Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Modificări ref. decontarea indemnizației COVID-19 plătite de angajatori
28.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 628 din 25 iunie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 677/2021 privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare și de plată a sumelor acordate în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaților și angajatorilor în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru stimularea creșterii ocupării forței de muncă.

Prezenta hotărâre stabilește că pentru decontarea sumelor pentru plata indemnizației COVID-19, angajatorii trebuie să depună o cerere la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în a căror rază teritorială își au sediul social.

Cererea va fi datată, semnată de reprezentantul legal și însoțită de:
– copie a deciziei privind reducerea timpului de muncă și dovada aducerii acesteia la cunoștința salariaților, prin orice mijloace folosite de angajator în mod obișnuit pentru comunicarea cu angajații;
– declarație pe propria răspundere a angajatorului;
– copia acordului încheiat sau, după caz, dovada informării salariaților, acolo unde nu există organizație sindicală îndreptățită să negocieze contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau reprezentanți ai salariaților;
– lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație;
– copie a documentelor de plată a salariilor, cu evidențierea plății indemnizației.

Pentru societățile nou-înființate în perioada 1 ianuarie-15 martie 2020 și care au cel puțin un angajat, angajatorul va depune la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană, respectiv a municipiului București copii de pe toate deciziile privind reducerea timpului de lucru, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile și drepturile salariale aferente, din perioada de 30 de zile calendaristice, precum și copii de pe comunicările acestora către salariat. Din declarația pe propria răspundere trebuie să reiasă diminuarea cifrei de afaceri realizate în raport cu luna anterioară aplicării măsurii de reducere a activității.

Plata indemnizației se va face prin virament în conturile deschise de angajatori la instituțiile de credit.

Condiția pentru acordarea indemnizației se consideră îndeplinită, după cum urmează:
– în cazul profesioniștilor, precum și al persoanelor care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, prin înregistrarea unei reduceri a veniturilor nete realizate în luna pentru care se solicită indemnizația față de media veniturilor nete lunare din anul 2019, indiferent de valoarea acesteia;
– în cazul persoanelor care au încheiate convenții individuale de muncă, prin diminuarea orelor de muncă prestate de către acestea în cadrul cooperației.

De asemenea, pentru persoanele care nu au realizat venituri în anul 2019, reducerea veniturilor realizate în luna pentru care se solicită indemnizația se vor raporta la veniturile estimate în declarația unică, respectiv norma de venit stabilit, în anul 2020.

Cererea și declarația pe propria răspundere se vor transmite în format electronic sau în format letric, până cel târziu în ultima zi a lunii curente pentru plata indemnizației din luna anterioară, iar plata indemnizației se va efectua în cel mult 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentelor.

Intrare în vigoare: 25 iunie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti