Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Extrădarea unei persoane în SUA
01.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că statul solicitat poate amâna procedurile de extrădare privind o persoană care este urmărită penal sau se află în executarea unei pedepse în acel stat, iar amânarea poate continua până când urmărirea persoanei căutate s-a finalizat sau până când pedeapsa aplicată a fost executată, conform articolul 14 alin. 2 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi SUA acordă instanţelor un drept de apreciere asupra oportunităţii şi necesităţii amânării extrădării în cazul în care persoana extrădabilă este urmărită penal de autorităţile judiciare ale statului solicitat. spre deosebire de dreptul comun în materie de extrădare (art. 58 alin. 1 din Legea nr. 302/2004). În speță, instanța supremă a constatat că persoana extrădabilă este cercetată în România pentru săvârşirea unor fapte cu mult mai puţin grave (infracţiuni rutiere (art. 335 alin. 2 din C. pen. român şi art. 336 alin. 1 din C. pen. român) decât acuzaţiile ce îi sunt aduse de autorităţile judiciare ale statului solicitant (conspiraţie la comiterea de fraudă prin cablu, prev. de secţiunea 1349 Titlul 18 din Codul Statelor Unite ale Americii; fraudă prin cablu (8 fapte), prev. de secţiunea 1343 Titlul 18 din Codul Statelor Unite ale Americii, conspiraţie la trafic de mărci de serviciu contrafăcute, prev. de secţiunea 2320 lit. (a) alin. (1) Titlul 18 din Codul Statelor Unite ale Americii; conspiraţie la comiterea spălării de bani, prev. de secţiunea 1956 lit. (h) Titlul 18 din Codul Statelor Unite ale Americii; furt calificat de identitate, prev. de secţiunea 1028A lit. (a) alin. (1) şi (2) Titlul 18 din Codul Statelor Unite ale Americii) şi, totodată, se poate observa că organele judiciare române au dovedit lipsă de celeritate în instrumentarea cauzei menţionate, aflată pe rolul parchetului încă din anul 2018. Înalta Curte a constatat că, în mod corect, instanţa fondului a dispus extrădarea persoanei extrădabile A. astfel încât va respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul persoană extrădabilă A. (Decizia nr. 452 din  6 mai 2021, pronunțată de Secţia penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti