Secţiuni » Barouri
UNBR. INPPA. Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

Scrisoare comună către președintele României: Law Society of England and Wales și organizația Lawyers for Lawyers solicită reanalizarea cazului Robert Roșu și liberarea acestuia pe durata analizei


17.06.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 14 iunie 2021, Law Society of England and Wales (corpul profesional al avocaților din Marea Britanie) și Lawyers for Lawyers au transmis o scrisoare deschisă oficialilor români prin care solicită reanalizarea cazului Robert Roșu și liberarea acestuia pe durata analizei.

Către:

Klaus Iohannis, Președintele României
Florin-Vasile Cîțu, Prim-ministru
Stelian-Cristian Ion, Ministrul Justiției
Mihai-Bogdan Mateescu, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii din România
Diego García-Sayán, Raportor Special asupra Independenței Judecătorilor și Avocaților

Lawyers for Lawyers („L4L”) este o fundație olandeză apolitică și independentă care are ca scop promovarea unei bune funcționări a statului de drept prin respectarea libertății și independenței profesiei de avocat. Începând cu luna iulie 2013, Lawyers for Lawyers a primit statut de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Law Society of England and Wales („Law Society”) este un organism profesional care reprezintă peste 180.000 de avocați din Anglia și Wales. Printre altele, Law Society se preocupă de apărarea independenței profesiei de avocat, a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului peste tot în lume. Law Society deține un rol de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite din 2014.

Pe data de 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție din România l-a găsit pe avocatul Robert Roșu vinovat de a fi participat la formarea unui grup infracțional organizat și de complicitate la abuz în serviciu, condamnându-l la 5 ani de închisoare. Lawyer for Lawyers și Law Society of England and Wales își exprimă îngrijorarea că această condamnare privește activitățile profesionale ale lui Robert Roșu ca avocat.

Dl. Roșu este avocat coordonator în cadrul societății de avocatură ȚUCA ZBÂRCEA & ASOCIAȚII din București. Potrivit informațiilor noastre, dosarul penal împotriva D-lui Roșu este cel mai probabil legat de activitățile sale profesionale în cauza „Ferma Bănesa”, privind restituirea unor loturi importante de teren situate în nordul Bucureștiului către un moștenitor al regelui Carol al II-lea al României.

În calitate de reprezentat legal, Dl. Roșu a obținut restituirea acestei proprietăți și a altora către diferiți clienți în cadrul unor proceduri administrative. În decembrie 2015, Dl. Roșu a fost pus sub acuzare pentru a fi format un grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu, trafic de influență și spălare de bani, fiind arestat preventiv la domiciliu timp de trei luni. Condamnarea D-lui Roșu este, în opinia noastră, legată de activitatea lui de avocat, mai precis, de activitatea lui privind aceste dosare de recuperare a unor proprietăți. În luna martie 2016, un judecător al Secției Penale a Înaltei Curți de Justiție și Casație a considerat că acțiunile D-lui Roșu „se încadrează în limitele normale ale activităților desfășurate de un avocat”. Pe 11 martie 2016, Dl. Roșu a fost liberat din arestul la domiciliu.

Cu toate acestea, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a decis că urmărirea penală a D-lui Roșu trebuie să continue și l-a trimis în judecată în luna mai 2016. În iunie 2019, Curtea de Apel Brașov l-a achitat pe Dl. Roșu în raport de toate acuzațiile, stabilind că nu există niciun indiciu că Dl. Roșu ar fi comis faptele pentru care fusese trimis în judecată.[1] DNA a decis să formuleze apel împotriva sentinței pronunțate de Curtea de Apel Brașov la Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia procurorilor DNA, Dl. Roșu s-ar face vinovat penal pentru „simpla prezență” alături de client în fața unei comisii de restituire imobiliară, pentru a fi utilizat „un volum important de informații privind terminologie juridică” și pentru a fi fost excesiv de „convingător” în susținerile sale.[2]

Pe data de 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Justiție și Casație l-a găsit pe Dl. Roșu vinovat cu privire la acuzațiile de organizare a unui grup infracțional și complicitate la abuz în serviciu, condamnându-l la cinci ani închisoare. În acest moment, Dl. Roșu își execută pedeapsa în Penitenciarul Rahova. Pe 7 aprilie 2021, la patru luni după emiterea deciziei de condamnare, Înalta Curte de Justiție și Casație a publicat și comunicat, în fine, motivarea.

Îngrijorarea noastră provine din faptul că Dl. Roșu a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare ca urmare a identificării sale cu clientul său[3], iar anumite nereguli procedurale, cum ar fi aceea de a fi chemat avocați ca martori în proces[4], sunt alarmante.

Atragem atenția asupra Principiilor de bază ale ONU privind rolul avocaților[5], mai precis, asupra Articolelor 16, 18 și 20, potrivit cu care:

16. Guvernele se vor asigura că avocații (a) își pot desfășura activitățile profesionale fără a fi intimidați, împiedicați, hărțuiți sau influențați în mod necorespunzător; (…) și că (c) nu vor fi urmăriți penal sau nu vor fi amenințați cu urmărirea penală sau nu vor face obiectul unor alte sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru un demers întreprins în conformitate cu atribuțiile, standardele și principiile etice profesionale recunoscute.

18. Avocații nu vor fi identificați cu clienții lor sau cu cauzele clienților ca urmare a realizării activității lor profesionale.

20. Avocații vor beneficia de imunitate civilă și penală pentru afirmații realizate cu bună credință în cadrul pledoariilor scrise sau orale sau în cadrul intervențiilor profesionale în fața unei instanțe, a unui tribunal sau a unei alte autorități judiciare sau administrative.

Având în vedere cele de mai sus, Lawyers for Lawyers și Law Society solicită respectuos autorităților române:

• Să reanalizeze cazul D-lui Roșu și să respingă acuzațiile aduse acestui în lipsa unor probe credibile prezentate în cadrul unor proceduri care să respecte garanțiile internaționale ale unui proces echitabil;

• Să îl libereze pe Dl. Roșu pe durata acestei analize; și

• Să garanteze că toți avocații din România, inclusiv Dl. Roșu, își pot practica profesia fără teamă de intimidare, obstacole, hărțuire, intervenții necuvenite sau represalii.

Vom continua monitorizarea situației din România, precum și situația altor membri ai profesiei de avocat din această țară.


[1] Curtea a constatat că „Toate probele administrate în cursul urmăririi penale și în cursul cercetării judecătorești relevă faptul că inculpatul Robert Mihăiță Roșu a desfășurat o activitate normală de avocat al societății R. SRL, fără să fi comis vreo faptă de pretindere ori de primire a unor bunuri în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă funcționarii publici competenți să dispună restituirea bunurilor revendicate de inculpatul Al României Paul Philippe” – Dosarul nr. 345/64/2016.
[2] Ibid.
[3] A se vedea Decizia nr. 382/A/17.12.2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, pag. 352-358. Preluat de aici.
[4] A se vedea Decizia nr. 382/A/17.12.2020 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, pag. 352-358. Preluat de aici.
[5] Principiile de bază ale ONU privind rolul avocaților oferă o descriere concisă a normelor internaționale privind principalele aspecte ale dreptului de a beneficia de asistență juridică independentă. Principiile de bază au fost  adoptate în unanimitate de al optulea congres al Organizației Națiunilor Unite privind prevenirea criminalității și tratamentele aplicate delincvenților ținut la Havana, Cuba, la data de 7 septembrie 1990. Ulterior, Adunarea Generală ONU a inclus Principiile de bază în rezoluția sa privind „Drepturile omului în administrarea justiției”, care a fost adoptată fără vot la 18 decembrie 1990 atât în sesiunea Celui de-al Treilea Comitet, cât și în sesiunea plenară a Adunării Generale.


:: Scrisoarea (limba engleză)

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro