Secţiuni » Life
Life
Banner BA-01
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Flux informații Legal Days Life SELECTED

Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” – Ediția a VII-a, București, 24-26 mai 2024 / Cum a fost. Fotodocumentar

28 mai 2024 | JURIDICE.ro

În perioada 24-26 mai 2024 a avut loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai – anul acesta, pe 26 mai).

Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, a cuprins o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, la care participarea a fost gratuită – potrivit unui comunicat al DRP (afișul manifestării, în foto 1).

Festivalul a adus împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.

Evenimentul s-a bucurat de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională din București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa – și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.

Evenimentele desfășurate în cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” au fost:

Vineri, 24 mai 2024, de la ora 12:00, Patriarhia Română a găzduit în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici – Acolo”.
De la ora 12:30, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, au fost transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor (foto 2; VIDEO, aici).

Manifestările au continuat în după-amiaza aceleiași zile la Muzeul Național al Țăranului Român unde, începând cu ora 16:00, participanții au avut prilejul unui tur al Muzeului și al târgului de tradiții românești organizat în curtea interioară a Muzeului.
În aceeași seară, de la ora 18:00, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea  a avut loc proiecția filmului ”Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu, filmul fiind bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.

Sâmbătă, 25 mai 2024, ziua a debutat la ora 09:00, la Palatul Parlamentului unde, în Sala „C.A. Rosetti” a avut loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare (foto 3; VIDEO, aici).
Momentul a început cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și a continuat cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”.
În cadrul sesiunii de comunicare, cei peste 500 de participanți, români din străinătate, au avut prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.

În seara aceleiași zile, la Ateneul Român, de la ora 19:00, s-a desfășurat un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope (foto 4). Participanții la Festival s-au bucurat și de alte prezențe artistice importante precum pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).

Duminică, 26 mai 2024, de la ora 10:00, participanții au fost invitați să aleagă între multiple evenimente, printre care vizitarea: expoziției multidisciplinare de design și industrii creative ”Romanian Design Week” (str. Benjamin Franklin 10), Muzeului Național de Artă al României, Muzeului Național de Istorie a României și / sau a Muzeului Colecțiilor de Artă.

Ziua s-a încheiat cu un moment cultural organizat la Opera Națională din București, începând cu ora 19:00, care a inclus, în prima parte (VIDEO, aici), mesajul Președintelui României Klaus Iohannis – citit de D-na Consilier de Stat Sandra Pralong (foto 5) –, alocuțiunea Premierului Marcel Ciolacu, prezent la eveniment (foto 6), și mesajele organizatorilor – amintim pe secretarul de stat Gheorghe Cârciu de la DRP, prezent personal, și pe PF Părinte Patriarh Daniel – cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni precum și un minunat concert simfonic și de operă (foto 7) dirijat de Maestrul Daniel Jinga.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” – au participat peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership