Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Filip & Company a obținut anularea sancțiunii impuse de ANRE pentru Energy Gas
29.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Energie, Litigii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Victorie importantă obținută de Filip & Company în domeniul energiei

Filip & Company a reprezentat cu succes Energy Gas Provider SRL, un furnizor de gaze naturale, într-un litigiu împotriva Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind obligația furnizorilor de gaze naturale de constituire a unor stocuri minime de gaze pe durata sezonului rece.

Echipa care a reprezentat Energy Gas în acest litigiu le-a implicat pe Liliana Dranca (senior associate) și Irina Suătean (associate) din cadrul departamentului de litigii și arbitraje al Filip & Company.

Liliana Dranca (senior associate): „Ne bucurăm că decizia Tribunalului București este una favorabilă Energy Gas și îi mulțumim clientului că ne-a acordat încrederea de a-l reprezenta într-un litigiu cu o asemenea miză. Soluția Tribunalului reflectă pe deplin eforturile depuse de echipa noastră pe o perioadă de aproape 5 ani și confirmă corectitudinea poziției Energy Gas față de angajamentele asumate în relația cu clienții și față de normele legale.”

Disputa a izvorât cu mai bine de 5 ani în urmă, la finalul anului 2015, când Energy Gas a fost sancționată de către ANRE cu plata unei amenzi în valoare de 500.000 lei pentru încălcarea parțială a obligației de constituire a stocului minim de gaze naturale pentru anul 2015. Peste 75% din stocul minim pe care Energy Gas trebuia să îl constituie, potrivit ordinului emis de ANRE, era aferent unor clienți care nu se mai regăseau în portofoliul Energy Gas la momentul scadenței obligației de constituire a stocului minim. De altfel, unul dintre aceștia nu consuma, în mod uzual, gaze naturale pe durata sezonului rece.

Energy Gas a solicitat instanței să înlocuiască sancțiunea amenzii cu cea a avertismentului, în baza principiului proporționalității sancțiunii prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Actul normativ în baza căruia a fost sancționată Energy Gas (Legea nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale) prevedea doar sancțiunea amenzii în cuantum fix de 500.000 lei pentru neconstituirea stocului minim. Cu toate acestea, instanța de judecată poate decide în astfel de situații să aplice avertismentul în locul amenzii, în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 2/2001.

Ca urmare a solicitării Energy Gas, Tribunalul București a decis admiterea plângerii contravenționale și înlocuirea amenzii aplicate de ANRE cu avertismentul, decizia fiind definitivă.

Irina Suătean (associate): „Ne bucurăm să vedem deschidere din partea instanțelor de judecată atât în abordarea dosarelor din domenii tehnice, cum este sectorul energiei, cât și în efectuarea unei reale analize de proporționalitate a sancțiunii aplicate.”

Filip & Company acordă în mod frecvent asistență juridică și reprezentare în litigii și arbitraje complexe din domeniul dreptului administrativ și din domeniul energiei.

Filip & Company

Filip & Company este una din societăţile de avocatură de top din România care furnizează asistenţă de cea mai înaltă calitate în practic toate ramurile de drept relevante pentru afaceri care operează în România sau care vizează România. Specializaţi în proiecte complexe care implică o abordare inovativă, avocaţii Filip & Company au experienţă elocventă în mai multe domenii, cum ar fi infrastructură şi concesiuni, fuziuni şi achiziţii, energie, drept societar, imobiliar, concurenţă, finanţări şi piaţă de capital dar şi dreptul muncii, protectia datelor cu caracter personal, protectia consumatorilor sau a mediului. De asemenea, firma de avocatură asigură asistență și reprezentare în litigii și arbitraje cu implicații semnificative pentru afacerile clienților.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti