Secţiuni » Arii de practică » Business » Asigurări
Asigurări
CărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Asigurări Drept civil Opinii SELECTED

Opinii privind nulitatea actelor normative secundare emise de ASF și Guvern în aplicarea Legii 132/2017

15 mai 2024 | Florin IORDACHE
Marin Florian Iordache

Florin Iordache

În analiza nelegalității actelor emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară privind punerea în aplicare a dispozițiilor art. 11 alin. (2) lit. d) din Legea 132/2017, precum și a hotărârilor de guvern ulterioare prin care se suspendă dispozițiile art. 25 din Norma 20/2017, modificată prin Norma 18/2022, în vigoare la această dată fiind HG 262/2024, este necesar să pornim de la conținutul dispozițiilor art. 11 alin. (2) lit. d) din Legea 132/2017, respectiv „asigurătorul acordă despăgubiri pentru d) prejudicii reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a vehiculului, pe baza opțiunii persoanei prejudiciate” și caracterul de act normativ cu rang de lege organică al actului normativ emis de Parlament privind aria de prejudicii necesar a fi acoperite de către asigurătorul de răspundere civilă auto obligatorie pentru evenimentele rutiere în care au fost implicate vehicule asigurate RCA și conducători auto acoperiți de astfel de polițe RCA.

Pornind de la caracterul de lege organică al Legii 132/2017 și de la conținutul reglementării din acest act normativ, apreciem că, raportat la faptul că reglementatorul de rang superior nu a condiționat acordarea despăgubirilor privind lipsa de folosință decât, aspect rezultând din interpretarea textului de lege, de imposibilitatea obiectivă de utilizare a unui vehicul avariat ori de interdicțiile legale privind circulația pe drumurile publice, reglementate prin OUG 195/2022 privind regimul rutier și prin OMTCT 2133/2005 cu modificările ulterioare – RNTR 1 în cazul vehiculelor care nu îndeplinesc condițiile prevăzute de actul normativ pentru a deține inspecție tehnică periodică având avariate elemente de caroserie specificate în acest act normativ ori defecțiuni tehnice provenite din evenimentul rutier specificate în acest act normativ ca fiind motive de suspendare/retragere/neacordare de viză pentru inspecția tehnică periodică.

Aceste situații, cele în care ne aflăm în imposibilitate obiectivă de utilizare a vehiculului sunt, astfel, perioada de timp dintre data evenimentului rutier și data la care se efectuează reparația vehiculului pentru vehiculele deplasabile sau nedeplasabile (legea necondiționând sub acest aspect) prin mijloace proprii în cazul interdicțiilor legale exprese, respectiv încălcarea regimului rutier – exemplificăm prin far spart din eveniment, fapta constituind contravenție și sancționându-se inclusiv cu reținerea certificatului de înmatriculare al vehiculului – ori încălcarea dispozițiilor din RNTR 1 – exemplificăm prin bara protecție față avariată, element de caroserie ce vizează siguranța pietonilor în trafic, prin geam portieră spart, expres prevăzut în RNTR 1 ori prin defecțiuni la sistemul de direcție al vehiculului (lipsa aliniere roți după impact) – ori, în cazul vehiculelor care nu au avariate astfel de elemente ori soluțiile tehnologice nu sunt de natură a conduce către o imposibilitate legală de a utiliza autovehiculul, perioada în care acesta este în service în vederea efectuării reparațiilor, imposibilitatea de utilizare fiind una tot de natură obiectivă, auto fiind demontat în vederea efectuării reparațiilor.

Dincolo și peste aceste situații expres prevăzute de acte normative care au caracter special în raport de legea organică menționată ori de situațiile de imposibilitate obiectivă efectivă de utilizare a vehiculului, chiar și în situația în care acesta, în urma evenimentului rutier, nu este deplasabil prin mijloace proprii, reglementatorul secundar, în speță Autoritatea de Supraveghere Financiară și Guvernul, au emis acte normative succesive, respectiv Norma 20/2017, Norma 18/2022, HG 298/2023, HG 1326/2023 și HG 262/2024, prin care fie se condiționează acordarea daunelor pentru lipsa de folosință impunându-se diverse criterii obiective sau subiective persoanelor prejudiciate, fie în contra dispozițiilor legale din norma organică coroborată cu actele normative speciale, fie peste conținutul acestora sau în contra conținutului acestora, actele normative specificate având rang inferior legii organice. Reglementările secundare nu pot decât să emită norme de punere în aplicare a legii organice, dar nu pot reglementa în contra acesteia ori peste aceasta și nici nu pot condiționa de alte elemente decât cele specificate în actul normativ organic acordarea acestor despăgubiri. Totodată, prin norma de rang inferior nu se poate norma nici în ceea ce privește cuantificarea perioadei de timp pentru care se acordă aceste despăgubiri și nici limita în timp acordarea acestor despăgubiri ori condiționa acordarea acestor despăgubiri de alte criterii decât cele prin care normatorul de rang superior a reglementat prin norme speciale față de legea organică.

Mai mult decât atât, prin dispozițiile Legii 24/2000 chiar reglementatorul principal arată ierarhia actelor normative și condiționează (art. 4 alin. (3)) respectarea normei de rang superior și a limitelor de reglementare de către normatorul de rang inferior. În situația dată, apreciem că normele de rang inferior menționate nu sunt în concordanță cu legea organică, Legea 132/2017, și nici cu celelalte acte normative specificate, cu caracter special dar care interferează cu legea organică, sens în care opinăm că actele normative de rang inferior pot fi anulate de către instanțele de judecată pentru ca reglementările secundare să fie puse în concordanță cu normele de rang inferior întrucât acestea normează peste și în contra dispozițiilor organice, limitând întinderea și aplicarea drepturilor acordate de reglementatorul de rang superior persoanelor prejudiciate.

Avocat Florin Iordache

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Citeşte mai mult despre , , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership