Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Reguli și specificații ref. certificatul digital al UE privind COVID-19. UPDATE: Obținerea certificatului în UE. UPDATE: Procedura națională
13.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 684 din 9 iulie 2021 a fost publicată Procedura de eliberare, verificare, acceptare și revocare a certificatului digital al UE privind COVID, din 02.07.2021.

În România, solicitantul poate obține certificatul digital al UE privind COVID astfel:
– electronic, situație în care solicitantul accesează portalul web https://certificat-covid.gov.ro;
– letric, situație în care solicitantul se adresează primăriei sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, competentă/competent teritorial;
– electronic sau letric, situație în care solicitantul se adresează direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București pe raza căreia are domiciliul.

În cazul în care solicitantul a fost vaccinat cu una sau mai multe doze din schema completă de vaccinare într-un stat membru sau într-un stat terț, acesta apelează Centrul de preluare a apelurilor la numărul de telefon 021.414.44.25 și solicită eliberarea unui certificat de vaccinare în baza unor documente emise de statul pe teritoriul căruia i-au fost administrate una sau mai multe doze din schema completă de vaccinare.

La intrarea pe teritoriul României, verificarea certificatelor se realizează de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, care poate realiza verificări cu privire la valabilitatea și autenticitatea certificatului digital COVID-19 sau poate analiza concordanța între datele de identitate preluate din documentul de călătorie și cele conținute de certificatul digital.

Intrare în vigoare: 9 iulie 2021

***

În urma intrării în vigoare la 1 iulie 2021 a Regulamentului referitor la certificatul digital al UE privind COVID-19, Comisia Europeană a creat o hartă interactivă care permite cetățenilor accesul la toate informațiile necesare obținerii certificatului digital, în funcție de fiecare stat membru al UE.

În cuprinsul comunicatului, Comisia Europeană prezintă modalitatea concretă de funcționare a certificatelor digitale privind COVID-19 și răspunde la cele mai frecvente întrebări din partea cetățenilor.

***

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 230 din 30 iunie 2021 a fost publicată Decizia de punere în aplicare nr. 1073/2021 de stabilire a specificațiilor tehnice și a regulilor de punere în aplicare a cadrului de încredere pentru certificatul digital al UE privind COVID instituit prin Regulamentul (UE) 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului.

Regulamentul (UE) 2021/953 a instituit certificatul digital al UE privind COVID-19, folosit ca dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a obținut un rezultat negativ la testul pentru depistarea bolii sau s-a vindecat de COVID-19.

Pentru ca certificatul digital să fie operațional în UE, prezenta Decizie stabilește specificațiile tehnice și regulile care să asigure completarea, eliberarea în condiții de siguranță și verificarea certificatelor digitale, garantarea protecției datelor cu caracter personal, stabilirea structurii comune a identificatorului unic al certificatului și emiterea unui cod de bare valabil, securizat și interoperabil.

Principalele caracteristici ale certificatului:
– format electronic și/sau tipărit;
– conține cod QR;
– este gratuit;
– se emite în limba națională și în limba engleză;
– este sigur și securizat;
– este valabil în toate țările UE.

Cele mai importante prevederi:
– certificatele autentice care alcătuiesc certificatul digital al UE privind COVID trebuie identificate individual prin intermediul unui cod QR;
– certificatele mai conțin o semnătură digitală care le protejează împotriva falsificării;
– prin citirea certificatului nu se realizează nicio prelucrare a datelor cu caracter personal, întrucât Comisia Europeană a creat un portal pe care se va putea verifica autenticitatea tuturor semnăturilor înscrise pe aceste certificate, peste tot în UE. Datele cu caracter personal ale deținătorului certificatului nu trec prin portal, deoarece nu sunt necesare pentru a se verifica semnătura digitală, ci acesta conține doar cheile publice ale autorităților semnatare;
– identificatorul unic al certificatului nu conține date precum numărul pașaportului sau al cărții de identitate;
– atunci când se verifică certificatul, se scanează codul QR și se verifică semnătura;
– fiecare organism emitent (spital, centru de testare, autoritate sanitară etc.) are propria sa cheie de semnătură digitală;
– cetățenilor li se pot elibera mai multe certificate;
– regulile de completare a certificatelor sunt prevăzute în Anexa nr. II.

Intrare în vigoare: 1 iulie 2021

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti