Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul Uniunii Europene Flux informații Sistemul judiciar

Ministerul Justiției a organizat a 8-a ediție a întâlnirii președinților curților de apel din UE

17 iunie 2024 | JURIDICE.ro

În perioada 12-14 iunie 2024, Ministerul Justiției a organizat cea de a 8-a ediție a întâlnirii președinților curților de apel din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat.

Întâlnirile președinților curților de apel din Uniunea Europeană au loc o dată la doi ani și sunt evenimente prestigioase, organizate cu respectarea principiului multilingvismului (traducere simultană în limba țării organizatoare și în limbi de circulație internațională), cu un program de prezentări de nivel ridicat, ce abordează teme legate de drepturile și libertățile magistraților, digitalizarea instanțelor, inteligența artificială, managementul instanțelor și cooperare internațională. De asemenea, evenimentele se remarcă și prin prezența unor invitați speciali de calibru și relevanți în contextul european actual, precum judecători ai Curții Europene a Drepturilor Omului ori membri ai consiliilor judiciare.

La finalul ediției anterioare a întâlnirii, care a avut loc în iunie 2022 sub auspiciile Curții de Apel Innsbruck (Austria), România, prin jud. dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă, Președintele Curții de Apel Galați la acea dată, a fost invitată să se alăture Comitetului director al întâlnirilor și să găzduiască ediția din 2024. Pentru sistemul judiciar românesc este o premieră și un adevărat privilegiu să organizeze un eveniment de un asemenea prestigiu internațional.

Tema întâlnirii a fost „Drepturile și libertățile fundamentale în sistemul judiciar; Digitalizarea, inteligența artificială și justiția”, subiecte de interes pentru președinții curților de apel, factori cheie în sistemele judiciare pe care le reprezintă.

Lucrările întâlnirii au avut loc la masă rotundă, în spiritul egalității și cooperării dintre participanți, în Sala „Constantin Stere” din Palatul Parlamentului din București, pusă la dispoziție de Senatul României.

În deschiderea întâlnirii, au ținut cuvântări Marian Enache, Președintele Curții Constituționale, Mihai Pașca, Secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției, jud. Corina-Alina Corbu, Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, jud. Denisa-Angelica Stănișor, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Alex Florența, Procurorul General al României, prof. univ. dr. Răzvan Dincă, Decanul Facultății de Drept din cadrul Universității București, precum și organizatorul întâlnirii, lect. univ. dr. Cosmin-Răzvan Mihăilă, judecător detașat la Ministerul Justiției, fost Președinte al Curții de Apel Galați.

În contextul extern actual, întâlnirea s-a bucurat de prezența specială a jud. Yaroslav Holovachov, Președintele Curții de Apel Kiev (Ucraina), jud. Ghenadie Mîra, Președintele Curții de Apel Chișinău, prof. univ. dr. Mykola Gnatovskyy, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Ucrainei (intervenție video), precum și Hakan Bulut și Mehmet Emre Sariyildiz, judecători în cadrul Consiliului judecătorilor și procurorilor din Republica Turcia.

Lucrările întâlnirii au fost marcate de participarea unor vorbitori de excepție, care, prin calitatea, noutatea și relevanța informațiilor transmise, au adus prestanță deosebită sesiunilor:

– prof. univ. dr. Sebastian Rădulețu, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea României, a ținut o prelegere despre noutățile în jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în materia art. 7 din Convenție – „nicio pedeapsă fără lege”;

– prof. univ. dr. Lado Chanturia, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea Georgiei, a avut o prezentare despre măsurile sanitare obligatorii (vaccinarea) din perspectiva Curții Europene a Drepturilor Omului;

– jud. dr. Anke Eilers, președinte de cameră în cadrul Curții de Apel din Köln (Germania), fost președinte al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (2022-2023), a vorbit despre libertatea de exprimare a judecătorilor în Europa;

– dr. Matthieu Quiniou, avocat, lector universitar în IT&C de la Universitatea Paris 8 Vincennes, Catedra UNESCO ITEN, a evaluat eficiența și riscurile sistemelor de inteligență artificială în domeniul judiciar;

– Michael Kunz, judecător la Curtea de Apel Viena, a prezentat viziunea austriacă în ce privește automatizarea instanțelor – situația actuală și perspectivele.

În cadrul întâlnirii, participanții au adoptat Rezoluția privind înființarea Rețelei președinților curților de apel din Uniunea Europeană, organism democratic, apolitic, cu scop consultativ, deschis președinților curților de apel și reprezentanților lor din Uniunea Europeană și din alte țări care împărtășesc aceleași valori. Rețeaua va permite consultarea și schimburile de opinii colegiale între judecători, prin intermediul unui forum online, cu privire la chestiuni de natură legală și judiciară, de conducere și organizare a instanțelor, de cooperare judiciară, de digitalizare și de aplicare a inteligenței artificiale în activitatea judiciară.

La finalul evenimentului, participanții au remarcat organizarea impecabilă a conferinței și au apreciat că scopul său, acela de a întări cooperarea la nivel european care să îmbunătățească imaginea și percepția publicului asupra sistemelor judiciare din fiecare stat, a fost atins.

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership  
 

© 2003-2024 JURIDICE.ro
Despre noi  Website map  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri