Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept constituţional
Drept constituţional
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Comisia de la Veneţia faţă de propunerile maghiare de modificare a Constituţiei


07.07.2021 | Cristi DANILEȚ
Secţiuni: Articole, Drept constitutional, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Ungaria vrea să îşi modifice Constituţia. Comisia de la Veneţia critică câteva norme noi într-o Opinie (Aviz) adoptată pe 3 iulie 2021. Am extras aspecte de interes pentru România:

1. Căsătoria este uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Comisia arată că la nivelul Europei statele sunt libere să decidă ce sex să aibă cei cărora le acordă dreptul de a se căsători. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului nu consacră acest lucru ca drept fundamental pentru persoanele de acelaşi sex. Este prevăzut în mod expres diferenţa de sex la căsătorie în Armenia, Bulgaria, Croaţia, Georgia, Latvia, Lituania, Moldova, Montenegru, Polania, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina, Belarus.

În Ungaria, cuplurile de acelaşi sex sau de sex diferit au dreptul la parteneriat civil (concubinaj), iar cei de acelaşi sex la parteneriat înregistrat, încă din anul 2009 – dar aici fără dreptul de adopţie. Modificarea din Constituţie nu îi va afecta.

2. Mama va fi o femeie, tata va fi un bărbat.

Potrivit acestei modificări, adopţia copiilor va fi numai pentru cuplurile heterosexuale căsătorite, nu şi pentru persone singure sau pentru cupluri de acelaşi sex. Comisia arată că nici CEDO, nici Constituţia Ungariei nu permite discriminarea în funcţie de orientarea sexuală.

Acum se permite adopţia de către o persoană singură, indiferent de orientarea sexuală şi dacă trăieşte într-un cuplu. După modificări, acest lucru nu va mai fi posibil. Asta înseamnă că s-ar elimina dreptul la adopţie pe care acum îl au persoanele homosexuale, ceea ce este problematic.

3. Se va respecta dreptul la identitate al copilul ce corespunde cu sexul avut la naştere

Ungaria susţine că sexul este cel avut la naştere şi nu poate fi schimbat. Nu se recunoaşte vreun drept al persoanelor trans sau inter. În caz de schimbare de sex, dpdv legal persoana va avea sexul de la naştere. Comisia arată că dreptul la identitate se bazează nu doar pe sex, ci şi pe gen. Modificările care se intenţionează nu trebuie să afecteze drepturile persoanelor trans recunoscute legal.

4. Educaţia copiilor trebuie să se facă conform valorile bazate pe identitatea constituţională maghiară şi pe cultura creştină.

Educaţia este un drept, iar religia este o libertate. În Ungaria însă, educaţia se face în majoritate la nivel de stat, este publică. Statul ar putea oferi o anumită ideologie proprie ca fiolosofie de viaţă, ceea ce este discutabil dpdv al drepturilor fundamentale. Educaţia religioasă nu este în programa şcolară, este lăsată în sarcina bisericilor, dar părinţii o pot cere la şcoală.

Cu privire la educaţia sexuală, lecțiile nu pot fi considerate că încalcă dreptul părinților la educație decât dacă acestea urmăresc un scop de îndoctrinare care poate fi considerat ca nerespectând religia sau convingeri filozofice ale părinților. Acolo unde se face, are ca obiectiv prevenirea violenței sexuale şi exploatare, care reprezentă o amenințare reală pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor și împotriva cărora trebuiau protejați la toate vârstele. Pe de altă parte, unul dintre obiectivele educația furnizate de stat este să pregătească copiii pentru realitățile sociale, iar aspectele sexuale justifică educația copiilor foarte mici care frecventează grădinița sau școala primară. Nu există o obligaţie a statelor de a face educație sexuală în școli, dar acolo unde se face ea trebuie să fie nediscriminatorie față de indivizi și promovarea valorilor constituționale să nu conducă la ignorarea și respectarea diversității opiniilor religioase și a identităților sexuale.

Judecător dr. Cristi Danileț, Tribunalul Cluj

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro