« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană propune modernizarea Organizației Mondiale a Vămilor
25.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 24 iunie 2021, Comisia Europeană a prezentat pentru prima dată inițiativa privind o reformă amplă a Organizației Mondiale a Vămilor (OMV), potrivit unui comunicat.

Inițiativa de modernizare ar urma să contribuie la consolidarea poziției OMV ca instituție multilaterală esențială și la abordarea mai eficace a evoluțiilor din mediul comercial internațional în continuă schimbare, sprijinind concomitent tranziția verde și cea digitală. Inițiativa UE va fi prezentată tuturor membrilor OMV în cadrul reuniunii Consiliului OMV.

OMV are peste 180 de membri, inclusiv UE și statele sale membre. Fiind unica organizație mondială care își desfășoară activitatea în domeniul chestiunilor vamale, OMV se ocupă de o amplă tematică vamală și de subiecte legate de comerțul internațional, securitate și transporturi. Cu toate acestea, de la înființarea sa în urmă cu aproape 65 de ani, OMV nu a trecut niciodată printr-o reformă cuprinzătoare, în ciuda schimbărilor profunde din comerțul internațional și a noilor probleme cu care se confruntă administrațiile vamale naționale din întreaga lume. În special, UE consideră că este nevoie de o ierarhizare mai clară a activității OMV, care să corespundă evoluțiilor din deceniile următoare, și de îmbunătățirea guvernanței și a procesului său decizional, precum și a eficienței sale.

Inițiativa de modernizare avansată de UE în această săptămână ia forma unei serii de recomandări care subliniază activitățile de bază ale organizației, oferind totodată o direcție clară de deplasare pentru activitatea sa viitoare, care îi poate îmbunătăți postura internațională și o poate transforma într-un actor mai eficace în promovarea unui comerț sigur, securizat și legitim.

Pe scurt, contribuția UE include o abordare în trei etape a reformei strategice:

– În primul rând, OMV ar trebui să se concentreze mai mult pe prioritățile strategice care reflectă cele mai importante provocări ale secolului XXI. În special, OMV ar trebui să se concentreze pe digitalizarea vămilor și pe utilizarea datelor, inclusiv în abordarea creșterii comerțului electronic și a schimbului de informații; contribuția vămilor la protecția mediului și la agenda verde; dezvoltarea unor abordări bazate pe ghișeul unic și a unei gestionări coordonate a frontierelor pentru a simplifica vămuirea pentru întreprinderi; și consolidarea gestionării riscurilor de către autoritățile vamale.

– În al doilea rând, metodele de guvernanță în cadrul OMV ar trebui abordate în continuare, astfel încât organizația să își poată juca pe deplin rolul într-un mediu internațional dinamic. Transparența, procesele instituționale și decizionale trebuie îmbunătățite, utilizând în același timp în mod optim resursele aflate la dispoziția organizației.

– În al treilea rând, mijloacele prin care este finanțată OMV ar trebui analizate pentru a asigura sustenabilitatea pe termen lung a organizației în vederea îmbunătățirii posturii sale în arhitectura multilaterală globală, în special în urma pandemiei de COVID-19 și ca parte a redresării economice.

 
Secţiuni: Anunțuri, Dreptul Uniunii Europene, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD