Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Articole Business Dreptul muncii Note de studiu Protective RNSJ SELECTED

O nouă clasificare CAEN se aplică din 2025. Societățile trebuie să procedeze la actualizarea obiectului de activitate

11 iunie 2024 | Kira BUJDUVEANU
Kira Bujduveanu

Kira Bujduveanu

Începând cu 2025, societățile din România vor trebui să se alinieze la o nouă versiune a Clasificării activităților din economia națională, Nomenclatorul CAEN fiind revizuit recent de către Institutul Național de Statistică. Această schimbare va impune societăților o analiză riguroasă a codurilor CAEN folosite în prezent, precum și actualizări (după cum va fi cazul) la Registrul Comerțului a obiectului de activitate, astfel încât să se grefeze pe noua clasificare care se va aplica de la începutul anului următor.

Nomenclatorul CAEN a fost revizuit prin Ordinul Institutului Național de Statistică nr. 377/2024, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Această revizuire a Clasificării  vine în contextul mai larg al globalizării și digitalizării, două fenomene care au remodelat industriile în ultimii ani și au făcut necesare actualizări pentru a reflecta realitatea economică actuală. Prin acest Ordin al Institutului Național de Statistică, România implementează practic o serie de reclasificări ale activităților economice adoptate la nivel european și internațional, printre cele mai importante fiind cele aplicabile la Clasificările internaționale standard pe industrie, a tuturor activităților economice (ISIC Rev. 5), operate de către Organizația Națiunilor Unite.

Noua clasificare CAEN va avea un impact semnificativ asupra întregului mediu de afaceri, alinierea la noile coduri nefiind opțională, ci obligatorie. Astfel, societățile și restul entităților care desfășoară activități economice trebuie să procedeze la verificarea internă a codurilor CAEN pe care le au în acest moment și să le actualizeze, dacă este necesar, conform noii clasificări.

Procesul presupune inițial o analiză internă a activităților desfășurate, precum și maparea lor pe noua clasificare CAEN. Ulterior, dacă se constată faptul că obiectul de activitate actual nu se mai reflectă în noua clasificare, trebuie alese alte coduri CAEN corespunzătoare. Aceste modificări vor impune actualizarea actelor constitutive, depunerea unor noi declarații pe proprie răspundere cu privire la activitățile desfășurate, precum și înregistrarea acestora la Registrul Comerțului.

Procesul se poate dovedi destul de laborios, astfel că este esențial pentru societăți să aloce resurse și timp pentru derularea acestei proceduri și, mai ales, să inițieze cât mai devreme cu putință analiza internă pentru a evalua cât de semnificativ va fi impactul acestor revizuiri. Menționăm acest aspect în condițiile în care unele coduri CAEN necesită și autorizații, certificări și licențe speciale pentru desfășurarea respectivelor activități, astfel că devine crucial să fie verificate, actualizate și aceste documente obținute anterior pe baza vechilor coduri CAEN, deoarece o eventuală modificare a documentațiilor inițiale care au stat la baza obținerii unei autorizații, unei certificări sau unei licențe poate duce la pierderea valabilității acestora. Pentru acest motiv, societățile trebuie să notifice autoritățile emitente ale documentelor respective și să facă toate demersurile impuse de legislația specifică pentru a evita invalidarea autorizațiilor, certificatelor și licențelor.

În mod similar, trebuie verificat dacă noile coduri CAEN alese de societăți nu impun obținerea unor autorizații noi suplimentare, astfel încât să fie demarate în timp util și procedurile necesare pentru acel proces.

Precizăm că alegerea codurilor CAEN trebuie realizată cu grijă, având în vedere activitățile efectiv desfășurate, precum și locațiile de desfășurare a activităților, deoarece conturarea corectă a obiectului de activitate este esențială pentru a asigura respectarea prevederilor legale și fiscale pe termen lung.

În final, societățile trebuie să se asigure că respectă toate procedurile legale pentru actualizarea codurilor CAEN, implicând toate părțile relevante din cadrul respectivelor entități și colaborând cu specialiști pentru a parcurge acest proces care, în anumite cazuri, se poate dovedi complex. Pregătirea corespunzătoare și din timp pentru aceste modificări va asigura o tranziție fără probleme, precum și conformitatea cu noua clasificare aplicabilă de la 1 ianuarie 2025.

Kira Bujduveanu, Asociat Senior BIRIŞ GORAN

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership