Secţiuni » Top Legal
Top Legal
Publicare
Banner BA-01
Banner BA-02
Comunicare profesională Cyberlaw Fiscalitate SELECTED Top Legal VIDEO

PwC Tax Talks: Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării ANAF?

10 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Va influența digitalizarea ANAF procesul de colectare a sumelor la bugetul de stat? La ce ar trebui să se aștepte contribuabilii? Cum se schimbă inspecțiile fiscale ca urmare a digitalizării? Aflați mai multe de la Dan Dascălu, Partener și Coordonatorul Practicii de Litigii Fiscale din D&B David și Baias, Anca Macovei, Director PwC România și Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David și Baias, într-un nou episod PwC Tax Talks.

Puteți urmări PwC Tax Talks aici.

Câteva declarații din acest episod:

SAF-T este o declarație complexă care cuprinde toată contabilitatea contribuabilului. Mai mult decât atât, nivelul de granularitate a datelor care trebuie prezentate în software permit verificarea și realizarea anumitor analize asupra datelor contabile și fiscale ale contribuabilului.

Verificarea încrucișată este primul element care poate să genereze anumite anomalii din perspectiva raportării. În al doilea rând, o altă verificare, de asemenea destul de facilă, este verificarea datelor raportate în spate comparativ cu ce raportează contribuabilul inițial în declarațiile de TVA.

Instituirea acestei noi obligații de a depune Declarația 406 (SAF-T) a condus la modificări în ceea ce privește inspecția fiscală, respectiv modificări cu privire la modalitatea de efectuare a inspecției fiscale și la documentele pe care organul fiscal le poate solicita contribuabilului în cadrul inspecției fiscale. Astfel, o primă modificare este aceea de schimbare a locului de efectuare a inspecției fiscale de la sediul contribuabilului la sediul organului fiscal.

Din cauza faptului că organul fiscal are cunoștință de toate informațiile cu privire la contabilitatea societății, acesta poate analiza mult mai ușor riscul fiscal pe care un contribuabil îl prezintă. Pentru a remedia acel risc, și anume deficiențele, organul fiscal transmite notificare de conformare în urma căreia contribuabilul se poate sau nu conforma.

Trebuie să avem în vedere și faptul că Declarația 406 constituie, în cadrul inspecției fiscale, un mijloc de probă pe care organul fiscal îl are în vedere. Scopul inspecției fiscale este tocmai acela ca organul fiscal să verifice conformitatea și concordanța dintre situațiile financiare ale contribuabilului și informațiile transmise prin declarația 406.

Sancțiunile pentru nedepunerea declarației variază între 1.000 și 5.000 de lei, iar pentru depunerea incorectă sau incompletă, între 500 și 1.500 de lei. Dacă în cadrul unei inspecții fiscale, organul fiscal constată că în mod repetat, contribuabilul nu a depus această declarație 406, fiecare faptă în sine constituie o contravenție pentru care se aplică o sancțiune, aceste sancțiuni se cumulează. Partea bună este că organul fiscal poate aplica un maxim al sancțiunii, respectiv poate aplica dublul amenzii contravenționale prevăzută pentru cea mai gravă sancțiune.

Astfel, pot să reprezinte o sursă de venituri la bugetul de stat, nu doar constatările fiscale pe care le face un organ fiscal în legătură cu softul, ci și amenzile contravenționale pe care ar putea să le aplice.

Sperăm că această digitalizare nu va fi folosită ca un pretext de a înlătura sau a diminua într-o manieră excesivă dialogul care trebuie să rămână pentru contribuabil cu organul fiscal.

Urmăriți alte podcasturi pe teme de fiscalitate pe blogul PwC România aici.

Citeşte mai mult despre , , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership