Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere CJUE Dreptul Uniunii Europene Flux informații Jurisprudență

CJUE. C-646/21 | Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Protecția internațională: statutul de refugiat poate fi acordat femeilor care se identifică cu valoarea egalității între femei și bărbați

11 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Femeile, inclusiv cele minore, care împărtășesc ca o caracteristică comună identificarea efectivă cu valoarea fundamentală a egalității între femei și bărbați, intervenită în cursul șederii lor într-un stat membru, pot, în funcție de condițiile existente în țara de origine, să fie considerate ca aparținând unui „anumit grup social” ca „motiv de persecuție” care poate conduce la recunoașterea statutului de refugiat.

Două adolescente irakiene locuiesc fără întrerupere din 2015 în Țările de Jos. În urma respingerii cererilor lor inițiale de protecție internațională, acestea au introdus cereri ulterioare. Ele au arătat în susținerea acestor cereri că, în urma șederii lor îndelungate în Țările de Jos, au adoptat normele, valorile și comportamentele tinerilor de vârsta lor din această societate. În cazul întoarcerii în Irak, acestea consideră că sunt incapabile să se conformeze normelor unei societăți care nu acordă femeilor și fetelor aceleași drepturi ca cele de care dispun bărbații și se tem că vor fi expuse unui risc de persecuție din cauza identității pe care și-au format-o în Țările de Jos.

Cererile ulterioare menționate au fost de asemenea respinse de autoritățile neerlandeze, iar aceste tinere femei au sesizat instanța neerlandeză care a decis să solicite Curții de Justiție să se pronunțe cu privire la interpretarea Directivei 2011/95 privind protecția internațională, care stabilește condițiile de acordare a statutului de refugiat de care pot beneficia resortisanții țărilor terțe. Acest statut este prevăzut pentru cazurile de persecuție a oricărui resortisant al unei țări terțe pe motiv de rasă, religie, cetățenie, opinii politice sau apartenență la un anumit grup social[1].

În hotărârea sa, Curtea statuează că femeile, inclusiv cele minore, care împărtășesc ca o caracteristică comună identificarea efectivă cu valoarea fundamentală a egalității între femei și bărbați, intervenită în cursul șederii lor într-un stat membru, pot, în funcție de condițiile existente în țara de origine, să fie considerate ca aparținând unui „anumit grup social”, ca „motiv de persecuție” care poate conduce la recunoașterea statutului de refugiat.

Ea precizează că, în cazul în care un solicitant de protecție internațională este minor, autoritățile naționale trebuie să țină seama în mod necesar de interesul său superior în cadrul unei examinări individuale privind temeinicia cererii de protecție internațională depuse de acest minor.

În plus, pentru a evalua o cerere de protecție internațională întemeiată pe un motiv de persecuție precum „apartenența la un anumit grup social”, poate fi luată în considerare o ședere îndelungată într-un stat membru, mai ales atunci când coincide cu o perioadă în care un solicitant minor și-a format identitatea.


[1] Directiva 2011/95/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind standardele referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească resortisanții țărilor terțe sau apatrizii pentru a putea beneficia de protecție internațională, la un statut uniform pentru refugiați sau pentru persoanele eligibile pentru obținerea de protecție subsidiară și la conținutul protecției acordate.


:: Hotărârea

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri