« Secţiuni
Selected
CorporatePlatinum members
 1 comentariu

Deblocarea concursurilor în Magistratură și îmbunătățirea accesului la DNA și DIICOT
28.06.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Luni, 28 iunie 2021, Ministerul Justiției a informat că Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la:

– Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019) (L699/2020); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020) (L196/2021).

– Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul D.N.A. şi D.I.I.C.O.T., care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018).

Au fost astfel modificate Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, punându-se în acord cu deciziile CCR:

1) Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură;

2) Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară (care vizează, între altele, reglementarea procedurii de transfer al judecătorilor şi procurorilor).

De asemenea, alături de H.G. nr. 650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numărul maxim de posturi de ofițeri şi agenți de poliție judiciară şi cu 50 numărul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scăderea vechimii era absolut necesară pentru ca DNA să-şi poată îndeplini rolul de combaterea a corupției, Direcția având un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori.

 
Secţiuni: Lege 9, Proiecte legislative, Selected, Sistemul judiciar | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Deblocarea concursurilor în Magistratură și îmbunătățirea accesului la DNA și DIICOT”

  1. Ionel ARAMA spune:

    Intr-adevar, o vechime de zece ani, fata de una de sapte, este profund ”nociva”. Si daca usereul asta ar cumpani mai bine, chiar si sapte ani reprezinta o conditie inadmisibila. La DNA si DIICOT doritorii ar trebui sa se inscrie pe un fel de lista de asteptare inca din anul intai de facultate si sa fie primiti din prima luna de dupa depunerea juramantului. Specializarea este doar un moft, o piedica in calea constiintelor in expansiune ale magistratilor incepatori. Nici comunistii, cand s-au instalat nu iubeau profesionistii, ca de!, erau de provenienta burghezo-mosiereasca, asa ca, dupa asesorii populari, au instituit scolarizarea strungarilor pe durata foarte, foarte scurta, obtinand niste tovarasi judecatori si procurori fermi, dedicati cauzei si incoruptibili.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD