« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Libertatea noastră de zi cu zi
02.07.2021 | Flaviana-Daniela CRÂZNIC

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Flaviana-Daniela Crâznic

Flaviana-Daniela Crâznic

Merg dimineața să beau o cafea – am libertatea de a alege drumul până la cafenea, ora, tipul băuturii, chiar și mărimea! Mă pot declara o persoană liberă! Când trebuie să dau comanda, însă, mă confrunt cu primele limitări evidente ale libertății mele. Cafeaua mea preferată nu mai este în stoc, nici fresh de portocale nu au, iar ceaiul este doar cu gheață. De la o decizie liberă am ajuns brusc la una constrânsă.

Începând cu o situație aparent banală putem ajunge, însă, la o dezbatere pe care o propunea și Kant. În primul rând, să analizăm motivele pentru care „am ales” să îmi cumpăr o cafea și cât de libere sunt, de fapt, acestea. Scopul era să capăt energie, pentru a avea o zi productivă. Așadar, nu eram în totalitate liberă să nu beau cafeaua de dimineață, întrucât nevoia mea fiziologică îmi dicta această dorință. Ideea în sine de a obține o plăcere în urma unei vizite la cafenea este la fel de constrânsă de factori independenți de rațiunea umană. De ce voiam o anumită cafea? Pentru că îmi exercitam libertatea de a alege sau pentru că voiam aroma care îmi oferea cea mai mare satisfacție? Totodată, nu depinde de mine faptul că prefer cafeaua neagră, ci nu cea cu lapte – este independent de libertatea mea, face parte din natura mea.

Drumul, probabil, l-am ales pentru a ajunge cât mai repede și pentru a parcurge o distanță cât mai mică. Nimic greșit în asta, dar deja nu mai este o libertate deplină. Acesta ar fost cazul dacă îmi doream să iau micul dejun la o cafenea din New York și mergeam acolo pentru că nu eram limitată de distanța geografică sau de faptul că aveam o întâlnire într-o oră. În general, capacitatea noastră rațională se întretaie cu cea pentru libertate.

Iar atunci când trebuie să aleg un alt tip de băutură, din cele disponibile, deja este vorba despre normele sociale, pe care le conștientizăm cel mai bine ca fiind limite pentru libertatea noastră. Într-o anumită măsură ține de respectul pentru ceilalți, iar în alta pur și simplu de nevoia de a ne supune unei convenții. Probabil că nu s-ar fi supărat nimeni dacă alegeam să nu mai comand nimic și să merg la altă cafenea, dar faptul că am stat la coadă, am încercat să comand și am interacționat deja cu alți oameni m-a constrâns într-o oarecare măsură să comand ceva ce nu voiam. Aveam libertatea să plec, dar nu eram în totalitate liberă să o fac, deoarece mă comport în raport cu un context social. Ce ar spune ceilalți clienți dacă aș sta la coadă și nu aș cumpăra nimic? Nu pot să ies din cafenea fără un produs, așa că acționez conform unei conduite lipsite de rațiunea completă de care aș fi fost capabilă, de a merge undeva unde au cafeaua care îmi place. Oricum ar fi, de fapt, nu aș fi acționat liber, fie că urmez instinctul social sau natural.

Kant promova libertatea individului drept acțiunea realizată cu scopul direct de a respecta omul, o lege căreia ne supunem deoarece a fost făcută în totalitate de noi. Deci, dacă eu alegeam să fiu dependentă de cofeină, poate Kant ar fi aprobat vizita mea la cafenea ca fiind una morală și liberă. Atunci când ne supunem unei plăceri, deja nu mai suntem liberi, iar atunci când interacționăm și cu lumea din jur suntem și mai limitați. Pentru Kant, suntem cu adevărat liberi când acționăm pe cont propriu, fără influența unor convenții naturale sau sociale. Libertatea nu poate fi exercitată pentru a alege cea mai bună variantă pentru atingerea unui scop, ci pentru a alege scopul în sine, decizie pe care doar ființa umană are puterea să o ia, spre deosebire de obiecte, care se supun legilor fizicii sau de animale, care se bazează pe instinctul natural.

Oricât de idilic este scenariul unei libertăți neîngrădite, marii filosofi nu au reușit să propună și o soluție viabilă pentru realizarea acestuia, întrucât omul este prin natură atât o ființă rațională, cât și una sensibilă. De reținut, însă, este ideea de a ne trata cu respect și de a ne baza raționamentele pe un scop final moral și demn, nu pentru a obține avantaje pe parcurs. Aici se ridică și problema moralității, despre care Kant spunea că ceea ce contează este motivul, nu consecința. Ceea ce contează, de fapt, este să facem ceea ce e bine pentru că e corect, nu pentru un motiv ulterior.

Totul în natură, inclusiv oamenii, funcționează potrivit unor legi – de supraviețuire, fizice, cauză-efect. Când ne trezim, când mâncăm, când traversăm strada, ne angajăm să respectăm niște reguli pe care nu ni le-am impus singuri și este imposibil să fim vreodată în totalitate liberi. Dar dacă suntem capabili să fim liberi, trebuie să fim capabili să delimităm constrângerile exterioare de rațiunea interioară și să urmăm o lege pe care o creăm noi înșine. Iar aceasta trebuie să vină din rațiune. Dacă acționăm rațional atunci când avem ocazia și nu doar ghidați de impulsuri, doar atunci, vom putea fi cu adevărat liberi.

Și de aceea nu beau cafea😊

Flaviana-Daniela Crâznic

 
Secţiuni: Life, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD