Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Senatorul Titus Corlățean a inițiat o moțiune pentru rezoluție pe tema înrăutățirii accesului minorităților din Ucraina la educație în limba maternă
24.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 24 iunie 2021, cu ocazia celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a inițiat moțiunea pentru rezoluție: Continuarea înrăutățirii accesului minorităților din Ucraina la educație în limba maternă: necesitatea implementării Rezoluției APCE 2189 (2017), potrivit unui comunicat.

Această inițiativă a fost depusă în contextul în care de la adoptarea Rezoluției APCE (2017) privind noua lege a educației din Ucraina: un impediment major pentru învățământul în limbile materne ale minorităților naționale, inițiată la momentul respectiv de asemenea de Delegația română la APCE, dreptul la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale a cunoscut o tendință de deteriorare accentuată.

În pofida a două avize ale Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) din 2017 și 2019, care menționau, printre altele, că acțiunea legitimă a Ucrainei de a își consolida utilizarea limbii oficiale nu poate aduce atingere drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale, autoritățile de la Kiev au adoptat alte două acte normative cu impact negativ asupra acestor drepturi, respectiv Legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat (2019) și Legea privind educația secundară generală completă (2020).

Potrivit documentului depus la APCE, semnatarii acestuia își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul de lege privind popoarele indigene, transmis cu o lună în urmă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, către Rada Supremă a Ucrainei, o nouă inițiativă, care, dacă ar fi adoptată, va conferi doar populațiilor indigene dreptul de a își dezvolta identitatea, etnică, culturală, lingvistică și religioasă.

Definiția legală a poporului indigen, cuprinsă în acest proiect de act normativ, se referă exclusiv la comunități etnice, formate pe teritoriul Ucrainei actuale, cu propria limbă și cultură, dar fără corespondent într-un alt stat național din afara Ucrainei.

Adoptarea acestui act normativ va fi astfel sinonimă cu negarea dreptului la educație în limba maternă pentru minoritățile naționale (români, unguri, polonezi, bulgari, greci și ruși), situație extrem de gravă care reclamă un răspuns ferm din partea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu luarea în considerare a elementelor deja examinate cu ocazia Rezoluției APCE 2189 (2017).

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti