Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Flux informații Sistemul judiciar

Tabloul de bord privind justiția în UE 2024

11 iunie 2024 | JURIDICE.ro

Marți, 11 iunie 2024, Comisia Europeană a publicat cea de-a 12-a ediție a Tabloului de bord privind justiția în UE, o prezentare anuală care oferă date comparative privind eficiența, calitatea și independența sistemelor judiciare din statele membre ale UE, potrivit unui comunicat.

Comparativ cu anul trecut, percepția publicului cu privire la independența justiției s-a îmbunătățit, inclusiv în țările care au avut probleme sistemice.

Tabloul de bord din acest an include mai multe cifre noi privind accesibilitatea justiției: accesibilitatea la profesiile din justiție pentru persoanele cu dizabilități; accesibilitatea la justiție pentru consumatori atunci când exercită acțiuni reprezentative de protecție a intereselor lor colective; salariile personalului de specialitate din justiție și procuratură; notarii și competențele acestora în procedurile succesorale. Ediția 2024 include, de asemenea, pentru prima dată, noi cifre specifice privind independența justiției, de exemplu, cu privire la numirea președinților de instanțe, la cadrele naționale privind declarațiile de avere și la demiterea procurorilor generali.

Principalele constatări:

Percepția privind independența justiției s-a îmbunătățit, inclusiv în rândul țărilor care s-au confruntat cu provocări sistemice: Un sondaj Eurobarometru în rândul publicului larg arată că, începând din 2016, percepția publicului larg cu privire la independența justiției s-a îmbunătățit sau a rămas stabilă în 19 state membre. În rândul companiilor, un alt sondaj Eurobarometru arată că, față de 2016, percepția privind independența s-a îmbunătățit sau a rămas stabilă în 19 state membre. Percepția privind independența justiției s-a îmbunătățit, atât în rândul publicului larg, cât și în rândul companiilor, inclusiv în țările care s-au confruntat cu provocări sistemice la adresa independenței justiției.

O perspectivă asupra numirii procurorilor și a demiterii procurorului general: În 14 state membre, procurorii sunt numiți fie de consiliile independente ale procurorilor, fie de procuratura însăși. Puterea executivului (fie ministrul justiției, fie guvernul sau șeful statului) de a numi procurori este supusă unui control judiciar în aproape toate cele 12 state membre în care procurorii sunt numiți în acest mod. De asemenea, în aproape toate aceste 12 state membre este obligatorie motivarea respingerii unui candidat la funcția de procuror. 20 de state membre acordă executivului sau parlamentului competența de a demite procurorul general (în cinci dintre acestea, la propunerea Consiliului Judiciar), iar în șase state membre această competență este acordată Consiliului Judiciar. 16 state membre oferă posibilitatea unei revizuiri a deciziei.

Potențialul actual de consolidare a digitalizării sistemelor judiciare: Doar șase state membre dispun de norme procedurale care permit admisibilitatea probelor în format digital în cauzele civile, comerciale, administrative și penale. În 26 de state membre, aceasta este o posibilitate în unele cazuri sau în anumite domenii juridice. În plus, constatările ediției din acest an arată că există încă loc de îmbunătățiri în ceea ce privește posibilitatea de a iniția proceduri sau de a depune o cerere online. Nouă state membre fie permit această posibilitate doar în anumite situații, fie nu o permit deloc.

În majoritatea statelor membre există dispoziții specifice pentru sprijinirea participării persoanelor cu handicap în calitate de profesioniști în sistemul judiciar: În 20 de state membre există cel puțin unele măsuri specifice de sprijinire a participării persoanelor cu handicap.

Diferite grade de măsuri specifice pentru proceduri adaptate la nevoile copiilor, cu copii implicați în calitate de victime, suspecți sau inculpați: În 26 de state membre sunt furnizate informații cu privire la drepturile victimei sau ale suspectului și la proceduri într-o manieră adaptată copiilor, iar în 18 state membre, procedurile penale care implică copii sunt tratate ca o chestiune de urgență.

Informațiile conținute în tabloul de bord al UE privind justiția contribuie la monitorizarea efectuată în cadrul semestrului european și al ciclului anual privind statul de drept – constatările vor fi incluse în raportul Comisiei privind statul de drept din 2024. Tabloul de bord al UE privind justiția din 2024 a fost dezvoltat în continuare pentru a răspunde nevoii de informații comparative suplimentare (cum ar fi o nouă cifră privind salariile personalului de specialitate din domeniul judiciar și al parchetelor și privind procedura de revocare a procurorilor generali) identificate în timpul pregătirii Raportului privind statul de drept din 2023. Datele din tabloul de bord sunt, de asemenea, utilizate pentru monitorizarea Planurilor naționale de redresare și de reziliență.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri