Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Scopul şi legile viruşilor informatici
02.07.2021 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Cyberlaw, Drept comercial, Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

1. Introducere. Tehnologia este minunea minunilor, pentru că sporește performanța creierului uman: memorie, profunzime, viteză. Nu doar că aduce oamenii la nivelul celor mai inteligenți dintre noi, ci umanitatea urcă pe noi culmi de splendoare. Dezvoltarea tehnologică rupe chingile legilor, pentru că, bineînțeles, inginerii sunt mai familiarizați cu tehnologia informațiilor decât juriștii.

Informațiile sunt fierul beton al vieții, armătura oricărui organism și oricărei organizații. Orice organism este informațional. Protejarea informațiilor prezervă viața. Unele organisme informaționale, cum ar fi virușii, inclusiv cei informatici, își protejează propria viață prin ratașare, utilizare sau chiar ucidere.

2. Reglementări românești cu privire la viruși. Virușii informatici sunt programe pentru calculator. Programul pentru calculator este o succesiune de instrucțiuni de comunicare în interiorul unui sistem informatic. Pentru mai multe definiții a se vedea Protecția conferită programelor de calculator prin dreptul de autor, 27.07.2020 | Gelu Maravela, Anca Băițan, Flavia Ștefura.

Reunim sub denumirea “virus” și programele de tip adware, spyware, worms, troieni, ransomware ș.a. Virușii nu sunt înscriși în Registrul național al programelor pentru calculator.

Așadar, virușii trăiesc în interiorul sistemelor informatice. Potrivit art. 181 alin. 1 Cod penal, “Prin sistem informatic se înțelege orice dispozitiv sau ansamblu de dispozitive interconectate sau aflate în relație funcțională, dintre care unul sau mai multe asigură prelucrarea automată a datelor, cu ajutorul unui program informatic.”

Virusul este un mijloc de alterare a integrității datelor informatice, infracțiune prevăzută de art. 362 Cod penal: “Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice ori de a restricţiona accesul la aceste date, fără drept, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.” Datele informatice sunt, potrivit art. 181 alin. 2 Cod penal, “Prin date informatice se înţelege orice reprezentare a unor fapte, informaţii sau concepte într-o formă care poate fi prelucrată printr-un sistem informatic.”

Virusul este și un mijloc de inducere în eroare, de falsificare (fals informatic infracțiune prev. de art. 325 Cod penal): “Fapta de a introduce, modifica sau şterge, fără drept, date informatice ori de a restricţiona, fără drept, accesul la aceste date, rezultând date necorespunzătoare adevărului, în scopul de a fi utilizate în vederea producerii unei consecinţe juridice, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Trebuie precizat aici că acțiunea virușilor în sistemele informatice nu are nicio legătură cu legalitatea accesului la sistemul informatic, în sensul art. 360 Cod penal, cu excepția cazului în care definim excentric “obținerea” de date informatice.

Virușii sunt instrumente valoroase și pentru frauda informatică, în înțelesul art. 249 Cod penal, adică “introducerea, modificarea sau ştergerea de date informatice, restricţionarea accesului la aceste date ori împiedicarea în orice mod a funcţionării unui sistem informatic, în scopul de a obţine un beneficiu material pentru sine sau pentru altul, dacă s-a cauzat o pagubă unei persoane”. Este important de observat că “faptele” virușilor nu intră în concasorul jurisdicției penale decât dacă sunt grave și îndeplinesc și alte exigențe, altfel nu. Astfel, ocupația cea mai obișnuită a virușilor informatici, perturbarea funcționării sistemelor informatice, este reglementată astfel: “Fapta de a perturba grav, fără drept, funcţionarea unui sistem informatic, prin introducerea, transmiterea, modificarea, ştergerea sau deteriorarea datelor informatice sau prin restricţionarea accesului la date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”.

3. Importanța reprimării virușilor. Din reglementarea virușilor rezultă importanța reprimării lor. Bunăoară, utilizarea virușilor informatici, subîntinsă operațiunilor ilegale cu programe de calculator, este pedepsită de legea penală din România (art. 365 alin. 2 Cod penal) cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Comparând cuantumul pedepsei cu cel prevăzut pentru alte infracțiuni, nivelul de protecție penală este evident și relevant.

În orice caz, virușii au două trăsături aproape magice:
– Permit interacțiune în interiorul unui sistem informatic fără intenția și fără controlul utilizatorului îndreptățit.
– Perturbă funcționarea sistemului informatic, față de expectațiile utilizatorului îndreptățit.
În ce privește prima trăsătură, trebuie remarcat că majoritatea programelor pentru calculator sunt în afara câmpului conștiinței utilizatorilor umani. În ce privește a doua trăsătură, remarcăm că funcționarea sistemelor informatice este bazată fundamental pe perturbații și interacțiunea dintre ele.

4. Scopul virușilor. Virușii au scopul de a obține avantaje pentru creatorii și utilizatorii lor. În concret, scopul oricărui virus este valorificarea resurselor sistemului informatic în interesul celui care controlează comportamentului virusului. Uneori aceasta înseamnă supraviețuirea virusului, adică persistența lui, cel mai frecvent însă nu. Cu alte cuvinte, scopul virusului este scopul stăpânului său. Răspândirea virușilor este cauzată în mod esențial de competiția pentru resursele sistemului informatic între cei îndreptățiți și cei care nu sunt îndreptățiți. Dificultățile tehnice în privința protejării împotriva atacurilor virușilor, împreună cu dificultățile de probațiune din această materie, determină deplasarea accentului atenției oamenilor de pe regulile de drept pe procedurile tehnice de protecție.

În acest context, trebuie remarcat că a privi virușii ca programe de calculator conține o ignoranță: sistemele informatice sunt utilizate cel mai bine cu ajutorul programelor informatice scrise în cod mașină, adică în 0 și 1. Virușii scriși în cod mașină necesită programe de contracarare asemănătoare, care au costuri de funcționare mari. Din acest motiv, este posibil ca efortul de evitare, identificare, contracarare și combatere a virușilor să fie mai costisitor decât daunele sau enervările cauzate de viruși.

Uneori protecția este mai scumpă decât protejatul.

Av. dr. Andrei Săvescu, SSA

* Aceste idei au fost expuse cu Acapela (glumesc 😇) în cadrul Conferinței Naționale de Drept Comercial (ed. 11). Impactul avansului tehnologic asupra dreptului afacerilor / 24 iunie 2021

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti