Dreptul securităţii sociale

Evaluarea pensiilor din sistemul public stabilite până la 1 septembrie 2023
22.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 609 din 18 iunie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023.

Potrivit prezentului ordin, Casa Națională de Pensii Publice va derula procedura de evaluare a pensiilor din sistemul public de pensii.

Pensiile din sistemul public de pensii cuvenite sau aflate în plată sau care urmează a fi stabilite, până la data de 1 septembrie 2023, vor fi evaluate conform art. 157 alin. (2) din Legea nr. 127/2019.

Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii și constă în:
– identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
– crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

Pentru realizarea acestei baze de date, pensionarii din sistemul public de pensii vor putea prezenta casei teritoriale de pensii competente adeverințe eliberate de către unitatea angajatoare ori de către deținătorul legal al arhivei, prin care se certifică venitul lunar realizat, brut sau net, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001.

Modelul de adeverință este prevăzut în anexa care face parte din ordin.

Adeverințele care cuprind venitul lunar realizat, existente în dosarele de pensie, precum și cele emise până la 18 iunie 2021, dar nedepuse la casele teritoriale competente, vor putea fi utilizate pentru crearea bazei de date, chiar dacă nu sunt conforme cu modelul din anexă.

Intrare în vigoare: 18 iunie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti