Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

Produse de protecție împotriva COVID-19 care nu au trecut testele de laborator efectuate de Comisia Europeană
02.07.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 30 iunie 2021, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a participat, reprezentând România, alături de alte 22 de state membre la o acțiune comună, coordonată de testare, inițiată de Comisia Europeană, privind produsele conexe COVID-19 vândute consumatorilor, potrivit unui comunicat.

Astfel, România a transmis spre testare, prin intermediul ANPC, următoarele produse:

– trei tipuri de măști de protecție;
– trei tipuri de geluri/ dezinfectanți pentru mâini;
– două tipuri de mănuși de protecție.

Pentru fiecare tip de produs asociat COVID-19, activitatea de testare a laboratorului din Danemarca, acreditat în proiect, s-a concentrat pe următoarele criterii:

– pentru măști: laboratorul a verificat penetrarea filtrului sau, alternativ, capacitatea de filtrare a scurgerilor spre interior;
– pentru geluri și dezinfectanți pentru mâini: conținutul substanței active biocide declarate și autorizate (conferind eficacitatea dezinfectantă), verificat prin determinare prin cromatografie sau test colorimetric;
– pentru mănuși: prezența substanțelor chimice periculoase, pătrunderea lichidelor, permeabilitatea substanțelor chimice prin mănuși și protecția acestora împotriva virușilor.

Rezultatele de testare efectuate de laboratorul ales în acestă acțiune comună a Comisiei Europene a arătat următoarele rezultate pentru produsele transmise de ANPC:

– măști de protecție: două tipuri nu au trecut testele, un tip de mască a trecut;
– geluri/dezinfectanți pentru mâini: două tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut;
– mănuși de protecție: două tipuri au trecut testele.

În urma rezultatelor testelor primite de la laboratorul, ANPC a notificat RAPEX – Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE, sistemul validând două alerte pentru tipurile de măști ce nu au trecut testele de laborator, precum și alte două alerte pentru gelurile/dezinfectanții pentru mâini ce nu au trecut testarea. Totodată, comisarii ANPC s-au asigurat că operatorii economici au retras voluntar de la comercializare toate aceste tipuri de produse care s-au dovedit a fi neconforme, în urma testelor efectuate.

Astfel, la cumpărarea produselor de protecție împotriva COVID-19, ANPC recomandă consumatorilor:

– măștile de protecție trebuie să conțină marcajul CE și acestea trebuie să acopere complet nasul și gura;
– gelurile/ dezinfectanții pentru mâini trebuie să conțină cel puțin 70% alcool;
– mănușile de protecție trebuie să aibă înscrisul CE, evitându-se utilizarea gelurilor/ dezinfectanților pentru mâini concomitent purtării mănușilor;
– toate produsele trebuie ambalate și etichetate, conținând instrucțiuni de utilizare și avertismente, având înscrise denumirea și adresa completă a producătorului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti