Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Litigiul vechi privind publicitatea mobiliară între Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției s-a finalizat: ministerul a greșit, dar nu sunt sancțiuni
23.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Concurență, Drept civil, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 7 mai 2021, Curtea de Apel București – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a respins, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de Ministerul Justiției împotriva Consiliului Concurenţei, informează Știripesurse.ro.

Ministerul Justiției a contestat Decizia 32/17.06.2020 a Consiliului Concurenței privind constatarea încălcării de către Ministerul Justiției a prevederilor art. 8 alin. (1) din Legea concurenței, în perioada 6 noiembrie 2003 – 10 decembrie 2018, prin stabilirea, în cadrul Instrucțiunilor ministrului justiției nr. 3128/C/2003 privind criteriile de autorizare a operatorilor de arhivă, a unor criterii discriminatorii, care au avantajat entitățile care dispuneau, la data solicitării autorizării, de structuri în teritoriu, personal cu pregătire juridică şi notorietate, și care s-au constituit în reale bariere la intrarea pe piață, fiind de natură a restricționa într-un mod semnificativ accesul pe piața serviciilor de înscriere în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare/Registrul Național de Publicitate Mobiliară.

Art. 8 alin. (1) din Legea concurenței
(1) Sunt interzise orice acţiuni sau inacţiuni ale autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice centrale ori locale şi ale entităţilor către care acestea îşi deleagă atribuţiile, care restrâng, împiedică sau denaturează concurenţa, precum:
a) limitarea libertăţii comerţului sau autonomiei întreprinderilor, exercitate cu respectarea reglementărilor legale;
b) stabilirea de condiţii discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor.

În perioada analizată, unul dintre operatorii autorizați, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a ajuns să dețină aproape 85% din cota de piață a acestor servicii, titrează Știripesurse.ro.

Neregularitățile care au permis o asemenea situație au fost înlăturate prin Legea nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară. Prin urmare, nici Consiliul Concurenței și nici instanța nu au impus măsuri în ce privește Ministerul Justiţiei.

:: Minuta

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti