Secţiuni » Arii de practică » Business » Construcţii
Construcţii
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
CJUE Construcții Contencios contravențional Dreptul Uniunii Europene Flux informații Jurisprudență

CJUE. C-221/22 P | Comisia/Deutsche Telekom. Comisia trebuie să plătească dobânzi la amenzile pe care le-a aplicat în mod nejustificat în materie de concurență și ale căror sume le-a încasat cu titlu provizoriu

11 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Aceste dobânzi urmăresc despăgubirea forfetară a întreprinderii vizate pentru privarea de beneficiul sumei în cauză

Atunci când Tribunalul sau Curtea de Justiție anulează sau reduc o amendă aplicată de Comisie unei întreprinderi pentru încălcarea normelor de concurență, această instituție trebuie nu numai să ramburseze în tot sau în parte suma amenzii plătite de întreprindere cu titlu provizoriu, ci și să plătească dobânzi pentru perioada cuprinsă între data plății provizorii a acestei amenzi și data rambursării. Nu este vorba în acest caz despre „dobânzi moratorii” sau „dobândă penalizatoare”, ci despre dobânzi prin care se urmărește despăgubirea forfetară a întreprinderii pentru privarea de beneficiul sumei în cauză.

La 15 octombrie 2014, Comisia Europeană a aplicat Deutsche Telekom AG o amendă de aproximativ 31 de milioane de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața slovacă a serviciilor de telecomunicații în bandă largă.

Deutsche Telekom a introdus o acțiune în anularea acestei decizii la Tribunalul Uniunii Europene, achitând în același timp cu titlu provizoriu această amendă la 16 ianuarie 2015.

Tribunalul a admis în parte această acțiune și a redus suma amenzii cu aproximativ 12 milioane de euro[1]. Prin urmare, Comisia a rambursat Deutsche Telekom această sumă la 19 februarie 2019.

Ulterior, Deutsche Telekom a solicitat Comisiei să îi plătească dobânzi moratorii pentru această sumă pentru perioada cuprinsă între data plății amenzii și data rambursării, și anume pentru mai mult de patru ani.

Întrucât Comisia a refuzat, Deutsche Telekom s-a adresat din nou Tribunalului, care a obligat Comisia la plata unei sume de aproximativ 1,8 milioane de euro către Deutsche Telekom[2].

Comisia a formulat recurs împotriva acestei hotărâri a Tribunalului la Curtea de Justiție.

Prin hotărârea pronunțată astăzi, Curtea respinge recursul și confirmă astfel hotărârea Tribunalului.

Astfel, potrivit unei jurisprudențe consacrate asupra căreia nu este necesar să se revină, în cazul anulării sau al reducerii cu efect retroactiv de către o instanță a Uniunii a unei amenzi aplicate de Comisie pentru încălcarea normelor de concurență, această instituție trebuie să ramburseze în tot sau în parte suma amenzii plătite cu titlu provizoriu, însoțită de dobânzi pentru perioada cuprinsă între data plății provizorii a acestei amenzi și data rambursării acesteia[3]. Această obligație subzistă chiar și atunci când randamentele financiare ale investiției efectuate de Comisie cu privire la suma acestei amenzi în perioada respectivă au fost nule sau chiar negative. Nu este vorba în acest caz despre „dobânzi moratorii” sau „dobândă penalizatoare”, ci despre dobânzi prin care se urmărește despăgubirea forfetară a întreprinderii pentru privarea de beneficiul sumei în cauză.

Pe de altă parte, Tribunalul a considerat în mod întemeiat că rata aplicabilă dobânzilor pe care Comisia este obligată să le plătească Deutsche Telekom se ridică la rata de refinanțare a Băncii Centrale Europene (BCE) majorată cu 3,5 puncte procentuale[4].


[1] Hotărârea Tribunalului din 13 decembrie 2018, Deutsche Telekom/Comisia, T-827/14 (a se vedea de asemenea comunicatul de presă 196/18).
[2] Hotărârea Tribunalului din 19 ianuarie 2022, Deutsche Telekom/Comisia, T-610/19 (a se vedea de asemenea comunicatul de presă 7/22).
[3] Curtea subliniază în mod mai general că, atunci când au fost încasate sume cu încălcarea dreptului Uniunii (fie de către o autoritate națională, fie de către o instituție, un organ, un oficiu sau o agenție a Uniunii), aceste sume trebuie restituite, iar restituirea respectivă trebuie majorată cu dobânzi care să acopere întreaga perioadă cuprinsă între data plății acestor sume și data restituirii lor.
[4] Prin analogie cu articolul 83 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul delegat nr. 1268/2012 al Comisiei din 29 octombrie 2012 privind normele de aplicare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii.


:: Hotărârea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership