« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Prostia celor patru brahmani învățați (Panciatantra)
08.07.2021 | Alexandra ROȘU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandra Roșu

Alexandra Roșu

« povestea anterioară

Într-un oraș locuiau odată patru brahmani, care se împrieteniseră între ei. Pe când erau încă copii, le veni în gând să plece în altă țară, pentru a dobândi învățătură.

Într-o zi brahmanii luară împreună hotărârea și se duseră în orașul Kanyakubja. Acolo intrară în școala unei mănăstiri și se puseră pe învățat. Doisprezece ani de zile se ținură numai de asta și-n cele din urmă se făcură toți tobă de carte. Atunci cei patru se întruniră și unul din ei luă cuvântul:

– Noi am isprăvit toată învățătura. Să ne luăm rămas bun de la învățătorul nostru și să ne întoarcem acasă.

– Așa să facem, răspunseră ceilalți brahmani și, despărțindu-se de învățătorul lor, își luară cărțile și plecară. Merseră ei o bucată de drum și ajunseră la o răspântie. Toți se opriră. Atunci unul întrebă:

– Ce drum apucăm? Tocmai atunci se duceau o mulțime de lume la înmormântarea unui negustor, care murise în acel oraș. Unul din cei patru brahmani luă cartea și citi:

– „Cel care stă lângă un bolnav, lângă unul peste care a dat o nenorocire, la vreme de foamete, când e primejdie din partea dușmanului, la ușa regelui sau în cimitir acela-i prieten.” (41)

De aceea acesta-i prietenul nostru! Atunci unul din ei îl cuprinse pe măgar de gât; altul îi spălă picioarele. După aceea, pe când priveau în toate părțile, zăriră o cămilă.

– Ce-i asta? întrebară ei. Al treilea deschise la rândul lui cartea și citi:

– „Pasul Dreptății este grăbit”. Asta-i deci Dreptatea! Al patrulea zise:

– Iubirea să fie unită cu Dreptatea.

Atunci ei legară pe măgar de gâtul cămilei. Cineva încunoștință despre aceasta pe stăpânul măgarului, un boiangiu. Când îl văzură venind ca să-i ciomăgească, învățații cei neghiobi se făcură nevăzuți. Nu merseră mult înainte și ajunseră la un râu. Văzând o frunză mare de palasa, care venea pe apă, unul din învățați zise:

– Ceea ce va veni într-acoace ne va duce dincolo,și se lăsă să cadă peste frunză.Văzându-l târât de râu, alt învățat îl apucă de păr și zise:

– Când e în primejdie să piardă totul, cel cuminte jertfește jumătate. Cu jumătate el face ce trebuie de făcut; pe când pierderea întreagă e greu de suportat. (42)

Zicând acestea, îi taie capul. Apoi ceilalți plecară mai departe și ajunseră într-un sat. Locuitorii îi poftiră și-i conduseră pe fiecare la câte o casă. Unuia i se dădu să mănânce macaroane gătite cu unt și cu zahăr. Dar învățatul, după ce statu și se gândi, zise:

– Cel ce se lungește se prăpădește! Zicând aceasta, lăsă mâncarea neatinsă și plecă. Celui de-al doilea i se dădură niște plăcinte întinse și subțiri. Acesta zise:

– Ceea ce-i prea subțire și întins nu dă viață lungă! Și, lăsând mâncarea, se duse și el. Cel de-al treilea căpătă niște plăcinte de orez cu găuri. Atunci învățatul zise:

– În restriște se înmulțesc nenorocirile! Astfel cei trei învățați, lihniți de foame și batjocoriți de lume, se întoarseră din ținutul acela în țara lor.

Apoi cel care dobândise aurul prin vrajă zise:

– Fiindcă nu cunoști mersul lumii și fiindcă n-ai rămas pe loc, deși te-am oprit, ajuns în starea asta. De aceea eu spun:

Chiar cei cu carte multă, dacă nu cunosc mersul lumii, se fac de râs, ca învățații cei neghiobi. (43)

Auzind aceasta, cel cu roata zise:

– Ah! Cât de nepotrivit e lucrul acesta! Când sunt urgisiți de o soartă rea, pier și cei cu minte multă, Pe când altora, din aceeași familie, deși sunt proști, le merge bine în toate. Și cel bine păzit piere, dacă-l lovește soarta. Trăiește și cel neocrotit și părăsit într-o pădure; și piere în casă chiar cel bine ferit. (44)

De asemenea:

Minte-Însutită e purtat pe sus; Minte-Înmiită atârnă în jos; numai eu, Minte-Simplă, mă răsfăț, iubito, în apa limpede! (45)

– Cum asta? întrebă cel ce dobândise aurul. Celălalt povesti:

Adaptare Legal Style: Alexandra Roșu, I Law You
Student – Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti

* Panciatantra (Cele cinci cărți ale înțelepciunii) este un text remarcabil și bogat în reguli discutabile.

« povestea anterioară

 
Secţiuni: JURIDICE.ro, Life, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD