Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CtEDO: Georgia, vinovată de omorârea unei victime a violenţei domestice
08.07.2021 | Gianina CLOP

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

Joi, 8 iulie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Georgia în cauza Tkhelidze: din cauza neluării de către poliţie a unor măsuri pentru apărarea unei victime a violenţei domestice, aceasta a fost ucisă de abuzator.

În anul 2013, o femeie din Tbilisi, se mută împreună cu fiica sa în vârstă de șase ani la iubitul său, în casa părinților lui. După o perioadă scurtă de timp încep să aibă certuri. Primul care sună la poliţie este chiar tatăl lui, care declară că din cauza geloziei fiul său este instabil mental și amenință partenera că o omoară. În următoarele șase luni au fost solicitări de ajutor de la poliție de cel puțin unsprezece ori din partea femeii și a mamei acesteia. Poliția știa din mărturiile celor implicați că bărbatul suferea de gelozie patologică și avea alte instabilități mentale, avea dificultăți în gestionarea furiei sale și, în plus, avea antecedente penale și antecedente de abuz de droguri și alcool. La 17 octombrie 2014, bărbatul a mers la locul de muncă al iubitei și a rugat-o să iasă din sala de clasă unde ținea o lecție pentru elevi. Pe hol a împușcat-o mortal şi imediat s-a sinucis cu aceeaşi armă.

Curtea de la Strasbourg a constatat mai multe probleme majore din partea autorităților de aplicare a legii. Poliţia nu a luat în considerare pericolul perceput de victimă şi a catalogat incidentele „altercație familială minoră”. Ar fi putut să emită imediat ordin de protecție. Inactivitatea poliției este de neiertat mai ales că violența împotriva femeilor, inclusiv violența domestică, este o problemă sistemică majoră care afecta societatea la momentul faptelor: 87% din victime sunt femei. Tocmai pasivitatea generală și discriminatorie a autorităților de aplicare a legii în fața acuzațiilor de violență domestică, dintre care prezenta cauză este o ilustrare perfectă, a creat un climat favorabil unei proliferări suplimentare a violenței comise împotriva femeilor.

Curtea constată că autoritățile de aplicare a legii au demonstrat un eșec persistent în a lua măsuri care ar fi putut modifica rezultatul tragic. Constată, de asemenea, că inactivitatea autorităților de aplicare a legii a fost una dintre cauzele care au dus de la abuz domestic la uciderea victimei. Ca urmare, a decis că a existat o încălcare din partea Georgiei a articolului 2 (dreptul la viaţă) și articolului 14 (interzicerea discriminării) din CEDO.

Legea nr. 217/2003 – prevenirea și combaterea violenței domestice. Lege nr. 30/2016 – Convenţia de la Istanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Gianina Clop, Membru VeDem Just

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti