Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Primele măsuri în cazul decesului celor trei pacienți din salonul ATI al unității medicale mobile din curtea Spitalului ”Dr. Victor Babeș”
17.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 16 iunie 2021, Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sector 3 București a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpații P.L.V. și R.C.

Totodată, a dispus punerea de îndată în libertate a inculpaților în vederea executării măsurii preventive a arestului la domiciliu dacă nu sunt deţinuți, reţinuți sau arestați în altă cauză.

:: Minuta

***

În cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul București având că obiect incidentul care a avut loc la data de 12.04.2021, în incinta Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasată în curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” din București, în urma căruia a rezultat decesul a trei dintre cei opt pacienți internați în unitatea mobilă respectivă, Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București aduce la cunoștința opiniei publice următoarele:

La data de 16.06.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților R.C., instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș”, respectiv P.L.V., inginer – șef Serviciu Tehnic al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale ”Dr. Victor Babeș” pentru infracțiunea de ucidere din culpă.

Din probele administrate până în prezent a rezultat faptul că:

– la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de șase bari, având drept consecință oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienți.

– inculpatul P.L.V. nu și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu și responsabilitățile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobile în afară parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, sus numitul i-a solicitat subalternului sau, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unității mobile și să reducă presiunea oxigenului din instalație, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcționare a instalației. Astfel, pe fondul neasigurării funcționării în parametri optimi a instalației de oxigen, precum și a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea intervenției asupra instalației, intervenție realizată defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automată a ventilatoarelor din dotarea Unității Mobile de Terapie Intensivă și la decesul celor trei pacienți.

În cursul acestei zile va fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 3 București în vederea luării măsurii arestării preventive a inculpaților pe o durata de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri – Biroul Morți Suspecte și Ucideri din Culpă.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedura penală, având că scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: Sursa: ptbucuresti.mpublic.ro

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti