Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Condițiile-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de trader de gaze naturale


24.06.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 616 din 23 iunie 2021 au fost publicate Condițiile-cadru de valabilitate asociate licenței pentru activitatea de trader de gaze naturale, din 15.06.2021.

Potrivit prezentului act normativ, obiectul Licenței îl constituie acordarea drepturilor și stabilirea obligațiilor titularului Licenței în vederea desfășurării activității de trader de gaze naturale.

Astfel, titularii Licențelor vor avea dreptul să desfășoare activitatea de trader exclusiv pe piața concurențială angro de gaze naturale și dreptul să factureze și să încaseze contravaloarea gazelor naturale tranzacționate pe piața concurențială angro de gaze naturale.

În desfășurarea activității, aceștia trebuie să respecte prevederile:
– Licenței, împreună cu condițiile asociate acesteia;
– Legii;
– reglementărilor emise de ANRE;
– regulamentelor europene de directă aplicabilitate;
– standardelor și altor acte normative în vigoare în sectorul gazelor naturale sau impuse de cadrul normativ în vigoare.

De asemenea, titularii Licenței au obligația să mențină resursele financiare necesare participării la piața de gaze naturale, a căror valoare nu va putea fi, în niciun moment, mai mică de 25% din valoarea cifrei de afaceri realizate în ultimele 12 luni de activitate ca trader de gaze naturale, dar nu mai puțin de 100.000 euro, sumă care provine din una sau mai multe resurse.

La solicitarea ANRE, aceștia vor furnizeza corect și complet orice informații, înregistrări și documente.

De altfel, actul normativ interzice titularilor să transmită informațiile obținute unor persoane neautorizate să primească astfel de informații, fapta constituind contravenție. Această obligație de confidențialitate nu aduce atingere dreptului operatorilor economici afiliați sau asociați cu titularul Licenței de a efectua consolidarea conturilor.

De la regulile de mai sus privind transmiterea informațiilor au fost prevăzute și două excepții, mai precis cazurile în care:
– se obține consimțământul scris al persoanei ale cărei interese pot fi afectate de diseminarea informației;
– informația trebuie transmisă în cursul îndeplinirii obligațiilor privind desfășurarea activităților care fac obiectul Licenței.

Intrare în vigoare: 23 iunie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti