Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Drepturile omului Opinii SELECTED

O criză a drepturilor omului

13 aprilie 2020 | Artin SARCHIZIAN
Artin Sarchizian

Artin Sarchizian

Propun, pentru inceput, sa cadem de acord asupra intelesului unora dintre termenii ce-i voi folosi, si anume asupra cuvantului “criza”, care in vorbirea curenta are intelesul de: faza in evolutia unei societati marcata de mari dificultati (economice, politice, sociale etc.) sau perioada de tensiune, de tulburare, de incercari (adesea decisive) care se manifesta in societate[1] si, a sintagmei “drepturile omului” care ,de asemenea, poate in cea mai simplista si laica (nestiintifica) exprimare, reprezenta acele prerogative pe care orice fiinta umana le are in raport cu puterea publica.

Desigur, ma feresc a folosi notiunea de cetatean, intrucat as discrimina, cat timp pe teritoriul unui stat se intalnesc alaturi de cetatenii statului respectiv si cetateni straini ori apatrizi, toti impreuna, avand dreptul la drepturile omului. In egala masura, pentru a surprinde toate ipotezele ce se pot intalni in practica nu voi folosi nici sintagma “stat”, ci o prefer pe aceea de putere publica.

Asadar, cand spui “drepturile omului” ai in vedere raportul dintre om si puterea publica si inevitabil orice extindere a campului drepturilor omului, atrage dupa sine, o diminuare a puterii publice si invers, orice diminuare (limitare, restrangere) a drepturilor si libertatilor fundamentale, atrage dupa sine o crestere a autoritatii puterii publice.

Pentru a fi cat mai clar, am putea imagina aceasta relatie – plastic – prin vizualizarea (cu ochii mintii) a unui cursor, ce poate deplasa, de la minus spre plus, volumul unui clip video; ei bine, daca am considera capatul minus (“-“) ca reprezentand fiinta umana, si celalalt capat, plusul (“+”) ca fiind puterea publica, iar spatiul dintre acestea, domeniul drepturilor omului, am observa, cum deplasand cursorul (volumul) spre plus (puterea publica) automat am creste sfera drepturilor omului, si implicit scazand din continutul puterii publice. Si, invers, daca am deplasa spre minus, am scadea domeniul drepturilor omului si am creste continutul puterii publice.

Desigur, puterea de a misca acest cursor, o are tot statul (puterea publica), dar nu arbitrar si neconditionat, aici intrand in joc mecanismele internationale de supraveghere a respectarii drepturilor omului.

Revenind insa la analiza, vom observa cum orice stare de urgenta sau razboi reprezinta o exceptie de la ordinea normala de drept, situatie in care, in mod justificat, puterea publica isi potenteaza puterile pentru a putea depasi situatia respectiva, caz in care cursorul este deplasat spre minus, asistand astfel la o crestere a puterilor autoritatii si scadere, limitare (restrangere) a unora dintre drepturile si libertatile omului.

In mod natural o astfel de situatie – in care taramul drepturilor omului este invadat si restrans – suntem intr-o situatie de “criza” in care, dincolo de disconfortul si privatiunile impuse fiecarei persoane, apare – in experienta vietii noastre cotidiene – si riscul de abuz, de derapaj din partea autoritatii publice ori chiar, punctual, din partea agentilor puterii publice, care fie din nestiinta (necunoscand exact, care sunt consecintele reale ale starii de urgenta, cand, drepturile si libertatile sunt neatinse in afara de limitarile, expres aplicate) ori, poate uneori traind pasager “betia puterii”(de pilda, un agent, ce pana atunci, avea o activitate anosta si deloc spectaculoasa, peste noapte, poate opri pe oricine, si aplica sanciuni coplesitoare, se poate “crede” deodata un “falnic justitiar”) au tendinta de a abuza.

In aceste conditii in care, inter alia, devine tot mai presant riscul de abuz, in mod cert o protectie efectiva a drepturilor omului nu se poate asigura decat prin cresterea exigentelor privitoare la impunerea si asigurarea respectarii celorlalte drepturi, ce nu sunt (sau nu pot fi!) atinse de limitari. Altfel spus, ma refer la drepturile ce constituie “nucleul dur” al drepturilor omului sau asa-numitele drepturi intangibile, sacrosancte si cum ar fi, de pilda, alaturi de dreptul la viata (ce de departe, este “cel mai important drept” viata, fiind suportul celorlalte drepturi) si la dreptul de a nu fi supus tratamentelor inumane sau degradante.

Numai o astfel de interpetare in care, cum spuneam, pe timpul restrictiilor celelalte drepturi trebuie respectate “cu sfintenie” ar asigura echilibrul si ar face ca acel cursor la care plastic mai sus ma refeream sa fie pastrat cat mai mult posibil in zona de mijloc, de echilibru.

Cheia, asadar, o reprezinta modul in care sunt interpretate dispozitiile din domeniul drepturilor omului, mai exact, in lumina circumstantelor actuale (amintind aici, ca inclusiv, Conventia Europeana a Drepturilor Omului, reprezinta un “organism viu”) astfel incat, sa se asigure scopul primordial al oricarei reglementari din domeniu, si anume, protectia fiintei umane impotriva abuzurilor puterii publice.


[1] https://dexonline.ro/definitie/criza


Av. Artin Sarchizian

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership