« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Incultura şi sportul
23.06.2021 | Gheorghe MOROȘANU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu

1. Am o dambla: cînd, citind o carte, găsesc în ea o cacofonie sau ceva asemenea, o arunc din prima.

Am făcut o excepţie, nu ştiu ce mi-a venit, cu volumul Axiologie sportivă, de Ion Bâtlan. Am trecut de prima gugumănie, am citit-o toată, desigur pe sărite, şi totuşi am adnotat o mulţime de drăgălăşenii.

2. Se spune că oamenii sportului şi cultura nu sînt în relaţii prea grozave – există multe exemplificări şi bancuri pe chestia asta.

Dar sportul, ca toate domeniile, are ştiinţa şi ştiinţele sale, deci şi oamenii săi de ştiinţă. Aici are chiar o filozofie şi filozoful său: D-l Bâtlan, eu altul nu am mai întîlnit.

La chestiune:

Pe prima pagină a cărţii se constată din start evocarea plină de consideraţiune a propriei persoane („autorul acestei cărţi…”, „pe autor l-a bucurat mult…”) dar şi pluralul academic („demersul nostru…”)

În aceeaşi primă pagină se găsesc două formulări, astfel:

a realizat că în literatura de specialitate, dar nici în cea filosofică…”

„… pe noi nu ne interesa valorile-persoane”.

Omul-emblemă al olimpismului modern se numeşte Pierre de Coubertin. Îl ştiu de cînd eram copil şi alergam pe stadionul din Piatra Neamţ, cu gîndul la gloria olimpică. Filozoful sportiv de care ne ocupăm acum şi aici (NOI, GM) îl numeşte Pierre de Cenbertin (pag. 33). M-am gîndit că o fi vreun altul, de care nu am aflat eu. Am căutat în toate Interneturile posibile – nu există acest nume.

Mi-am zis apoi că poate e o greşeală de dactilo – se întîmplă, mai scapă chiar şi la corectură. Dar numele Cenbertin apare/reapare imediat pe aceeaşi pagină, apoi este repetat întocmai la paginile 38, 39, 96. (Şi nu uitaţi că am citit cartea cam în diagonală, cum v-am spus.)

În aceeaşi pagină 33, între cei doi „Cenbertin” găsim formularea „…de ai face mai buni…”

La pag. 90 ni se spune/scrie despre Eugenie Monti, campion olimpic. La acest nume, Google ne face cunoştinţă cu mai multe doamne, de diferite profesii etc. Eu ştiam ceva, dar nu prea multe, deci filozoful nostru sportiv m-a făcut să mă pun la punct: e vorba despre Eugenio Monti, campion olimpic de bob şi ski. E o simplă literă în cauză, chestiune chiar minusculă faţă de altele. Dar mă pune Aghiuţă să citesc şi rîndul următor, în care filozoful academician sportiv ne spune/scrie unde anume acel sportiv a dat dovadă de fair-play: cică la Insbruk. Acest cuvînt nu apare aşa nicăieri pe tot cuprinsul internetului, în toate textele fiind scris Innsbruck. Dintr-un dicţionar român-german pe care credeam că-l ţin degeaba în raft, aflu că brucke înseamnă pod, iar acest oraş olimpic este capitala landului Tyrol, sau chiar Tirol, Austria, aflîndu-se pe rîul Inn.

La pag. 95 D-l Academician Sportiv a plonjat în istoria literaturii franceze, astfel:

„Un tulburător exemplu ne oferă Voltaire (numele său adevărat era Francois Neorie Aronet. Ţine-mă, Doamne: trei cuvinte, toate stîlcite, patru enormităţi. Numele corect şi complet este François-Marie Arouet. Parcă am fi la un concurs de stîlcire a limbii.

În fine, ca să încheie apoteotic şi perfect adînc, autorul nostru introduce, la pag. 108-117, capitolul KITSCH-UL SAU PSEUDOVALORILE ÎN ACTIVITATEA SPORTIVĂ. Astfel că mi-a luat concluzia din gură; eu aş adăuga: kitsch-ul sau pseudovalorile în activitatea ştiinţifică, literară, publicistică, ba chiar filozofico-cioclopedică.

Pe cînd credeam că am încheiat acest incitant studiu, descopăr, ca la orice operă ştiinţifică respectabilă, că are şi un rezumat în limba franceză (pag. 140-141). Fără să fiu profesor de limba franceză, constat:

1. „problematique„; se scrie corect „problématique”;

2. „aucun mot n’est ecrit…” acest cuvînt se scrie corect écrit;

3. „maniére„; se scrie corect „manière„;

4. „ni même mentionnè„; se scrie mentionné;

5. „Pour Ies délimiter”; ce-o fi asta? probabil era să fie „les”;

6. „mous démontrons”; probabil era să fie „nous”, că doar nu era mouse;

7. „des valeurs authenoques„; trebuie multă inspiraţie ca să inventezi aşa ceva în limba franceză; probabil era să fie „autenthiques”;

8. „définir”; din rutină eu l-am scris aici corect; dom’ profesor Bâtlan îl scrisese „definir„;

9. „Factivite” – o altă creaţie care mă introduce în ceaţă cumplitamente; norocul cititorilor că pe rîndul următor se scrie „dans cette activité…”; va să zică mai sus ar fi trebuit să fie „l’activité„, dar nu a ieşit.

Şi mai puţin competent fiind eu la limba engleză, totuşi în acest anturaj prind curaj să mă ocup şi de rezumatul English – ce-o fi, o fi. Am alături dicţionarul Longman. Aşadar:

1. „competently clasilied„; cuvîntul nu apare în Longman; pare să fie vorba despre ceva derivat din classify – clasificare, a clasifica;

2. „that tliey would exist”; în Longman nu se află nici un cuvînt care să înceapă cu tl; autorele pare să fi intenţionat a scrie they – nu i-a ieşit;

3-4-5, trei într-o frază: „Iti this book, after bnefly piesenting…” Aici vă las să vă desfătaţi care cum vreţi, căci tot poporul român ştie engleză mai multă decît D-l Prof. B.; dar vă pot oferi ca element ajutător varianta franceză de pe pagina următoare, în care pare să fi nimerit formula corectă: „Dans ce livre, après avoir brièvement présenté…

Ştiu că v-aţi săturat, dar nu am ce vă face; dacă aţi citit pînă aici (eu pentru acest „studiu” am pierdut patru zile aproape pline) suportaţi şi ceva de pe coperta a IV-a: în lista de lucrări a autorului nostru, apare, printre altele, „Psilosophia Moralis„.

Pentru ca în finalul listei (nouă lucrări), jumătate din titlul ultimei şi inestimabilei sale contribuţii ştiinţifice în domeniul filozofiei valorilor sportive să fie notat, pe româneşte, fără greşeală:

„…Şi marii filosofi s-au înşelat uneori…

Micii filozofi nu s-au înşelat niciodată, iată proba.

Jud. pensionar Gheorghe Moroșanu

Cuvinte cheie:
Secţiuni: Dreptul sportului, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD