Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Comunicare profesională Fiscalitate Flux informații SELECTED Top Legal Transporturi

RO e-Factura și RO e-Transport: Atenție la raportări, ANAF va verifica acuratețea datelor

21 mai 2024 | JURIDICE.ro

Atenția ANAF se va îndrepta foarte mult înspre verificarea softurilor folosite de companii, pentru a verifica acuratețea raportărilor, odată ce Ro e-Factura va fi implementată la nivelul tuturor contribuabililor, anul viitor. În funcție de neconcordanțele pe care autoritățile le pot constata, se va face profilul de risc fiscal și contribuabilii, în funcție de diferențe, fie vor primi notificare pentru note explicative, fie vor fi supuși inspecțiilor fiscale.

Despre cum vor influența RO e-Factura și RO e-Transport desfășurarea unei inspecții fiscale, la ce sa se aștepte contribuabilii, care sunt avantajele și provocările din perspectiva persoanelor impozabile, dar și a autorităților din România au discutat Dan Dascălu, Partener și Coordonatorul Practicii de Litigii Fiscale din D&B David și Baias, Ana-Maria Iordache, Partener D&B David și Baias și Ramona Curta, Senior Manager PwC România, într-un nou episod PwC Tax Talks.

Puteți urmări PwC Tax Talks aici.

Câteva declarații din acest episod:

Mulți dintre operatorii economici fac eforturi consistente pentru a reuși să se conformeze cu obligațiile de transmitere a facturilor până la 31 mai și de primire a acestora după 1 iulie 2024. Mai vedem încă provocări în zona de extragere a datelor, completarea câmpurilor opționale care pot deveni obligatorii din perspectiva clauzelor comerciale agreate între părți, asigurarea transmiterii tuturor facturilor și provocări și mai mari în rândul celor care doresc o automatizare de 100% a procesului.

Indiferent de soluția implementată, trebuie să ne asigurăm că raportăm în mod corect, că avem posibilitatea de a efectua reconcilieri ale datelor ca să testăm că nu există neconcordanțe între ceea ce avem în sistemele noastre și ceea ce ajunge în sistemul RO e-Factura și la clienți.

Sunt două obiective extrem de importante: unul este reducerea decalajului de TVA și mutarea inspecțiilor fiscale de la sediul contribuabilului la sediul autorităților fiscale.

În urma discuțiilor cu autoritățile am aflat că se lucrează în prezent la aplicația punctuală prin care inspecțiile fiscale au acces la informații/documente și că în perioada următoare se vor clarifica regulile de inspecție fiscală.

Procesul de digitalizare este unul ireversibil și că nu se va opri aici. Urmează sistemul național RO e-TVA, care va permite pre completarea informaţiilor privind operaţiunile impozabile în deconturile de TVA şi de a le pune la dispoziţia persoanelor impozabile prin intermediul Spaţiului privat virtual.

Activitatea de control în ceea ce privește RO e-Transport a fost derulată de Direcția Generală Antifraudă, care încă de la jumătatea anului trecut a demarat primele controale pentru transporturile de bunuri cu grad de risc fiscal ridicat. Ca și tipologie de control am întâlnit atât controale care au pornit de la o mașina oprită în trafic cu sancțiuni aplicate punctual, cât și controale extinse pentru toate transporturile efectuate în ultimele 6 luni cât este termenul de prescripție în materie contravențională.

În materie de sancțiuni, situația va deveni și mai interesantă de la 1 iulie 2024 când vor fi aplicabile sancțiunile și pentru transportul internațional de bunuri.

Amenzile contravenționale și sancțiunile confiscatorii pentru nerespectarea acestor instrumente digitale precum e-Transport devin o veritabilă metodă de impunere întrucât sistemul de sancționare este unul extrem de sever, incluzând atât amenzi semnificative – de până la 100.000 lei cât și confiscarea contravalorii bunurilor, în practică fiind deja aplicate confiscări de zeci de milioane de lei.

Prevenția este așadar cheia – să avem o abordare precaută a legislației, să avem o bună documentare a codurilor UIT emise, să avem clauze contractuale care ne protejează în cazul în care partenerii comerciali nu obțin sau nu comunică codurile UIT.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership