« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Instituțiile europene au lansat platforma europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost
23.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 21 iunie 2021, Comisia Europeană a informat că instituțiile europene, guvernele statelor din UE și societatea civilă au lansat Platforma europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost, potrivit unui comunicat.

Conferința la nivel înalt de la Lisabona este organizată în comun de președinția portugheză a Consiliului UE, Comisia Europeană și Federația europeană a organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost (FEANTSA). În cadrul evenimentului, miniștri naționali, precum și reprezentanți ai instituțiilor UE, ai organizațiilor societății civile, ai partenerilor sociali și ai orașelor au semnat „Declarația de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost”, marcând astfel lansarea platformei.

Lansarea platformei reprezintă începutul unui proces de stabilire a unei înțelegeri comune și a unui angajament comun și de realizare a unor progrese concrete în statele membre în lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost. Ea oferă posibilitatea de a iniția acțiuni și de a colabora cu actori locali, inclusiv cu orașele și cu prestatorii de servicii. Astfel se va facilita tuturor actorilor posibilitatea de a face schimb de cunoștințe și de practici în condiții mai bune și de a identifica abordări eficiente și inovatoare pentru a realiza progrese în eradicarea fenomenului lipsei de adăpost.

În declarație s-a convenit asupra următoarelor obiective:

– nimeni să nu doarmă în condiții precare din cauza lipsei unui adăpost de urgență care să fie accesibil, sigur și adecvat;

– nimeni să nu locuiască în adăposturi de urgență sau provizorii mai mult decât este necesar pentru a se muta efectiv într-un adăpost permanent;

– nimeni să nu iasă din nicio instituție (de exemplu, închisoare, spital, centru de îngrijire) fără să i se ofere un adăpost adecvat;

– evacuările trebuie prevenite ori de câte ori este posibil și nimeni să nu fie evacuat fără a i se oferi asistență pentru a beneficia de un adăpost adecvat, atunci când este necesar;

– nimeni să nu fie discriminat din cauză că are statut de persoană fără adăpost.

Finanțarea din partea UE este disponibilă pentru a sprijini măsurile de politică incluzivă care vizează combaterea fenomenului lipsei de adăpost. Statele membre vor investi o proporție importantă din alocările care le revin în cadrul Fondului social european Plus (FSE+) pentru a sprijini incluziunea socială și reducerea sărăciei. InvestEU oferă, de asemenea, oportunități de sprijinire a investițiilor în infrastructura socială, inclusiv în locuințe sociale.

Nicolas Schmit: Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Fenomenul lipsei de adăpost este cea mai extremă formă de excluziune socială și a crescut în întreaga UE. A sosit momentul să acționăm. Platforma europeană pentru combaterea fenomenului lipsei de adăpost va ajuta partenerii să facă schimb de experiențe și de măsuri de politică care au funcționat în regiunile și orașele lor, astfel încât să putem reduce în mod radical acest fenomen în Europa. Disponibilitatea unei locuințe și asistarea persoanelor fără adăpost reprezintă principiul 19 al Pilonului european al drepturilor sociale și constituie un imperativ moral dacă vrem într-adevăr să construim o societate echitabilă și incluzivă.

Ana Mendes Godinho, Ministrul portughez al muncii, solidarității și securității sociale: „Trebuie să abordăm în mod serios fenomenul lipsei de adăpost și să restituim drepturile omului persoanelor care și-au pierdut speranța. Suntem foarte mândri că Declarația de la Lisabona privind Platforma europeană de combatere a fenomenului lipsei de adăpost a fost semnată de statele membre ale UE în timpul președinției noastre. Credem cu adevărat că o Europă socială mai puternică este o Europă în care drepturile sociale se aplică tuturor, vocea tuturor este ascultată și toți trăiesc o viață demnă.”

Yves Leterme, Ambasadorul bunăvoinței pentru lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost și președintele Comitetului director al noii platforme: „Lupta împotriva fenomenului lipsei de adăpost poate fi câștigată numai dacă acționăm împreună: autorități locale, administrații regionale și naționale și instituții europene. Implicarea organizațiilor societății civile, a economiei sociale și a persoanelor fără adăpost este, de asemenea, extrem de importantă. Trebuie să acționăm în direcția unor abordări integrate care să combine prevenirea, accesul la locuințe și prestarea unor servicii de asistență. Dorim să combatem fenomenul lipsei de adăpost, deoarece dispunerea de o locuință este un drept pentru fiecare femeie, bărbat și copil.”

 
Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD