« Secţiuni « Interviuri
Interviuri

Flaviana-Daniela Crâznic (17 ani): Îmi place să cred că generația mea va aduce o schimbare
07.07.2021 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Flaviana-Daniela Crâznic

Flaviana-Daniela Crâznic

Flaviana-Daniela Crâznic are deja 17 ani. Este strălucitoare și energetică, un spirit liber care își dorește să fie liber. Preluând o idee adusă de Florin Câmpeanu, i-am adresat câteva întrebări, pentru că o tentează dreptul.

Andrei Săvescu: Unde te-ai născut? Unde ai crescut?
Flaviana-Daniela Crâznic: M-am născut și am crescut în București.

Andrei Săvescu: Ce moment ți-a marcat cel mai mult copilăria și adolescența?
Flaviana-Daniela Crâznic: Nu am considerat niciodată un anume moment definitoriu pentru dezvoltarea mea. Consider că toate amintirile și experiențele legate de copilărie rămân în suflet. Deși nu este neapărat ceva marcant din punctul meu de vedere, îmi amintesc trecerea de la școală la liceu și primele calificări la olimpiadele naționale. Până atunci nu eram printre olimpicii clasei, deși îmi plăcea foarte mult Limba Română, dar în clasa a IX-a am fost surprinsă când m-am calificat la două olimpiade naționale – la română și la latină. Eram calificată și la engleză și geografie, dar din păcate s-au suprapus și a trebuit să aleg. Am ales să particip cu lotul național la Olimpiada de Limba Română, unde am obținut „Premiul Special pentru Calități Discursive Deosebite”. Din nou, o mare uimire pentru mine, deoarece nici măcar nu știam că va exista și o probă orală și, totuși, am luat punctaj maxim. Atunci am știut că am forța să fac tot ce îmi doresc și nu trebuie niciodată să îmi limitez orizonturile. Cred că atunci am făcut, de fapt, trecerea de la copilărie la adolescență cu adevărat.

Andrei Săvescu: Care sunt cele mai importante 3 reguli pentru a reuși?
Flaviana-Daniela Crâznic: Cel puțin pentru mine sunt: disciplină, motivație interioară și respect. Sunt multe persoane care au cu totul altă „rețetă a succesului”, mai relaxată și le apreciez foarte mult. Personal, am nevoie de un plan foarte clar în minte pentru a atinge un obiectiv. Odată ce am totul organizat și nu mai pare imposibil de realizat, mie îmi este mult mai ușor să reușesc ce mi-am propus. În plus, totul trebuie să vină din interior, să tratezi o situație ca fiind benefică pentru tine, nu pentru a dobândi un avantaj temporar sau admirația celorlalți. Dacă te face fericit, atunci nu ar trebui să găsești scuze pentru a nu face ceva. Și poate cel mai important, trebuie să îți respecți propria persoană – să te tratezi ca pe o finalitate, nu ca pe un mijloc, cum spunea Kant (am scris și un articol pe această temă). Dacă te respecți îndeajuns cât să vrei să îți valorifici existența pe Pământ, atunci vei reuși. În cele din urmă, cred că în orice faci trebuie să vezi destinația și să analizezi dacă merită sau nu efortul.

Andrei Săvescu: Ce urăști cel mai mult în Romania? Ce-ți place cel mai mult?
Flaviana-Daniela Crâznic: În România „merge și așa”. Din păcate, este o mentalitate lipsită de un spirit revoluționar sau, pur și simplu, de o dorință de a evolua. Eu sunt o fire perfecționistă și, când văd în jurul meu un colectiv delăsător sau care nu respectă societatea, nu mă simt confortabil. Fie că este vorba de politică sau pur și simplu de a sta la coadă la magazin, românii tind să nu se respecte suficient, nici între ei, dar nici pe ei înșiși. Îmi place să cred că, prin conștientizarea acestei probleme, generația mea va aduce o schimbare în țară.
Referitor la ce îmi place cel mai mult, îmi este imposibil să nu fiu complet subiectivă în răspunsul meu. Sunt multe lucruri frumoase care se pot spune despre România, dar pentru mine contează faptul că aparțin acestei țări – aici m-am născut, trăiesc, mă dezvolt, am o familie, prieteni, locuri dragi, amintiri. Oricât de mult am încerca să ne detașăm de rădăcinile noastre, la finalul zilei tot români suntem, tot în română vorbim și gândim și tot sarmale mâncăm. Și asta ne face uniți.

Andrei Săvescu: Ce planuri ai pentru viața ta?
Flaviana-Daniela Crâznic: Urăsc întrebarea asta (Scuze 😊). Pe cât de mult îmi place să fiu organizată, când vine vorba de viață, un plan este inutil și chiar stresant. Bineînțeles că am încercat să îmi fac un plan pentru toată viața, împărțit pe ani și etape, dar la sfârșit m-am uitat la el și l-am ascuns bine într-un sertar, mai degrabă păstrat ca amintire decât ca motivație. Să încerci să îți stabilești parcursul vieții la 17 ani e imposibil și frustrant. Vreau să am succes în viață, să fiu fericită și să îmi depășesc limitele constant. Atât am de zis. Orice alt plan nu are nicio valoare, întrucât se va schimba permanent. Și este normal să fie așa.

Andrei Săvescu: Care sunt cele mai frumoase 3 locuri în care ai fost? Dar cele mai urâte 3 locuri?
Flaviana-Daniela Crâznic:Cele mai frumoase și dragi mie sunt: Gibraltar, Nisa, Copenhaga. Am avut norocul să călătoresc mult prin Europa cu părinții mei și am fost în multe locuri considerate „cele mai frumoase”, dar eu le clasific după amintirile pe care le am din vacanțele respective. Din Gibraltar îmi amintesc cu drag peisajul din vârful stâncii (unde am interacționat și cu macacii care încă trăiesc în mod sălbatic acolo), limita dintre mare și ocean și un orizont îndepărtat la capătul căruia știam că se află America.
La Nisa am fost de mai multe ori și, pe lângă peisajul superb și mâncarea bună, am avut mereu un sentiment de liniște. Un oraș mare, dar totuși foarte relaxat, cu oameni fericiți și cu acel „joie de vivre” specific.
În Copenhaga am avut o ședere foarte scurtă, dar este locul despre care îmi pare poate cel mai rău că nu l-am vizitat așa cum ar fi trebuit. Îmi amintesc clădirile mici și cărămizii, lipite între ele, un fel de căsuțe din orășelele englezești combinate cu cele olandeze, localnicii care se plimbau la șase dimineața de Crăciun cu bicicleta și un cuplu de turiști care își fotografia câinele cu statuia „Mica Sirenă”.
Poate sună foarte arogant, să spun despre trei locații populare că nu îmi plac, dar, din nou, am în vedere strict experiența mea din acele locuri și, în general, disconfortul pe care mi-l provoacă aglomerația și sentimentul de nesiguranță. Când mă uit la pozele făcute în Trieste, văd umezeală, căldură, o mulțime de turiști și rememorez străzile întunecate și pustii pe care le-am traversat în încercarea de a găsi o terasă care să arate cât de cât mai civilizat.
La Bologna m-am simțit cel mai în pericol din toate locurile în care am fost. Orașul în sine, arhitectura și istoria sunt foarte frumoase și, dacă nu ar fi atât de aglomerat, m-aș fi putut bucura de ele. Dar să mergi prin caniculă pe stradă cot la cot cu mii de alți oameni, care țipau, vindeau obiecte, încercau să se deplaseze în altă direcție, fiind imposibil să ieși din marea de oameni sau să mergi în altă parte decât cea dictată de mulțime, distruge aproape în totalitate experiența.
Ca să nu se creadă că am ceva împotriva Italiei o să spun că nici despre capitala Estoniei, Tallinn, nu îmi amintesc cu drag, dar din cu totul alte considerente. Nu am văzut mare lucru din oraș, doar clădirile fumurii din port în mijlocul unei furtuni. Acolo am ajuns după o călătorie pe mare, venind de la Helsinki, în timpul căreia căpitanul ne anunțase că este posibil să nu mai ajungem la mal din cauza vremii.

Andrei Săvescu: Unde ai fi vrut să mergi și încă nu ai ajuns? De ce?
Flaviana-Daniela Crâznic: Mereu mi-am dorit să merg în America – New York, Los Angeles, Washington, tot ce se vede în filme și pare atât de spectaculos.

Andrei Săvescu: Daca te trezește cineva noaptea și te întreabă „Ce carte ți-a plăcut cel mai mult?” care este răspunsul? La fel pentru un film și pentru o melodie.
Flaviana-Daniela Crâznic: Carte: James Joyce, „Portret al artistului la tinerețe”, firul narativ nu este unul fascinant, dar mi-au plăcut confesiunile transmise printr-un amplu monolog interior și, în general, gândurile expuse în roman, neorganizate și cu emoții contradictorii, exact ca în viața reală.
Film: unul văzut relativ recent, „Avocatul diavolului”, cu Al Pacino. Inițial mi-au plăcut ideile transmise, dar am respins supranaturalul din acțiune. Însă, la final, se justifică și această latură, care accentuează adevăratul mesaj al filmului, care critică vanitatea umană.
O melodie… aici este și mai greu să aleg, dar recunosc că sunt mare fană One Direction și le ascult toate piesele cu plăcere. Nu știu câți adulți au auzit de această trupă, dar eu vreau să fiu sinceră în acest interviu, fără să încerc să dau răspunsuri mai interesante doar pentru a crea falsa impresie că sunt mai matură decât ar trebui să fiu la 17 ani.

Andrei Săvescu: Ce înseamnă pentru tine Facebook?
Flaviana-Daniela Crâznic: Nimic 😊 Am un cont pe care îl folosesc foarte rar, doar atunci când trebuie să mă înscriu la anumite activități de pe grupuri. În rest, cred că pentru generația mea este deja un fenomen trecut. Instagramul este „la modă” acum, cu funcții mult mai atractive pentru tineri și pentru modul în care folosim noi rețelele sociale.

AndreiSăvescu, Flaviana-Daniela Crâznic: Alege între:
– Lamborghini sau Land Rover
– Rusia sau Statele Unite ale Americii
București sau Mărginimea Sibiului
– Paris sau Londra
– Euro sau Dolar
Aur sau Acțiuni
– Apple sau Samsung
Mamaia sau Delta Dunării
Google sau Yahoo
Coldplay sau Mirabela Dauer
Mamăligă sau Sushi
– Face sens sau Are sens
– Singur pe malul marii / Cu prietenii pe malul mării
Ziarul financiar sau Cancan

Andrei Săvescu: Care este cel mai mare defect al românilor? Dar cea mai importantă calitate?
Flaviana-Daniela Crâznic: Cred că de multe ori nu știm să ne vedem interesul. Preferăm să nu spunem nimic, chiar dacă ne afectează, să nu acționăm. Românii sunt pasivi. Totuși, avem un anume spirit practic care vine cu această pasivitate. Nu facem ceva, chiar dacă ar trebui, dar în final „ne descurcăm” altfel și scăpăm de obligații. Unii ar numi-o lene, alții perspicacitate…

Andrei Săvescu: La ce te gândești când ești singură?
Flaviana-Daniela Crâznic: La scopul vieții – un clișeu, știu, dar mă gândesc ce ar trebui să facă un om cu viața lui. Avem doar una și după dispărem. Suntem doar o altă specie care trebuie să se reproducă la nesfârșit? Trebuie să existe și alte sensuri pe care să le dăm experienței noastre pe Pământ. Eu meditez asupra a ceea ce vreau să fac cu mine, până la urmă. Ar trebui să contribui la evoluția omenirii, să încerc să rămân în istorie cu realizările mele sau să mă bucur de viață, să experimentez prezentul și să mă bazez pe sentimente? Cred că trebuie să fie un echilibru între acestea, să nu ne irosim viața din niciun punct de vedere și să trăim cât mai intens, atât cât putem fiecare.

Andrei Săvescu: Crezi ca România este în criză (economică)? Dacă da, când se va termina?
Flaviana-Daniela Crâznic: Nu sunt expertă în economie, dar cred că pentru a fi criză ar trebui să fie un declin brusc, de la prosperitate, la lipsă. Nu cred că România a fost vreodată altfel decât „în criză”. Mereu a fost un decalaj istoric între noi și alte țări, care se vede în infrastructură, civilizație, educație și nivelul de trai. Nu știu când și cum România se va putea alinia la standardele europene, dar cred că suntem pe drumul cel bun.

Andrei Săvescu: Ești invitată la un barbecue la poalele munților. Poți aduce cu tine 3 lideri, din orice perioadă și din orice țară. Pe cine ai lua?
Flaviana-Daniela Crâznic: Napoleon Bonaparte, Regina Elisabeta I, Nelson Mandela – o combinație interesantă, ce-i drept, din epoci și spații diferite, dar care au revoluționat istoria și au luptat pentru drepturile omului și pentru o lume mai bună.

Andrei Săvescu: Cum ai descrie, într-o frază, succesul?
Flaviana-Daniela Crâznic: Știi că ai succes în viață atunci când te trezești dimineața și zâmbești la gândul unei noi zile.

 
Secţiuni: Interviuri, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD