Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Articole Opinii Procedură civilă Procedură penală SELECTED Sistemul judiciar

Despre durata proceselor în instanțele din România și sofismul generalizării pripite

31 mai 2024 | Alin ENE
Alin Vasile Ene

Alin Ene

Foarte des se lansează în spațiul public afirmații despre durata foarte mare a proceselor din România, atât în materie penală, cât și în materie civilă.

De regulă, se oferă exemplul unor cauze concrete, izolate, a căror durată de soluționare a fost mare, iar apoi se trage concluzia că toate procesele durează la fel de mult.

În termeni tehnici, această eroare logică poartă denumirea de generalizare pripită, suprageneralizare sau eroarea exemplului insuficient.

Când este folosită cu bună știință, generalizarea pripită reprezintă o foarte bună tehnică de manipulare, având în vedere înclinația umană spre a simplifica complexitatea lumii prin crearea de tipare rapide și ușor de înțeles.

Din cealaltă perspectivă, a persoanelor ce cad victime ale generalizării pripite, printre mijloacele de evitare a acesteia  se numără obținerea de suficiente dovezi înainte de a face o generalizare, analizarea critică a informațiilor primite și evitarea de a sări la concluzii pe baza unor cazuri izolate.

În această notă, pentru a asigura posibilitatea tragerii unei concluzii informate cu privire la durata proceselor din România, iată câteva date statistice aferente anului anterior:

Conform indicatorilor statistici, în anul 2023, judecătoriile din România au înregistrat un procent de 93.1% în privința dosarelor soluționate într-un an.

Cu alte cuvinte, din totalul dosarelor soluționate în anul 2023, 93,1% au fost soluționate în mai puțin de 1 an de la data înregistrării.

În același an, durata medie de soluționare a dosarelor la nivelul judecătoriilor a fost de 4,2 luni în materie penală și respectiv de 4,1 luni în materiile non-penale. Cu alte cuvinte, în medie, un proces penal a durat 4,2 luni, în vreme ce unul non-penal a durat 4,1 luni.

Durata de soluționare se calculează de la data înregistrării dosarului în instanță până la data motivării hotărârii. Așadar, grosso modo, făcând abstracție de zilele implicate de modalitatea de comunicare aleasă, cifrele redate reprezintă durata dintre momentul formulării cererii de chemare în judecată și cel al primirii hotărârii.

O altă idee vehiculată în domeniul juridic este aceea a dosarelor prea ușoare pentru a fi avute în vedere la analiza datelor statistice. Cel mai facil exemplu este cel al încuviințărilor de executare silită, cauze despre care este aproape unanim acceptat că nu ar trebui să greveze instanțele de judecată.

Pe de altă parte, trebuie analizat în ce măsură excluderea totală a acestor cauze din analiza datelor statistice oferă o imagine reală asupra volumului de muncă de la nivelul judecătoriilor. Câtă vreme, potrivit deciziilor Curții Constituționale a României, aceste cauze trebuie analizate de un judecător, ele vor greva în continuare activitatea instanțelor, indiferent de voința corpului profesional al magistraților. Și dincolo de complexitatea acestora, în cauzele având ca obiect încuviințarea executării silite sunt pași identici cu orice altă procedură (înregistrare, repartizare, fixare termen, redactare minută, redactare încheiere, comunicare), astfel că și acestea sunt cronofage și tot timpul necesar pentru soluționarea lor ar putea fi alocat altor tipuri de cauze, conducând, ipotetic, la scăderea duratei de soluționare a acestora din urmă.

Cu toate acestea, excluzând încuviințările de executare silită, care sunt cele mai numeroase cauze de complexitate redusă de la nivelul judecătoriilor, durata medie de soluționare a cauzelor în materiile non-penale ar fi crescut, în anul 2023, la nivelul judecătoriilor, la 6,7 luni, iar procentul cauzelor soluționate în mai puțin de un an ar fi scăzut la 89.5%.

Așadar, pare că influența acestora nu este destul de mare încât să schimbe ideea generală desprinsă din analiza globală a tuturor cauzelor înregistrate la nivelul judecătoriilor, singura analiză capabilă de a oferi o imagine de ansamblu asupra sistemului din această perspectivă.

Cunoscând toate acestea, mai putem susține un mit atunci când cifrele îl contrazic?Judecător Alin Ene
Membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership