Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Interviuri SELECTED Women in Law

Daniela Cioclov: Rolul femeilor este din ce în ce mai însemnat [Women in Law]

5 iunie 2024 | Alina MATEI
Alina Matei

Alina Matei

Elena-Daniela Cioclov

Elena-Daniela Cioclov

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Daniela Cioclov, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Daniela Cioclov: În primul rând doresc să vă mulțumesc pentru invitație și este o plăcere să putem discuta despre implicarea femeilor din lumea juridică.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă împărtășesc faptul că nu dintotdeauna am dorit să fiu avocat. La liceu am intrat la clasa de informatică și părea că voi continua în același domeniu.

Aparent inexplicabil, mi-am schimbat parcursul spre drept, astfel că, mai degrabă profesia m-a ales pe mine, decât viceversa.

Dintotdeauna însă, am fost adepta lucrului bine făcut. Consider că este esențial ca excelența să fie o constantă în tot ceea ce facem. Excelența nu doar la nivel declarativ, ci ca rezultat al modului riguros de a lucra, al perseverenței și dedicării pentru profesie.

Totodată, pentru a putea răspunde nevoilor clienților și a fi performant, este imperativ să te perfecționezi în permanență și să fii ancorat în problematicile actuale.

De aceea, studiul, raționamentul și inovația sunt nelipsite din activitatea curentă.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Daniela Cioclov: Trăim vremuri în care posibilitățile de implicare a femeilor în domeniul juridic sunt nelimitate. Constatăm frecvent că femei juriste se remarcă în litigii de o complexitate deosebită, în tranzacții de valori semnificative ori ocupă funcții marcante în stat sau la nivel european. În viitor, mă aștept la o intensificare a promovării femeilor juriste și a recunoașterii valorii lor profesionale, pe fondul amplificării rolului femeilor în toate domeniile de activitate.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Daniela Cioclov: Menținerea unui echilibru este de dorit în toate. Sunt însă, perioade când, în mod inevitabil, se acordă prioritate unor aspecte de natură personală sau profesională. Personal, încurajez implicarea inclusiv la nivelul societății și să contribuim la dezvoltarea acesteia prin acțiuni care să conducă la conștientizarea și implementarea drepturilor și valorilor noastre.

De aceea, de-a lungul anilor, m-am implicat în campanii de promovare a egalității de șanse, a drepturilor femeilor și tinerilor, dar și în proiecte în materie de dezvoltare durabilă și integrare europeană. Menționez cu titlu de exemplu, calitatea mea de membru al Forumului de consultare publică, comunicare și dezbateri în vederea pregătirii și exercitării Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, Grupul de Lucru Justiție, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Daniela Cioclov: Mediul juridic oferă femeilor oportunități extraordinare pentru a-și atinge obiectivele profesionale. Depinde și de noi cum înțelegem să valorificăm cunoștințele teoretice și practice pe care le avem, pentru a fi ceea ce ne dorim.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Daniela Cioclov: Într-adevăr, trăim o perioadă fără precedent în ceea ce privește drepturile femeilor. Dintre acestea, egalitatea de șanse se evidențiază ca o prioritate în contextul actual, când rolul femeilor este din ce în ce mai însemnat în general, în toate aspectele vieții, cât și în special, pe plan profesional. Bineînțeles că succesul depinde și de alegerile personale ale fiecăreia, însă susținerea valorilor noastre comune poate contribui în mod temeinic la rezultate notabile și implicit la o viață mai bună pentru noi toți.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Daniela Cioclov: Sunt multe femei care s-au remarcat de-a lungul timpului prin felul lor de a fi sau prin ceea ce au realizat, devenind astfel, o sursă de inspirație. Eu am fost și sunt adepta autenticității. De aceea, consider că este important ca ceea ce ne inspiră la ceilalți să trecem prin propriul filtru, să adaptăm la propria personalitate și să încercăm la rândul nostru, să devenim modele demne de urmat.

Alina Matei: Am trăit în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Daniela Cioclov: Pandemia ne-a pus pe toți în fața unor provocări fără precedent, restricțiile de a circula și de a ne întâlni cu alte persoane având un impact semnificativ în acea perioadă. Pe plan profesional, având în vedere că activitatea mea privește atât consultanță cât și litigii pe rolul instanțelor de judecată și întrucât, în ciuda vremurilor, lumea nu a stat pe loc, lucrurile s-au echilibrat. Totodată, am avut șansa să colaborez cu oameni care m-au apreciat și au dorit să ținem aproape, astfel că, împreună am reușit să trecem peste dificultățile perioadei respective. După cum spunea Ileana Vulpescu: ”La orice trebuie să ai noroc în viaţă, dar mai ales la oameni”!

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Daniela Cioclov: Doamnelor, aveți curajul de a crede în voi, în puterea de a evolua și de a vă transforma dorințele în realitate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Daniela Cioclov: Vă mulțumesc și eu pentru oportunitatea de a fi parte din proiectul Women in Law. Mi-a făcut o deosebită plăcere să discutăm și vă doresc succes în continuare!

Alina Matei: De asemenea, mulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCR, certSIGN, CSALB.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership