« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CtEDO condamnă Moldova pentru interzicerea zvasticii Falun
30.06.2021 | Gianina CLOP

JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

Marți, 29 iunie 2021, CEDO a condamnat Republica Moldova în cauza cauza Falun Dafa și alții pe motiv că interzicerea simbolului care seamănă cu o zvastică și desființarea organizațiilor încălcă dreptul la libertatea de conștiință, religioasă și de credință și libertatea de întrunire și asociere.

Două organizații care promovează practica spirituală „Falun Gong”, al căror scop este de a atinge spiritualitatea prin corectitudine morală, exerciții și meditație, au ca simbol zvastica. Un ONG a cerut desființarea lor pe motiv că prin acest simbol ele promovează nazismul și propagă ura. Curtea Supremă de Justiție le-a interzis simbolul și a desființat cele două organizații, iar Ministrul justiției a dispus înscrierea simbolului într-un Registru al materialelor extremiste.

Cele două organizații s-au adresat Curții Drepturilor Omului. Imediat, Agentul Guvernamental al Republicii Moldova a cerut CSJ revizuirea soluției inițiale. Ca urmare, SCJ și-a anulat propria soluție pentru încălcarea art. 9 și 11 din CEDO, astfel că s-a respins cererea ONG-ului de a se interzicere simbolul respectiv și desființarea organizațiilor.

Curtea de la Strasbourg a condamnat statul moldovenesc pentru două motive: (1) deși CSJ a constat încălcarea CEDO, ea nu a acordat nicio despăgubire victimelor și (2) că Ministerul Justiției a refuzat să elimine simbolul respectiv din Registrul materialelor extremiste, astfel că, de fapt, ultima hotărâre a CSJ nu a fost executată.

Zvastica are origini spirituale orientale. Falun Gong este practicat în zeci de țări, inclusiv în România, dar este interzis în țara de origine, China, în momentul când numărul de practicanți Falun depășise numărul de membri ai Partidului Comunist. O anumită formă a svasticii a fost folosită de naziști în cel de al doilea Război Mondial. Utilizarea acelui semn este interzisă în România prin OUG 31/2002.

Jurist Gianina Clop
Membru VeDem Just

 
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Jurisprudență | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD