Secţiuni » Arii de practică » Protective » Mediu
Mediu
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Business Dreptul mediului Opinii Protecția consumatorilor Protective SELECTED

Sinergia dintre Directiva 2024/825 care aduce o protecție sporită împotriva practicilor neloiale și Directiva CSRD asupra companiilor românești

29 mai 2024 | Ioan DUMITRAȘCU, Irina OPREA
Ioan Dumitrașcu

Ioan Dumitrașcu

Irina Oprea

Irina Oprea

Peisajul dinamic al afacerilor din România este remodelat de două directive: Directiva 2024/825 în ceea ce privește consolidarea rolului consumatorilor în vederea tranziției verzi printr-o mai bună protecție împotriva practicilor neloiale și o mai bună informare („Directiva 825”) și Directiva 2022/2464 în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi („Directiva CSRD”). Aceste directive nu sunt simple acte de reglementare; sunt instrumente strategice menite sa ghideze practicile de afaceri și să influențeze percepțiile părților interesate. În acest context, este important de observat modul în care aceste directive se intersectează și ce implică ele pentru întreprinderile românești.

Directiva 825 servește drept busolă pentru companiile care aspiră să demonstreze responsabilitate față de mediu. Aceasta subliniază transparența și acuratețea în comunicarea declarațiilor de sustenabilitate către consumatori, solicitând dovezi concrete care să susțină afirmațiile de marketing ecologic. În esență, stabilește scena pentru o responsabilitate corporativă autentică față de mediu.

Imaginați-vă că sunteți un antreprenor român care dorește să își prezinte marca drept ecologică. Sunteți tentat să vă umpleți produsele cu etichete care proclamă sustenabilitate, însă Directiva 825 impune un nivel mai profund de responsabilitate. Termeni generici precum „eco”, „prietenos cu mediul” sau „bio” nu mai sunt suficienți. Directiva 825 impune o abordare cuprinzătoare, solicitând fundamentarea afirmațiilor prin dovezi concrete ale eforturilor de reducere a impactului asupra mediului. Pentru a asigura credibilitatea etichetelor de sustenabilitate, o astfel de sustenabilitate trebuie să fie constatată de entități de certificare recunoscute sau stabilită de autoritățile publice.

Pe piața actuală, consumatorii sunt din ce în ce mai conștienți de impactul asupra mediului al produselor pe care le achiziționează. Directiva 825 servește drept instrument critic în a permite consumatorilor să facă alegeri mai informate și mai sustenabile, obligând companiile în același timp să își asume responsabilitatea pentru declarațiile și practicile lor de mediu.

Unul dintre obiectivele cheie ale Directivei 825 este abordarea inutilității premature, o problemă de mare importanță pe piețele de consum. De exemplu, companiile trebuie acum să informeze în mod transparent consumatorii despre modul în care actualizările de software pot afecta funcționalitatea produsului. Aceasta înseamnă că, dacă cea mai recentă actualizare de software a unui smartphone încetinește semnificativ dispozitivul, producătorul este obligat să dezvăluie acest lucru potențialilor cumpărători, asigurându-se că aceștia sunt conștienți de orice eventuale riscuri sau limitări asociate asistenței continue pentru produs.

Mai mult, în temeiul acestei Directive 825, companiile trebuie să dezvăluie caracteristicile care pot limita durabilitatea unui produs, prevenind declarațiile înșelătoare de longevitate. De exemplu, o companie care vinde electrocasnice nu poate prezenta un frigider drept „de lungă durată” fără a dezvălui caracteristici de design care îi pot compromite durabilitatea, cum ar fi piesele ce nu pot fi inlocuite.

Directiva 825 promovează, de asemenea, oferirea de informații clare despre produs înainte de cumpărare. Companiile sunt acum obligate să furnizeze detalii precontractuale clare cu privire la durabilitatea, reparabilitatea și disponibilitatea actualizărilor de software ale unui produs. De exemplu, înainte de a cumpăra un laptop, consumatorii trebuie să fie informați cu privire la durata de viață estimată a dispozitivului, dacă poate fi reparat cu ușurință, dacă vor fi furnizate actualizări de software, precum și informații cu privire la cât timp va furniza producătorul actualizări de software pentru a se asigura că dispozitivul rămâne sigur și funcțional. Acest lucru permite consumatorilor să evalueze longevitatea și sustenabilitatea unui produs înainte de a face o achiziție, aliniindu-se la valorile și preferințele lor.

Pentru a simplifica și mai mult lucrurile, se introduc etichete standardizate care să arate cât de durabil este un produs și ce garanții sunt oferite. Aceste etichete, afișate vizibil pe ambalaje și în listele online, servesc drept repere vizuale pentru consumatori, crescând transparența și responsabilitatea pe piață. De exemplu, pe ambalajul unei mașini de spălat poate fi prezentă o etichetă care să indice durata estimată de viață a produsului și garanția legală de conformitate, permițând consumatorilor să facă comparații între diferite modele ale produsului în funcție de criterii de sustenabilitate.

Privind spre viitor, Directiva 825 include, de asemenea, dispoziții privind raportarea și implementarea noilor cerințe referitoare la sustenabilitate. Până în 2026, statele membre au obligația de a transpune aceste dispoziții în legislația națională, iar până în anul 2031, Comisia va evalua eficacitatea directivei și va propune noi acte legislative, dacă va fi cazul. Acest lucru asigură o îmbunătățire continuă și o adaptare la nevoile în evoluție ale consumatorilor și la dinamica pieței.

În ceea ce privește Directiva CSRD, aceasta este o directivă strategică axată pe divulgarea informațiilor non-financiare, inclusiv a indicatorilor de sustenabilitate. Aceasta ridică sustenabilitatea de la un simplu instrument de marketing la un aspect critic al raportării corporative, solicitând transparență și responsabilitate în raportarea performanței de mediu, sociale și de guvernanță (ESG).

Pentru întreprinderile din România, aceste două directive funcționează împreună. Directiva 825 subliniază importanța încrederii consumatorilor și a credibilității mărcii prin comunicarea transparentă a sustenabilității, în timp ce Directiva CSRD subliniază impactul financiar al faptului de a fi ecologic, îndemnând companiile să integreze considerațiile ESG în procesele lor strategice de luare a deciziilor.

Ca antreprenor care își planifică strategia de sustenabilitate, Directiva 825 îți spune să fii deschis și sincer cu privire la eforturile tale ecologice, în timp ce Directiva CSRD îți reamintește că sustenabilitatea nu are ca beneficiu doar salvarea planetei, ci, mai palpabil si cu efect mai rapid, economisirea banilor și luarea unor decizii de afaceri inteligente.

Directiva 825 și Directiva CSRD converg pentru a crea o poveste convingătoare pentru companiile românești. Prin adoptarea transparenței și autenticității în comunicarea sustenabilității, întreprinderile își pot îmbunătăți reputația brandului și încrederea consumatorilor. În același timp, integrarea indicatorilor de sustenabilitate în raportarea financiară demonstrează un angajament față de crearea de valoare pe termen lung și reziliență.

Cum pot antreprenorii români să valorifice potențialul sinergiei dintre Directiva 825 și Directiva CSRD? Iată câteva sugestii:

asigură transparența în acțiune: Nu este suficient să susții sustenabilitatea, ci trebuie să o demonstrezi! Furnizați dovezi concrete pentru a vă susține declarațiile de mediu, cum ar fi certificări, date privind reducerea emisiilor sau practici de achiziție sustenabile. De exemplu, dacă sunteți un brand de îmbrăcăminte, prezentați utilizarea bumbacului organic sau a materialelor reciclate în produsele dvs., împreună cu certificări de la organizații de renume precum GOTS (Global Organic Textile Standard).

viziune pe termen lung: Sustenabilitatea nu este un trend; este o necesitate strategică pentru viabilitatea pe termen lung. Integrați aspectele de sustenabilitate în strategia dvs. de afaceri, de la dezvoltarea produselor până la managementul lanțului de aprovizionare. De exemplu, dacă sunteți un producător de alimente, investiți în practici durabile de aprovizionare cu ingrediente, implementați procese de producție cu eficiență energetică și explorați alternative de ambalare pentru a minimiza deșeurile.

adoptă soluții de ultimă generație: Țineți pasul cu progresul tehnologic prin adoptarea tehnologiilor și practicilor inovatoare care reduc impactul asupra mediului, sporind în același timp eficiența activității dvs.. De exemplu, dacă sunteți o companie de construcții, adoptați tehnici de construcție ecologică precum construcții modulare sau designuri cu eficiență energetică pentru a minimiza consumul de resurse și emisiile de carbon.

intră în parteneriate de încredere: Colaborarea este esențială pentru a amplifica eforturile dvs. de sustenabilitate. Implicați-vă cu părțile interesate din lanțul valoric, inclusiv furnizori, clienți și asociații din industrie, pentru a stimula acțiunea colectivă. De exemplu, dacă sunteți o companie de retail, colaborați cu furnizori care se angajează la practici durabile și colaborați cu cei din aceeași industrie pentru a promova inițiative ecologice.

măsoară progresul și promovează responsabilitatea: Urmăriți și raportați periodic performanța dvs. de sustenabilitate pentru a demonstra responsabilitate și transparență. Utilizați indicatori cheie de performanță (KPI) pentru a măsura progresul către obiectivele de mediu, cum ar fi reducerea amprentei de carbon sau creșterea ratelor de reciclare a deșeurilor. De exemplu, dacă sunteți o companie hotelieră, urmăriți consumul de energie și apă, generarea deșeurilor și emisiile de gaze cu efect de seră și raportați constatările în rapoartele anuale de sustenabilitate.

angajați-vă către un viitor mai verde: Fiți motorul schimbării în industria dvs. prin stabilirea unor obiective ambițioase de sustenabilitate și dând dovadă de leadership. Inspirați-i pe alții să vă urmeze exemplul împărtășind poveștile de succes și cele mai bune practici. De exemplu, dacă sunteți un start-up din domeniul tehnologiei, străduiți-vă să obțineți neutralitatea carbonului prin investiții în surse regenerabile de energie și compensarea emisiilor inevitabile, și încurajați alte companii din sectorul dvs. să facă același lucru.

În esență, aceste directive nu sunt obstacole administrative; ele sunt instrumente strategice care permit companiilor românești să se dezvolte. Valorificând sinergiile dintre Directiva 825 și Directiva CSRD, întreprinderile pot descoperi noi oportunități de creștere durabilă, generând rezultate pozitive din punct de vedere al mediului și financiar. Faptele bune și înțelepte trebuie să fie comunicate și vor fi răsplătite prin creșterea încrederii clienților și furnizorilor și deci a rezultatelor pe care le veți obține.

Ioan Dumitrașcu, Partener FILIP & COMPANY
Irina Oprea, Senior Associate FILIP & COMPANY

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership