« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Acțiune în despăgubiri îndreptată împotriva soției defunctului
26.07.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că dovada calității de moștenitor se face cu certificatul emis în urma dezbaterii succesiunii defunctului, moment la care se cunosc persoanele care au acceptat succesiunea, masa succesorală și cotele ce revin acestora. În speță. reclamanta Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj Napoca-Administrația Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor a formulat acțiune în despăgubiri pentru recuperarea unui prejudiciu rezultat dintr-o cauză penală, acțiunea fiind îndreptată împotriva soției inculpatului B., cercetat în dosarul penal; reclamanta, în calitate de parte civilă, a recurs la calea unei acțiuni civile separate față de împrejurarea că, în acea cauză, latura civilă a rămas nesoluționată, constatându-se încetarea procesului penal ca urmare a decesului inculpatului. Instanța suprmeă, în acord cu instanțele de fond, au reținut că pârâta nu are calitate procesuală pasivă, nefiind moștenitoarea soțului său. Succesiunea defunctului B. nu a fost dezbătută, astfel că soţia supraviețuitoare și descendenții direcţi ai acestuia (care nu sunt parte în prezenta cauză), au calitatea de succesibili; potrivit art. 1100 alin 2 Cod civil, succesibil este persoana care îndeplinește condiţiile prevăzute de lege pentru a putea moșteni, dar care nu şi-a exercitat încă dreptul de opțiune succesorală. Așadar, deși acţiunea derivă din dosarul penal şi a fost îndreptată împotriva pârâtei în conformitate cu prevederile art. 27 alin 2 Cod proc. penală, aceasta nu-i conferă pârâtei de plano calitate procesuală pasivă, în condițiile art. 32 alin. 1 Cod proc. civilă. (Decizia nr. 132 din 28 ianuarie 2021, pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

 
Secţiuni: Drept civil, JURIDICE.ro, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD