Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Au nevoie juriștii de imaginație? The Legal Mind, A new introduction to legal epistemology de Bartosz Brozek
22.06.2021 | Doriana TRETA

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Doriana Treta

Doriana Treta

Cum gândesc juriștii? Brozek prezintă o nouă perspectivă asupra gândirii juridice pe care o prezintă ca fiind o interacțiune între intuiție, imaginație și limbaj. Iar reușita prolificului profesor de drept de la Universitatea Jagellonian din Cracovia este de a scrie o analiză originală a epistemologiei juridice, într-o perioadă în care acest subiect abundă în teoria dreptului. The Legal Mind[1]aruncă o nouă lumină asupra a ceea ce sunt cu adevărat raționamentul și înțelegerea juridică și modul în care acestea funcționează.

Cartea susține mai multe teze relevante, principala fiind că „gândirea juridică constă într-o utilizare simultană și cooperarea a trei mecanisme cognitive – intuiția, imaginația și gândirea în limbaj”[2]. De asemenea, lucrarea abordează problema modului de utilizare eficientă a acestor instrumente mentale în arena juridică. Deși scopul lui Brozek cu această carte este de a reconstrui concepția asupra naturii și operațiunilor „minții juridice”, rezultatul nu este unul metafizic. Analiza sa este contextuală, pornind de la jurisprudența romană și ajungând la dreptul contemporan, în special cel civil. Diferite cazuri din țări și contexte multiple sunt examinate de autor, dintr-o perspectivă care înglobează dreptul, filozofia și științele cognitive.

Recomand cartea lui Brozek, The Legal Mind, pentru că este un amestec unic de teorie juridică tradițională și știință cognitivă modernă și arată cum ideile din știința cognitivă pot fi folosite pentru a aborda problemele din teoria juridică.

Citate:

Gândirea juridică nu este nicidecum specială, oricum, nu este mai specială decât rezolvarea problemelor în alte domenii. Motivul pentru aceasta este simplu: un jurist este doar o ființă umană și nu are altceva decât instrumente cognitive umane. Nu există nimic excepțional în silogismul juridic, argumentările a simile si a contrario. Aceste sunt creații ale minților normale, cu toate punctele lor forte și slabe. Ce distinge mintea unui jurist de cea a unui matematician este genul de probleme pe care le întâmpină: un jurist are experiență în interpretarea și înțelegerea legii, în timp ce un matematician are experiență în demonstrarea teoremelor.[3]

Imaginația constituie o legătură între teoriile abstracte și intuiția ce vine din subconștient; este „veriga lipsă” în abordarea tradițională a raționamentului juridic.[4]

Rezolvarea problemelor juridice nu se bazează pe identificarea unor fundații inamovibile – premise, care nu pot fi respinse – și aplicarea lor prin metode infailibile de raționament. Din mai multe motive, gândirea logică, juridică, este o „joacă” permanentă între abstractizarea lingvistică și concretul imaginat, la care se adaugă intuiții și informații neconștientizate. De asemenea, rezultă că, pentru a face acest joc mai eficient, ar trebui să profităm de șase principii: de experiență, precauție, exemplificare, variabilitate, unificare și contrast.[5]

Ce mi-a plăcut

The Legal Mind mi-a reamintit de lucrurile pe care le iubesc la drept. Ideea că gândirea juridică este o joacă cu rezultate care nu sunt predeterminate, care antrenează imaginația, limbajul, intuiția, experiența de viață, face dreptul unul dintre cele mai puțin plictisitoare domenii pentru mintea umană. La fel, mi-a plăcut felul în care Brozek deconstruiește și face și mai interesante unele cazuri de referință din dreptul internațional.

Ce nu mi-a plăcut

Introducerea, intitulată Arhitectura Minții Juridice (The Architecture of The Legal Mind ) e la fel de complicată precum sună. Un hățiș de citate despre posibile definiții a ceea ce e gândirea juridică, enumerarea tuturor unghiurilor de abordare și prea mulți termeni științifici. După ce treceți de introducere, vă așteaptă o lucrare coerentă care abundă în exemple concrete. Sau ați putea pur și simplu să o săriți…


[1] Brozek, Bartosz, The legal mind: a new introduction to legal epistemology, Cambridge University Press, 2019, https://www.cambridge.org/core/books/legal-mind/94A9C7B2923A617F693B8CA4A5BE00E3.
[2] B. Brozek, op.cit., p. 105
[3] Legal thinking is by no means special; anyway, it is no more special than problem-solving in other fields of reflection. The reason for this is simple: a lawyer is only a human being and has nothing more than human cognitive tools. There is nothing exceptional in legal syllogism, a simile and a contrario arguments, or in the theories developed by legal doctrine to aid judges and advocates in their job. These are creations of normal minds, with all their strengths and weaknesses. What distinguishes the mind of a lawyer from that of a mathematician is the kind of problems they encounter: a lawyer is experienced in interpretation and the application of law, while a mathematician is experienced in proving theorems. (p. 33)
[4] Imagination constitutes a link between abstract theories and unconscious intuitions; it is the “missing link” in the traditional approach to legal reasoning. (p. 67)
[5] Solving legal problems is not based on identifying some irremovable foundations – premises, which cannot be rejected – and applying them through infallible methods of reasoning. Because of several different reasons – the logical, the classificatory, the semantic, and the constructional – legal thinking is a permanent “play” between the linguistic abstraction and the imagined concrete, augmented by unconscious intuitions and insights. It also transpires that to make this play more efficient, one should take advantage of six principles: of experience, caution, exemplification, variability, unification, and contrast. (p. 143)


Doriana Treta

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti