Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Dreptul Uniunii Europene Flux informații Războiul din Ucraina

Concluzii privind securitatea și apărarea UE

30 mai 2024 | JURIDICE.ro

Luni, 27 mai 2024, Consiliul European a aprobat concluzii privind securitatea și apărarea UE în contextul unei combinații fără precedent de amenințări și provocări, cum ar fi războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, și al creșterii tensiunilor în Orientul Mijlociu, Sahel și în alte zone ale lumii, potrivit unui comunicat.

De la începutul războiului din Ucraina, pe baza Busolei strategice, precum și a Declarației de la Versailles din martie 2022, rolul UE de actor în materie de securitate și apărare a fost consolidat în mod semnificativ. Cu toate acestea, UE trebuie să își sporească în continuare gradul de pregătire în materie de apărare și să își consolideze suveranitatea.

În concluziile sale, Consiliul stabilește cinci priorități principale pentru perioada următoare, pe care statele membre sunt invitate să le pună în aplicare în regim de urgență:

Sprijinul de neclintit al UE pentru Ucraina

UE este tot mai fermă în sprijinul său pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. Pentru a oferi în continuare Ucrainei și poporului său tot sprijinul politic, financiar, economic, umanitar, militar și diplomatic necesar atât timp cât este necesar și cât de intens este necesar, UE va utiliza toate instrumentele de care dispune, inclusiv Fondul de asistență pentru Ucraina, recent instituit ca parte a Instrumentului european pentru pace (IEP), precum și formarea și consilierea prin intermediul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina). Sunt subliniate, de asemenea, viitoarea semnare a angajamentelor UE în materie de securitate față de Ucraina și eforturile continue de a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei, în special muniția, rachetele, sistemele de apărare aeriană și de artilerie și dronele.

Cheltuieli comune mai mari și mai eficiente

Concluziile Consiliului subliniază necesitatea de a asigura disponibilitatea produselor din domeniul apărării și de a consolida baza industrială și tehnologică de apărare a UE (EDTIB), astfel încât aceasta să poată răspunde nevoilor forțelor armate ale statelor membre și ale partenerilor, atunci când este necesar. În acest context, Consiliul subliniază, de asemenea, necesitatea vitală de a îmbunătăți accesul EDTIB la finanțare publică și privată și sprijină consolidarea cooperării, care să conducă la integrarea progresivă a bazei industriale și tehnologice de apărare ucrainene în EDTIB.

Creșterea capacității UE de a acționa

Consiliul salută activitatea importantă a tuturor misiunilor și operațiilor PSAC civile și militare din diferite părți ale lumii, inclusiv recenta lansare a EUNAVFOR ASPIDES, care a produs deja rezultate operaționale.

Consiliul reamintește, de asemenea, importanța majoră a IEP ca instrument global în sprijinul obiectivelor UE PESC/PSAC, permițând acordarea de asistență specifică în materie de securitate și apărare ca răspuns la nevoile țărilor partenere.

În plus, Consiliul încurajează statele membre să contribuie în continuare la operaționalizarea deplină a Capacității de desfășurare rapidă a UE până în 2025 și să pună în aplicare de urgență Angajamentul privind mobilitatea militară din 2024 (în anexa la concluzii).

Consolidarea rezilienței UE și asigurarea accesului la domeniile strategice

Consiliul reiterează importanța consolidării prevenirii, detectării, descurajării, rezilienței și răspunsului UE la amenințările hibride, la amenințările FIMI și la amenințările cibernetice și la activitățile răuvoitoare care vizează UE, statele sale membre și partenerii săi, prin dezvoltarea unor instrumente specifice, cum ar fi setul de instrumente al UE pentru diplomația cibernetică și setul de instrumente al UE pentru contracararea amenințărilor hibride.

În plus, concluziile reamintesc importanța domeniilor spațiale, maritime și aeriene pentru securitatea și apărarea UE și solicită punerea rapidă în aplicare a comunicării comune privind legătura dintre climă și securitate.

Stabilirea de parteneriate

UE va continua să consolideze, să aprofundeze și să extindă și mai mult parteneriatele adaptate în mod specific și reciproc avantajoase cu partenerii, pe baza valorilor și intereselor comune.

Înaintea următorului summit al ONU privind viitorul, Consiliul a salutat dezvoltarea în curs a Parteneriatului strategic ONU-UE privind pacea și securitatea pentru a-l adapta la noua realitate geopolitică.

Consiliul reamintește faptul că parteneriatul strategic al UE cu NATO, susținut de legătura transatlantică puternică, este esențial pentru securitatea și stabilitatea euro-atlantică. UE își menține angajamentul deplin de a consolida, aprofunda și extinde și mai mult acest parteneriat reciproc avantajos, prin dialog politic și cooperare în cadrul celor trei declarații comune din 2016, 2018 și 2023 și cu respectarea deplină a principiilor directoare ale cooperării UE-NATO.

Pentru ca parteneriatul UE-NATO să avanseze la o etapă superioară, concluziile subliniază necesitatea de a elabora și adopta un nou document de punere în aplicare cuprinzător și orientat spre viitor, care să acopere întregul spectru al cooperării UE-NATO înainte de sfârșitul anului 2024.

Consiliul salută semnarea Parteneriatului pentru securitate și apărare cu Republica Moldova, a celui viitor cu Norvegia, și așteaptă cu interes semnarea unor parteneriate suplimentare.

În concluziile sale, Consiliul invită, de asemenea, statele membre ale UE să pună în aplicare noul Angajament privind mobilitatea militară 2024, care urmărește să abordeze lacunele rămase în ceea ce privește mobilitatea militară și să contribuie astfel la asigurarea deplasării rapide și fără sincope a personalului, a materialelor și a activelor militare, inclusiv în termen scurt și la scară largă, în interiorul și în afara UE. Angajamentele prevăzute în Angajamentul privind mobilitatea includ, printre altele: prioritizarea investițiilor în infrastructura cu dublă utilizare și un nou nivel de ambiție pentru acordarea mai rapidă a permiselor de circulație transfrontalieră.

Citeşte mai mult despre , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri