Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Reprezentanții UNEJ au participat la Reuniunea Rețelei Judiciare Române
30.06.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Executori judecătorești
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 28 iunie 2021, la invitația Ministerului justiției, reprezentanții Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești au participat la Reuniunea Rețelei Judiciare Române, în care au fost analizate noutăți legislative și proiecte aflate în negociere la nivel european, potrivit unui comunicat.

Printre altele, au fost prezentate și analizate prevederile Regulamentului (UE) 2020/1784 al Parlamentului european și al Consiliului privind notificarea sau comunicarea în statele membre a actelor judiciare și extrajudiciare în materie civilă sau comercială (notificarea sau comunicarea actelor).

Potrivit considerentului 34 din Regulamentului (UE) 2020/1784 al Parlamentului european și al Consiliului:

”Orice persoană care are un interes într-o anumită procedură judiciară ar trebui să poată efectua notificarea sau comunicarea actelor direct prin intermediul executorilor judecătorești, al funcționarilor sau al altor persoane competente din statul membru în care se intenționează efectuarea notificării sau a comunicării, cu condiția ca o astfel de notificare sau comunicare directă să fie permisă în conformitate cu dreptul acelui stat membru.”

Conform dispozițiilor art. 20 din Regulament:

”(1) Orice persoană care are un interes într-o cauză anume poate efectua notificarea sau comunicarea actelor judiciare direct prin intermediul executorilor judecătorești, al autorităților sau al altor persoane competente din statul membru în care se intenționează efectuarea notificării sau a comunicării, cu condiția ca o astfel de notificare sau comunicare directă să fie permisă în conformitate cu dreptul respectivului stat membru.

(2) Statul membru care permite notificarea sau comunicarea directă îi furnizează Comisiei informații cu privire la profesiile sau persoanele competente care sunt autorizate să efectueze notificarea sau comunicarea directă a actelor pe teritoriul său. Comisia pune la dispoziție informațiile respective pe portalul european e-justiție.”

Cu privire la cheltuielile de notificare sau comunicare, art. 15 alin. (2) din Regulament prevede:

”(2) Prin derogare de la alineatul (1), solicitantul plătește sau rambursează cheltuielile legate de:

(a) intervenția unui executor judecătoresc sau a unei persoane competente în conformitate cu dreptul statului membru de destinație;

(b) folosirea unei metode speciale de notificare sau de comunicare.

Statele membre stabilesc o taxă unică și fixă pentru intervenția unui executor judecătoresc sau a unei persoane competente, conform dreptului statului membru de destinație. Respectiva taxă trebuie să respecte principiile proporționalității și nediscriminării. Statele membre comunică astfel de taxe fixe Comisiei.”

● Potrivit prevederilor art. 7 din Legea nr. 188/2000 privind executorii judecătorești:

”Art. 7. Executorul judecătoresc are următoarele atribuţii:

b) notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare;

c) comunicarea actelor de procedură.”

Reprezentanții U.N.E.J. au susținut necesitatea transpunerii considerentelor și reglementărilor Regulamentului în proiectul de modificare a Legii 189/2003 privind asistenţa judiciară internaţională în materie civilă şi comercială, cu modificările și completările ulterioare, republicată.

U.N.E.J. a solicitat introducerea unor norme care să permită notificarea sau comunicarea actelor prin intermediul executorului judecătoresc.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti