« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Scrisoare din timpul celui mai rece dintre războaiele omenirii
18.06.2021 | Silvia USCOV

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Silvia Uscov

Silvia Uscov

Într-o replică dintr-un film despre Războiul Rece, la întrebarea cum îți dai seama dacă spune adevărul, personajul principal răspunde: imaginează-ți că ai doi frați, unul care spune mereu adevărul, altul care minte întotdeauna și, atunci când îi întâlnești la răscruce de drumuri, îi întrebi care este drumul pe care celălalt frate l-ar sugera pentru a ajunge la destinație. Apoi alegi celălalt drum.

În partea mea de lume întâlnesc Dreptul, promotorul adevărului, și Politica, plăsmuitoare, amăgitoare, manipulatoare. Siamezi, aflați într-o relație de codependență pentru totdeauna. Pe calea unuia ajungi la libertatea de exprimare, la dreptul la sănătate, la libertatea individuală etc., pe calea celuilalt sunt doar himere, în căutarea puterii asupra celorlalți, a supremației omului față de om, a cetățeanului de categoria I față de cetățeanul de categorie inferioară.

Una dintre himere este democrația, tradusă ca fiind puterea poporului. Punând-o în antiteză cu autocrația, exprimă un adevăr. Punând-o în același plan cu realitatea, e un joc al aparențelor.

Cercetătorii a două universități de top au realizat un studiu în SUA pentru a vedea care este de fapt puterea poporului. Au analizat pentru perioada 1982-2002 influența cetățenilor de categoria I (capitaliștii, corporațiile, adică locul unde se concentrează averea) și influența cetățenilor de categorie inferioară, asupra adoptării legislației. Au descoperit că, dacă cetățenii de categoria I ar dori să adopte o lege, atunci, indiferent de partidul din care fac parte sau pe care îl susțin, există o șansă de 60% să se întâmple acest lucru și, dacă nu vor să adopte o lege, atunci cu siguranță va fi respinsă. În schimb, chestiuni pe care aproape nimeni din categoria cetățenilor obișnuiți nu le susține, au șanse de 30% să devină legi, iar legi pe care aproape toți din această categorie le susțin au, de asemenea, 30% șanse să devină legi. Concluzia? Preferințele americanului obișnuit par să aibă un impact minuscul, aproape de zero, statistic nesemnificativ asupra politicii publice.

Robert Reich, fost ministru al muncii în administrația Clinton și actual profesor de economie la Harvard și Berkeley, spune în Saving Capitalism, care a inspirat documentarul cu același nume, în care se amintește și de studiul de mai sus, că, indiferent de nivelul dezvoltării economiei, acest lucru nu se va resimți la nivel mediu și jos, ci va lua o direcție ascendentă, îmbogățindu-i și mai mult pe cei bogați, creând o falie și mai mare între aceștia și ceilalți. Puterea politică va urma aceeași traiectorie ascendentă înspre deținătorii de mari averi și, într-un cerc vicios, aceștia vor influența luarea deciziilor la nivel legislativ și executiv pentru a-și crește averile. De la subvenții și scutiri fiscale până la adoptarea anumitor acte normative care să instituie obligații pentru cetățeanul de rând în favoarea buzunarului capitalist. Vorbim despre o piață liberă în condițiile în care tot puterea este cea care îi dictează de fapt cursul, sub umbrela unei protecții a cetățeanului? O umbrelă găurită. În această cheie, cum ați interpreta acțiunile legislativului și executivului din fiecare țară democrată, inclusiv România, din ultimul an?

În The Tyranny of Merit, profesorul de filosofie politică de la Harvard, Michael Sandel, vorbește despre faptul că democrația este în pericol din cauza… meritocrației. Oarecum surprinzător pentru cei mai mulți care nu au citit cartea lui Michael Young scrisă în 1958, The Rise of the Meritocracy, în care este descrisă o societate bazată pe IQ și efort. Cu atât mai surprinzător deoarece întotdeauna ni se prezintă numai valențele pozitive ale acestui concept, bazându-ne cumva chiar pe darwinismul social, a prosperității celui puternic pe seama celui slab, care, în final, este eliminat pe cale naturală.

Astfel, prof. Sandel se întreabă dacă cel educat și care se bucură de o situație financiară bună este considerat un om de succes, cei care nu au acces la sistemul de educație și, implicit, nici la o situație financiară bună, vor fi considerați sau chiar ei se vor considera ca fiind niște eșecuri? În acest context, nu este normal ca ultimii să devină frustrați până la punctul în care să provoace ieșiri în stradă și chiar schimbarea regimurilor politice? Poate în SUA se vede mai pregnant în contextul taxelor mari percepute de universitățile bune, care pentru un student obișnuit reprezintă o invitație la sclavie modernă, dar, dacă România se îndreaptă spre un sistem de sănătate ca cel american, de ce nu ar adopta și sistemul de educație american? Deocamdată nu cred că prezintă interes pentru că e mai profitabil să crești un creier într-o țară ca România, mai ales că nu avem prea mulți profesori cu o gândire fundamental liberală, și apoi să îl atragi spre alte orizonturi ca pe molia la flacără.

La fel ca prof. Reich, prof. Sandel își dă seama că meritocrația aparține, de fapt, elitelor deoarece ele dictează accesul la ea și o definesc, în același cerc vicios al puterii și privilegiilor. De la visul american la coșmarul american. Și amândoi își pun problema creșterii populismului autoritar în statele democratice, o persoană care să salveze poporul, dând exemplul lui Trump în SUA sau Orban în Ungaria.

Plecând de la considerațiile acestora, eu văd situația mai gravă în contextul globalizării, tocmai pentru că problemele expuse părăsesc granițele statale și se propagă mai abitir decât pandemia de Covid-19. Așa cum darwinismul social a fost utilizat de către Marea Britanie pentru a susține colonialismul, așa îl putem vedea în prezent pe axa România vs. ceilalți. Dacă îi atragem în bătaia puștii și pe cei care conlucrează în spirit corporatist pentru „binele” României, avem o captură impresionantă de capitaliști străini care se înfruptă din resursele naționale, inclusiv resursa umană.

De asemenea, dacă în prezent puterea publică a cetățeanului obișnuit este nesemnificativă statistic, dezvoltarea noilor tehnologii va pune capăt noțiunii de cetățean, fiind înlocuită cu celebra noțiune de idiot util. De la manipularea inteligentă a votului acordat reprezentaților până la crearea unei dependențe totale față de sistemul creat de elită, în care orice formă de răzmeriță socială va dispărea până și din amintire. Cancel culture va însemna cancel humans până la momentul apariției disonanței intense care să poată provoca o reformă, dacă nu chiar o schimbare de regim politic.

Când citesc despre beneficiile noilor tehnologii, îmi dau seama că aceeași atitudine o are societatea și față de meritocrație, și atunci privesc cu mai multă indulgență înspre ea. Noile tehnologii, ca legile sau banii, ca meritocrația sau capitalismul, nu sunt bune sau rele prin ele însele, ci prin destinație. Într-o societate care valorizează orice cu prețul omului mai are sens să îți pui centura de siguranță până la destinație? Ce ar răspunde oare fiecare dintre cei doi frați, cel care spune mereu adevărul și cel care minte întotdeauna?

Silvia Uscov, Managing Partner USCOV | Attorneys at law

Cuvinte cheie:
Secţiuni: Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD