Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

AIJ a luat act cu vădită dezamăgire de desemnarea pentru funcția de judecător la TUE a unui angajat al MAE, iar nu a unui magistrat de carieră
23.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 23 iunie 2021, Asociația Inițiativa pentru Justiție a dat publicității următorul comunicat: „Numirea la instanțele europene trebuie să aibă în vedere o alegere pe criterii meritocratice. Este absolut inadmisibil cum România, la 14 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, după formarea atâtor generații de magistrați în domeniul dreptului Uniunii Europene, nu este capabilă să propună un reprezentant magistrat cu experiență concretă în acest domeniu pentru Tribunalul Uniunii Europene.

Alegerea judecătorului român în cadrul instanțelor Uniunii Europene nu echivalează cu desemnarea unui ambasador și nu constituie materializarea relațiilor externe internaționale ale României, ci trebuie să fie rezultatul unui proces meritocratic, pentru a găsi un candidat cu solidă experiență judiciară, iar nu administrativă.

Ministerul Afacerilor Externe nu ar trebui să se regăsească în Comisia de selecție a judecătorilor la instanțele europene, deoarece selecția candidaților nu are absolut nicio legătură cu acest minister. Ministerul Justiției trebuie să redacteze criterii clare, pe bază de competențe, astfel încât experiența candidaților să fie avută în vedere pe baze meritocratice și competiționale, iar nu pe criterii de apartenență la aceeași instituție publică cu examinatorii, subordonați ierarhici sau superiori ierarhici, evitându-se conflictele de interese.

Amintim că articolul 255 din Tratatul privind Uniunea Europeană instituie un comitet care emite un aviz cu privire la capacitatea candidaților de a exercita funcțiile de judecător și avocat general în cadrul Curții de Justiție și al Tribunalului, înainte ca guvernele statelor membre să facă nominalizările. Comitetul este format din șapte personalități alese dintre foștii membri ai Curții de Justiție și ai Tribunalului, dintre membrii instanțelor naționale supreme și din juriști reputați, dintre care unul este propus de Parlamentul European.

Respingerea propunerilor de acest comitet nu poate fi un motiv de laudă pentru niciun stat membru.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti