Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Procedura de racordare a utilizatorilor la rețelele electrice de interes public a fost simplificată
28.06.2021 | Cleopatra LEAHU, Crina CIOBANU

Secţiuni: Energie, Lege 9, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cleopatra Leahu

Cleopatra Leahu

Crina Ciobanu

Crina Ciobanu

În vederea reducerii birocrației și încurajării dezvoltării proiectelor în special în domeniul resurselor regenerabile, modificările privind simplificarea procedurii de racordare propuse și consultate în procedura de urgență de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei au intrat în vigoare.

Astfel, în Monitorul Oficial nr. 618 din data de 23 iunie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 45/2021 pentru modificarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 59/2013. În lipsa indicării unei date ulterioare, menționăm că acest act normativ intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial (23 iunie 2021).

Conform modificărilor introduse, nu va mai fi necesară transmiterea operatorului de rețea prin documentația anexată cererii de racordare a Planului urbanistic zonal aprobat sau Planului urbanistic de detaliu aprobat, în cazul solicitării acestora prin certificatul de urbanism: La articolul 14 alineatul (1), litera e) se abrogă”.

Conform informațiilor publicate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în etapa consultărilor publice, această modificare este realizată „în sprijinul operatorilor simplificând activitatea de racordare la rețelele electrice de interes public a utilizatorilor din punct de vedere al documentelor solicitate pentru soluționarea cererilor de racordare”. În acest fel, pe lângă operaționalizarea dezvoltării proiectelor în domeniul energiei electrice și facilitarea accesului la rețea, vor putea fi reduse și eventualele costuri generate. În ceea ce privește întreaga procedură de autorizare a proiectelor, se poate observa că prin intermediul acestei modificări legislative, a fost realizată o separare a procedurii de racordare la rețea, de cea a autorizării construcțiilor din punct de vedere urbanistic.

Considerăm că efectul pozitiv al acestei modificări va viza în special producătorii de energie din resurse regenerabile, dar rămâne de văzut cum va fi gestionată această procedură la nivel administrativ, fiind deja semnalată în rândul operatorilor economici implicați în dezbaterile publice o anumită temere în ceea ce privește o potențială creștere a cererilor de racordare.

Cleopatra Leahu, Partner SUCIU POPA
Crina Ciobanu, Partner SUCIU POPA

:: English version

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti