« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Comisia Europeană propune înființarea unei unități cibernetice comune
25.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Miercuri, 23 iunie 2021, Comisia Europeană a prezentat o viziune privind înființarea unei noi unități cibernetice comune pentru a contracara incidentele cibernetice grave tot mai numeroase care afectează activitatea serviciilor publice, a întreprinderilor și a cetățenilor din întreaga Uniune Europeană, potrivit unui comunicat, potrivit unui comunicat.

Necesitatea de a elabora răspunsuri avansate și coordonate în domeniul securității cibernetice a devenit tot mai stringentă, pe măsură ce se înregistrează o creștere a numărului, a amplorii și a consecințelor atacurilor cibernetice, care ne afectează puternic securitatea. Toți actorii competenți din UE trebuie să fie pregătiți să răspundă în mod colectiv și să facă schimb de informații relevante, pe baza „necesității de a partaja”, mai degrabă decât pe baza „necesității de a cunoaște”.

***

Miercuri, 23 iunie 2021, Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene, a transmis următorul mesaj cu privire la construirea unei unități informatice comune: „Când am preluat această Comisie, ne-am angajat să nu lăsăm nici o piatră neîntoarsă în ceea ce privește securitatea noastră. Astăzi suntem foarte mulțumiți de faptul că, în cadrul acestui pachet, prezentăm și al doilea raport asupra progresului Uniunii de Securitate, care arată cu exactitate numeroasele măsuri importante pe care le-am luat în acest domeniu.

Am adoptat o nouă agendă de combatere a terorismului, o nouă agendă privind drogurile, noi strategii privind crima organizată, armele de foc, abuzul sexual asupra minorilor și securitatea cibernetică. De asemenea, am prezentat o serie de propuneri legislative – atât pentru consolidarea Europol, cât și pentru îmbunătățirea rezilienței rețelelor noastre de infrastructură fizică și digitală.

Prin urmare, trebuie să menținem acest impuls și acesta este motivul pentru care ne aflăm astăzi în fața dumneavoastră pentru a discuta despre securitatea cibernetică.

A fost o vreme când securitatea a fost văzută ca ceva linear, ceva simplu. Nu mai este cazul. Imaginea amenințării continuă să evolueze și să crească exponențial, iar noile mari amenințări sunt la adresa securității noastre cibernetice.

În această Comisie, în strânsă colaborare cu Margrethe Vestager și Thierry Breton, am decis să scoatem securitatea cibernetică din silozul tehnologic. Nu mai este doar o considerație industrială, ci și o chestiune de securitate națională. Criminalitatea cibernetică ne amenință valorile, modul de viață, societatea, principiile noastre și acesta este motivul pentru care trebuie să le abordăm împreună. Împreună ca europeni, precum și cu alți parteneri din lume.

Ieri, la Lisabona, împreună cu partenerii noștri americani, am coincis atât asupra diagnosticului, cât și asupra remediilor, pentru combaterea criminalității cibernetice. Atacul recent din America a demonstrat în termeni nesiguri cât reprezintă atacurile cu risc sporit de ransomware (software malițios) pentru societățile noastre și pentru economiile noastre. Acesta a fost un exemplu deosebit de dur – unul care a galvanizat cu ușurință opinia publică și a contribuit, de asemenea, la concentrarea asupra necesității de a acționa acum.

În timpul pandemiei am asistat la o tendință tot mai accentuată și îngrijorătoare a atacurilor împotriva sistemelor noastre de sănătate, unde datele privind sănătatea sunt disponibile și interconectate rapid și oferă o țintă. Prin urmare, trebuie să putem face față, de aceea vă reamintesc că în luna decembrie a anului trecut am fost împreună pentru a prezenta propuneri privind reziliența entităților critice și securitatea rețelelor și sistemelor informatice, pentru a alinia, la același nivel, nivelul de protecție împotriva amenințărilor fizice și digitale.

Dacă examinați incidentul conductei petroliere din SUA, acesta este exact scenariul pentru care ne pregătim: un atac cibernetic, un ransomware, care apoi transcende într-o infrastructură critică precum o conductă. Cu o oarecare modestie, putem spune că în decembrie am prezentat un set de propuneri de reglementare care ar permite Europei să facă față unor asemenea tipuri de atacuri, în cazul în care acest lucru ar avea loc.

Acesta este, probabil, un moment bun pentru a transmite un mesaj legiuitorilor care examinează acum aceste propuneri, pentru a nu slăbi nivelul de ambiție stabilit de Comisie în aceste domenii critice.

Unitatea informatică comună este un element nou în caseta noastră de instrumente. Împreună cu Agenția noastră pentru Securitatea cibernetică, ENISA, această nouă rețea va consolida constelația generală europeană de puteri care ne va permite să luptăm împotriva acestei amenințări. Acesta este un pachet foarte operațional. Este o parte esențială a unei Europe care protejează.”

 
Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD