« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Liana Iacob: Funcția apărării nu este de a informa instanța despre nevinovăția clientului
25.06.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Liana Iacob

Liana Iacob

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Liana Iacob, Partner BUDUȘAN & ASOCIAȚII, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Direcția drept spre Facultatea de Drept cum s-a petrecut?

Liana Iacob: În efervescența anilor `90. Poate că astăzi este mai puțin relevant, dar în acea perioadă, imediat după Revoluție, se transmitea la televiziune procesul de la Timișoara. Televiziunile străine preluau știrile despre procesul securității din România. Întreaga țară părea să aștepte cu sufletul la gură dezlegarea, sau, cel puțin, aceasta era percepția mea de copil. Sigur, rezolvarea dorită nu a venit niciodată pe deplin, dar eu am rămas cu perspectiva altui mod de a rezolva conflictele. Nu aveam nicio tangență cu profesia, nimeni din familia mea nu avea și nu pot spune că aveam cu adevărat reprezentarea a ce presupune, dar mi-am anunțat părinții că voi deveni avocat. Probabil s-au gândit că îmi va trece. 😊 Societățile care disprețuiesc avocații, în care nu există avocați, sunt regimuri totalitare. Atunci, în anii `90, discursul public cu care am crescut, eu și cei din generația mea, era despre libertate.

Alina Matei: Dacă ne aducem aminte cum trec anii studenției în comparație cu anii avocaturii e ca si cum am compara o Dacie cu un Porsche. Și totuși baza sta în Dacie, adică în anii de studiu. Pentru dumneavoastră, cât de important este studiul? Adesea oamenii uită că avocații sunt primii care iau contact cu orice modificare și doresc să se pună la curent cu informațiile.

Liana Iacob: Aș spune că este, mai curând, invers: anii studenției sunt un Porsche, trec în viteză, cu gândul la viitor, există o formă de fascinație. În profesie, cred că e recomandabilă deplasarea cu Dacia: mergi ușurel, te mai oprești dacă trebuie, mai depanezi ce este de depanat, pentru că strălucirea este un element infinit mai puțin relevant decât să ajungi la destinație cu bine. Dar, într-o notă serioasă, studiul este indispensabil. Știm bine că dreptul este viu, evoluează o dată cu societatea și este bine că este așa, altfel am fi și azi sub imperiul dreptului canonic. Din fericire, și o spun cu toată seriozitatea, există site-urile dedicate domeniului juridic. Ele filtrează primele informația, de multe ori, chiar în timp real și poți face rapid o selecție despre ceea ce ai de aprofundat. În acest secol, nu este de ajuns să urmărești Monitorul Oficial. Suntem într-un sistem de drept supranațional, există contactul cu jurisdicțiile europene, iar hotărârile CEDO sau CJUE se pronunță zilnic. Avem la dispoziție noile tehnologii, fără de care nu se mai poate face avocatură și care sunt o unealtă extraordinară. Apoi urmează studiul individual, acela clasic și, de multe ori, resursa este tot online, de exemplu, bazele de date de jurisprudență, inclusiv europeană, sau publicațiile de specialitate din statele membre, la care, din nou, din fericire, astăzi avem acces. Dar studiul este permanent, de preferință, zilnic. Se crează un obicei, o disciplină care ajută, face parte din rutina avocatului.

Alina Matei: Sunteți Partner la BUDUȘAN & ASOCIAȚII de mulți ani. Ce înseamnă și ce a însemnat acest statut pentru dumneavoastră?

Liana Iacob: Nu este și nu a fost vreodată o chestiune de statut. Este vorba despre valori comune, principii comune și despre încrederea pe care, zi de zi, ți-o acordă atât partenerii și colegii, cât și clienții. BUDUȘAN & ASOCIAȚII înseamnă un standard, și încă unul foarte ridicat, care trebuie atins permanent. Sincer, înseamnă foarte multă muncă, dar altfel nu se poate. Noi avem astăzi în avocatură două modele de parteneriat: cel așa-zis tradițional, în care firmele de elită sunt firme mici, bazate pe contribuțiile directe ale partenerilor, în care întregul devine mai mult decât suma părților. Și mai avem modelul firmelor de avocatură care tind să replice structura marilor clienți corporativi. De exemplu, cea mai mare firmă din lume are aproape 3000 de parteneri, în aproximativ 80 de jurisdicții. Care nici măcar nu se cunosc între ei, de cele mai multe ori. Este important să alegi modelul în care te regăsești.

Alina Matei: Multă vreme BUDUȘAN & ASOCIAȚII a fost receptată în piață ca fiind societatea de avocați a unui fost procuror. Noroc cu răbdarea și încrederea domnului avocat Ovidiu Budușan că timpul va rezolva și această chestiune de percepție. J Dumneavoastră sau colegii dumneavoastră l-ați ”exploatat” pe domnul avocat Ovidiu Budușan în legătură cu gândirea procurorilor?

Liana Iacob: Nu stiu dacă se poate vorbi, la modul general, despre o „gândire a procurorilor”. Fiecare magistrat are abordarea lui, dincolo de unele prejudecăți profesionale care pot fi întâlnite, la fel cum există în orice profesie. Dar da, cu siguranță l-am exploatat pe dl. avocat Ovidiu Budușan cu orice ocazie, în legătură cu gândirea domnului avocat Ovidiu Budușan, care este cu adevarat spectaculoasă. Și, cu siguranță, și-a pus amprenta în mod decisiv asupra dezvoltării mele și a colegilor mei, atât profesional, cât și la nivel personal. Este un mentor excelent, fie că recunoaște, fie că nu. 😊

Alina Matei: Se spune că dreptul penal este pentru bărbați. Și nu m-aș plasa în zona de discriminare, ci aș avea în vedere urmele pe care le poate lăsa asupra feminității avocatei, asupra spiritului ei. Care este opinia dumneavoastră despre chestiune?

Liana Iacob: Dacă așa se spune, atunci este contrafactual. Mai ales când majoritatea magistraților judecători din România sunt femei, inclusiv în aria dreptului penal. Eu nu cred că mai este loc în ziua de azi pentru asemenea distincții, dar este adevărat că există o problemă reală de percepție și, de multe ori, percepția este mai importantă decât realitatea. În România, încă, și în general, nu numai în profesiile juridice, femeile în poziții de leadership se confruntă de multe ori cu dublul standard: să nu fie nici prea blânde, dar nici prea stridente, nici insuficient de agresive, dar nici prea agresive, politicoase, dar, totuși, asertive, și putem continua, este un cerc vicios. Personal, sunt de opinia că pledoaria trebuie să fie eficientă și autentică, indiferent dacă roba o îmbracă un bărbat sau o femeie. În rest, prin definiție, viața lasă urme și nimeni nu scapă fără măcar câteva zgârieturi. Este inevitabil.

Alina Matei: Cred că este foarte greu pentru avocatul de drept penal, pentru că este vorba de libertatea persoanei, a convinge procurorul/judecătorul că este nevinovat clientul, în condițiile în care ei doar asta aud de la avocați. Cum procedați dumneavoastră să-i sensibilizați pe magistrați, pentru că textele de lege sunt aceleași pe care le invocă și ceilalți avocați?

Liana Iacob: Cheia domeniului penal și partea extrem de dificilă este găsirea justei proporții. Este motivul pentru care judecătorului îi revine sarcina cea mai dificilă și pentru care se poziționează în vârful piramidei profesiilor juridice, sau acolo ar trebui să fie și spre acest deziderat trebuie să tindem. Să nu uităm de ce, până la urmă, ne aflăm cu toții în sala de judecată, toți cei prezenți, părți, avocați, magistrați: pentru a tranșa un conflict. Cred sincer că justiția nu ar trebui să fie revanșardă, că o astfel de abordare este cea mai periculoasă pentru orice societate și nu aceasta este concepția legilor pe care le avem în prezent. Funcția apărării nu este de a informa instanța despre nevinovăția clientului. Rolul avocatului este să prezinte, în mod logic, probat, argumentele care susțin o modalitate sau alta de rezolvare a conflictului dintre societate și individ. Cu riscul de a dezamăgi, noi, juriștii, suntem rareori sensibili sau impresionabili. Pregătirea noastră, încă din facultate, ne îndeamnă spre zona analitică, a logicii și a rațiunii.

Alina Matei: Fiecare dosar, fie că este persoană fizică sau persoană juridică, pare pentru parte o veșnicie. Pot dura ani și ani de zile.  Dumneavoastră aveți presentimente, coincid acestea cu soluția?

Liana Iacob: Justiția penală, nu numai în România, ci în general, este lentă, dar nici să nu ne dorim să fie rapidă cu orice preț. Nu putem sacrifica sub nicio formă garanțiile de echitate în favoarea celerității. Este adevărat că procedurile durează, uneori, chiar și ani de zile, iar atunci când ai lucrat niște ani o cauză, o cunoști și se formează în mod inevitabil o serie de așteptări rezonabile despre deznodământ, bazate pe probe, pe practică. Aceasta este, până la urmă, și mult-discutata predictibilitate a sistemelor juridice. Sigur că există și o componentă de intuiție, la fel cum există și o componentă inerentă de neprevăzut. Așa că fiecare zi de pronunțare este ca o zi de examen, dacă tot am pomenit de anii facultății. Mai ales în situația actuală, în care multe pronunțări sunt amânate, prin efectul deciziei recente a CCR privind obligativitatea motivării la pronunțare. Trebuie să înveți să trăiești cu asta, face parte din profesie.

Alina Matei: Lumea avocaților care fac drept penal este relativ mică. Ce vi se pare că îi caracterizează pe aceștia?

Liana Iacob: Nici despre avocați nu îmi place să generalizez. Dar poate că există un anumit tip de înțelegere a lucrurilor, care le este specifică. Asistăm, în ultimii ani, la o tendință de extindere a reglementărilor penale, mai ales în domeniul economic, dar și în celelalte domenii ale vieții sociale, iar avocatura penală prespune din ce în ce mai mult contactul cu alte arii de drept. Astăzi, avocatura penală a dobândit o dimensiune pluridisciplinară, ceea ce poate că nu se întâmplă la fel, sau nu la fel de repede, în alte specializări. Apoi, să ne gândim că în avocatura penală avem pe de o parte statul, cu toată forța lui, iar pe de alta, omul, care poate că a încălcat legea, sau poate că nu, dar are dreptul să fie ascultat, să fie auzit, his day in court, ca să folosim un englezism la modă. Avocatul de penal este acolo pentru a se asigura că acest drept este realizat. Este o altă componentă importantă a funcției de apărare. Și, făcând asta zi de zi, sigur că ajungi la o percepție comună, ușor diferită de percepția profesioniștilor din alte arii de drept.

Alina Matei: Prezumția de nevinovăție, în opinia dumneavoastră, este doar pe hârtie, plutește în sala de judecată?

Liana Iacob: Prezumția de nevinovăție plutește … în aer. În general, în scoietate, unde conceptul s-a devalorizat, a devenit o formă fără fond, susținută doar la nivel afirmativ, câtă vreme nu putem nega implicațiile profund negative din spațiul public, asociate cu faptul că o persoană este acuzată de o infracțiune, ori trimisă în judecată. Asistem de multe ori și la consecințe cât se poate de concrete în plan social, profesional, or, prezumția tocmai acest gen de lucruri este menită să pe prevină. În sala de judecată, prezumția de nevinovăție își găsește mult mai ușor locul decât în afara ei și, ca dovadă, soluțiile de achitare, care există și nu sunt puține.

Alina Matei: Dacă v-ar întreba un client străin unde să meargă în România să vadă frumusețuri, locuri și oameni buni, ce i-ați spune?

Liana Iacob: Interesantă întrebare, mai ales că, dacă m-ați fi întrebat acum câteva zile, poate mi-ar fi fost greu să vă răspund. De curând, însă, un prieten de suflet m-a ajutat să descopăr zona Buzăului: lacuri, situri rupestre, trovanți, peșteri, cascade, vulcani, podgorii, toate la o aruncătură de băț de București: un drum ușor, de numai două ore.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Liana Iacob: Îi felicit pentru alegerea de a vă urmări, deoarece informația de calitate este esențială.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Liana Iacob: Și eu vă mulțumesc, mi-a făcut plăcere!

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni: Drept penal, Interviuri, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD