul moldovean despre subiectul controversat care, aparent, este la îndemâna oricărui mujic fără studii superioare.

Cum să încep? De la coadă sau de la mijloc? Trecură Floriile, Săptămâna Patimilor şi aflarăm că peștele de la cap se strică, iar miasmele acoperă mirosul de ceară curată pregătită pentru noaptea Învierii. „Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” Este o ocară nejustificată şi ne simțim discriminați. Pe meleagurile noastre, indubitabil, avem un înalt trai de viață, autostrăzi suspendate, școli digitalizate, un mediu de afaceri competitiv, o clasă politică nepătată şi o intelectualitate de seamă, dar, din păcate, avem imprimat în ADN şi un mare defect care anihilează multe dintre luminoasele calități: un orgoliu nemăsurat!

Un orgoliu care ne face nu numai să ne „sustragem” singuri căciulile de pe capete, dar ne și împinge de la spate să băgăm degetele în priză și „să furăm curent”, pierzând inevitabil simțul realității, iar atunci când suntem trași de mânecă, pentru că am apucat-o de-a dreptul pe arătură, reacționăm ca niște copii răzgâiați, cărora li se solicită restituirea tabletelor şi a telefoanelor mobile, după expirarea timpului rezonabil de utilizare, aruncându-ne pe jos în văzul tuturor, revendicând atenția și respectul cuvenite.

Când o persoană afirmă că ar trebui să ții capul în pământ făcând referire la originile moldovenești, reacția firească a unui debater iscusit ar fi aceea de a aduce în atenţia publicului câteva rezultate sau realizări care „să pună cu botul pe labe” pretinsul calomniator răutăcios. Ce s-a întâmplat, de fapt? Mobilizare generală! În doi timpi şi trei mișcări a fost pusă în funcțiune „vechea placă” cu protagoniștii de serviciu: Mihai Eminescu, George Enescu, Octav Băncilă, Ştefan Luchian ş.a. Cum se poate, domnule? Noi am dat nume valoroase! Suntem cineva! Şi continuă discursul populist pe care îl ascultăm cuminți la zilele satelor, comunelor şi orașelor, rostit cu atâta măiestrie de cei care sunt, fără să recunoaștem vreodată nici în ruptul capului, atât de reprezentativi nouă moldovenilor!

Servicii JURIDICE.ro

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Nu numai că trăim în istorie, dar şi încercăm să tragem trecutul îndepărtat după noi, lăsându-ne îmbătați cu apă rece de cei care au fost unși de Ucigă-l crucea drept lupi paznici la oi! Şi o minciună spusă de milioane de ori, inclusiv la posturile de televiziune şi radio finanțate din bani publici, pare că devine un adevăr inclusiv pentru cei care știu câte parale fac promisiunile şi vorbele lor. Bunăoară, de aceea avem în Târgul Ieșilor indivizi care, plimbându-se pe Strada Lăpușneanu cu un alai de critici literari, profesori universitari şi echipe de PR, se autoproclamă continuatorii lui Mihail Sadoveanu sau Nicolae Iorga, când orice asociere este nu numai forțată, dar și strigătoare la cer. Felicitări! Clasamentul Internațional Shanghai a fost actualizat!

„Dar a venit și un buzoian care, totuși, împreună cu domnul (…) și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect”. „Făceam totul pentru tine/, Dar tu te jucai cu mine./ Nu pot uita privirea ta/, Când mă rugam de tine nu pleca!” Vă rog să vă concentraţi! Mă scuzaţi! Firește că este recomandabil să te exprimi cu respect față de fiecare regiune istorică a României, dar să te inflamezi ca destinatar în aşa fel încât să îţi pierzi cumpătul pe Facebook, înseamnă să nu știi pe ce lume trăiești.

Să vedem! Ce au Moldova şi Marea Britanie în comun? Loading (…): ocupă primele locuri în Europa la consumul de băuturi alcoolice! Diferența constă în aceea că primii au scotch whisky şi bitteruri, iar noi o avem pe Mona, frăguţa şi ţuica de prune fiind un lux, având în vedere accizele şi formalitățile de omologare a butoaielor din lemn şi a cazanelor din cupru. Spirtul este bun, mulțumitor, îți încinge măruntaiele şi este la mare căutare, astfel încât mai mult îl găseşti prin bodegi şi cârciumi decât prin spitale regionale alături de alţi dezinfectanți. Și Sfânta Moldovă e așezată din nou pe harta României când afli că, în realitate, Mona nu este o asistentă medicală zâmbitoare, îmbrăcată sumar cu scopul de a stârni pasiunea şi lirismul boemei, ci Moartea cu coasa, care are abilitatea de a te băga în pământ.

Despre ce doriți să discutăm? Despre setea cronică pe care nici Iisus nu ar putea-o stăvili prin transformarea Siretului şi a Prutului în vin? Despre sărăcie, destrămarea familiilor şi diaspora românească? Despre Pristanda aflat la dispoziția lui Trahanache? Programa școlară o permite, mai ales că elevii sunt luaţi din unitățile de învățământ şi trimiși la muncile câmpului cu sapa în spate şi capul descoperit.

Ce necazuri să mai abordăm? Din cauza penuriei, a lipsei educației şi a sprijinului familial, Moldova a devenit locul ideal pentru racolarea victimelor traficului de persoane și ale proxenetismului. Cum aşa? În ținutul Sfintelor Mânăstiri Suceava, Dragomirna, Probota sau Voroneț există crimă organizată? Cine ştie? Sau care este statutul femeii în prezent şi cum ne raportăm la probleme, precum integritatea fizică şi sexuală a persoanei, când județul Vaslui pare că nu mai este cunoscut pentru vitejie şi bătăliile victorioase de la Podul Înalt împotriva turcilor!? Ștefane, Măria Ta! Chiar şi în contextul unui linșaj mediatic, merită să ne întrebăm dacă unele concluzii considerate prejudecăți nu au la bază un sâmbure de adevăr.

Profit de faptul că nu mi-a fost confiscat încă stiloul şi înlocuit cu o mandolină, pentru a fi transformat din cronicar în menestrel şi vindecat de malițiozitate de către medicii mai mult macrocefali decât machiavelici, şi abordez următoarea temă ultra-sensibilă: premianții şi olimpicii. Urmărim știrile şi observăm cu recurenţă că Dumnezeu ştie din ce cătun moldav uitat de lume se nasc olimpici la matematică, chimie sau fizică, care merg pe jos zeci de kilometri pe zi pentru a ajunge la şcoală şi a studia. Motiv de mândrie! Da! Fără îndoială!

Dar ce se întâmplă cu olimpicii noştri care aleg să rămână acasă în loc să plece în străinătate? Descendenții sunt mulți, concurența este mare şi încă nu am scăpat de „sistema favoritismului, a îngăduielii, a hatârului”, elevii lui Caragiale, „măgari, leneși şi ticăloși”, continuând să contribuie prin părinţii lor cu câte o verigă la nesfârșitul lanț al slăbiciunilor. Scenariile sunt diverse. „Ai carte, ai parte!” Nu?!

Primul tânăr continuă să învețe la fel de mult, de dimineața până seara, aprofundând materiile cu o conștiinciozitate ieșită din comun. Anii trec, dar motivația rămâne la fel de mare, gândindu-se că după obţinerea unei diplome va putea profesa în domeniul ales, ajutând oamenii. Al doilea tânăr se înscrie la şcoală, dar şi în Uniunea Tineretului Comunist. Mediocru la limba română, dar nelipsit la ședințele de partid, corigent la matematică, dar activ când vine vorba de împărțit flyere şi pliante cu lozinci comuniste, elevul din Momente şi schiţe reuşeşte cu chiu cu vai şi cu ajutorul doamnei Piscupescu „să treacă” fiecare clasă.

După finalizarea studiilor, în lipsa oricărei priceperi, deprinderi, cunoștințe sau experiențe, Partidul „îl pune” director „peste o instituție” şi îi dă o leafă de 12.000 lei. Cu principii morale solide dobândite de la dascălii săi, acesta avea totuşi capacitatea de a juisa în jurul unor funcţii, fără nicio sfială, făcând o joncțiune jovială între sublim şi grotesc.

Primul elev se înscrie la concursul de ocupare a unei funcţii de execuție la aceeași instituție şi, după parcurgerea tuturor probelor teoretice şi practice, reuşeşte să obțină un post de debutant, pentru care va încasa lunar cel mult 2.500 lei. Şi, prin felul în care este construită societatea moldavă, „licheaua” ajunge să dea comenzi olimpicului care va fi nevoit „să ducă greul”, să muncească, „să fie la program”, să aibă rezultate, targeturile fiind dintre cele care depășesc năzuințele cincinalurilor comuniste.

Premiantul doreşte schimbare, are viziune, cunoștințe dobândite în urma unor ani de studiu, dar constată cu o oarecare ingenuitate că superiorul său este pasionat mai degrabă de loviturile cu maiul decât de maieutică şi că are de ales între demisie şi poziţia de servitor. Atunci nu te întrebi dacă nu cumva „exodul de creiere” a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat Moldovei, atât timp cât asistăm pasiv la diluarea valorilor şi bagatelizarea conceptului de competență? Cum procedăm? Intrăm în acelaşi birt, nici măcar nu plătim acelaşi preţ, dar unii primesc bragă, iar alţii beladonă?

Având în vedere faptul că am vorbit până acum „din auzite” şi voi nu sunteți ținuți să mă credeți pe cuvânt, am încălecat pe o şa diesel şi am pornit spre Rezervația Vînători, din apropierea Mănăstirii Neamț, pentru a mă convinge personal de câteva aspecte stringente. Acolo, am încercat să văd bouri sau zimbri, însă nici urmă de aceste vietăţi care, potrivit mărturiilor îngrijitorilor, au fost înlocuiţi cu rinoceri aduşi „de la centru”.

Stema Moldovei fusese confiscată de multă vreme, fiind în vogă şarade pline de truisme, emise de la înălţimea unor vespasiene instituţionale: „Ce chestie! Un rinocer!” Oricât de mult ar încerca managerii să acopere coarnele de pe nasul animalelor prin incantaţii cultural-istorice, efectul nu poate fi decât unul ilariant.

Am comis indiscreţia de a mă apropia şi, indiscutabil, erau rinoceri în mărime naturală, aşa cum au putut observa Logicianul, Băcanul şi Gospodina lui Eugène Ionesco. Lipseşte din peisaj Berenger care să se apere împotriva lumii întregi şi să afirme cu toată fiinţa: „Sunt ultimul om şi voi rămâne aşa până la cea din urmă suflare! Nu mă dau bătut!” A fi sau a nu fi moldovean: aceasta este întrebarea! Şi dacă da, în ce măsură şi cum? Să-i lăsăm pe Creangă şi pe Eminescu în pace, deoarece este anevoios să le găsim până şi veritabili imitatori.

Textul anterior a fost generat de ChatGPT, iar publicarea a fost finanțată de Adrian Simionescu. Latest updade, tovarăși: fusese o glumă nefericită; într-un final, Domnul și-a cerut iertare și a mărturisit că este, printre altele, și moldovean. Acum să sperăm că nu este un nou motiv de supărare care să scoată la iveală complexul de superioritate bazat pe Ștefan cel Mare și oștenii săi!

Judecător Costică Ciocan, Judecătoria Iaşi

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership