Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă


02.07.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: C. contravențional, Dreptul muncii
JURIDICE - In Law We Trust

În perioada 14 – 26 iunie 2021, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfășurat acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 9.844.500 de lei, din care 9.690.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al  securității și sănătății în muncă, potrivit unui comunicat.

Au fost depistate 426 persoane care desfășurau muncă nedeclarată, au fost aplicate 3.350 avertismente și au fost dispuse 7.158 măsuri de remediere a neconformităților constatate.

Acțiunile de control au avut ca rezultat aplicarea a 913 sancțiuni contravenționale, din care amenzi în valoare totală de 154.500 lei. Din 1.971 de angajatori controlați, au fost sancționați 540 și s-au dispus 1048 de măsuri de remediere a neconformităților.

Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat: ”Reiterez ceea ce am anunțat săptămâna trecută în privința acțiunilor de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spații deschise și în care se desfășoară activități care presupun efort fizic intens și în cadrul cărora se va verifica respectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Pe lângă asigurarea condițiilor minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus și alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecție, reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea zilei de lucru pe două perioade, în scopul prevenirii unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să mai ia și următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la  temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate  sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea  programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la  temperaturi extreme.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti