Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Afaceri transfrontaliere Familie Flux informații

Senatorii Titus Corlățean și Ben Oni Ardelean cer Suediei să dea curs de urgență cererii României de repatriere a celor doi copii minori ai familiei Samson. UPDATE: Delegația României s-a deplasat în Suedia

10 iulie 2024 | JURIDICE.ro

Miercuri, 10 iulie 2024, Natalia-Elena Intotero, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Rareș-Petru Achiriloaie, Președintele ANPDCA, Roxana Momeu, Secretar de stat, Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă și Ben-Oni Ardelean, deputat, s-au deplasat în Suedia pentru a iniția demersuri în vederea repatrierii a două minore care au cetățenie română, aflate, de peste un an, în grija serviciilor sociale suedeze, potrivit unui comunicat.

***

Luni, 17 iunie 2024, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, și senatorul Ben Oni Ardelean au susținut o conferință de presă pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația celor doi copii minori Sara și Tiana ai familiei Samson, preluați abuziv și despărțiți de părinți de Administrația Socială din Suedia, potrivit unui comunicat.

Două fete românce, Sara (aproape 11 ani) și Tiana (10 ani), au fost separate de părinți în Suedia de către Administrația Socială pe 2 decembrie 2022, după ce Sara a mințit că este bătută pentru că părinții nu i-au cumpărat machiaj și smartphone. Deși Tiana și ulterior și Sara au spus că povestea a fost inventată, fetele au fost plasate în familii diferite la distanță mare de părinți, iar o anchetă a Poliției este în desfășurare.

Titus Corlățean: „Ancheta Poliției a fost închisă rapid, confirmându-se că nu au existat abuzuri din partea părinților. Cu toate acestea, Serviciile Sociale din Suedia au continuat să dețină custodia celor două fete în mod abuziv, timp de peste un an și jumătate, „construind” un așa-zis caz separat, transformându-l dintr-unul de „violență” într-unul „religios”, datorită identității creștine a părinților români și refuzând să le permită celor două fete să se întoarcă lângă părinți. La primul proces pe care l-au pierdut cu o majoritate de 3-2 bazată pe „prezumții”, nu pe probe, părinților li s-au pus mai multe întrebări menite să arate că fac parte dintr-un mediu „religios extremist”. Spre exemplu, au fost întrebați ce ar spune dacă o fată ar veni acasă și ar spune că este lesbiană sau de ce copiii nu au o părere bună despre gay și de ce nu li se dau machiaje și telefoane la copii. Mai mult de atât, de când fetele au fost luate, părinților li s-a permis să le vadă doar o oră pe lună. Li s-a spus că așa este normal, pentru ca fetele să se obișnuiască separate de părinți, pentru a fi încredințate unor familii mai bune.”

Ben Oni Ardelean: „Nu doar că fetele sunt despărțite de părinți și respectiv una de alta, dar starea lor de sănătate s-a înrăutățit dramatic. Una dintre fete a avut mai multe tentative de suicid și cere să se întoarcă acasă. În două bilete scrise de mână și trimise părinților, una dintre fete le spune părinților că vrea să moară, pentru că nu este lăsată să se întoarcă lângă părinți, iar „socialul” i-a distrus viața.”

Senatorii susțin că toate demersurile făcute de autoritățile române au rămas fără răspuns din partea autorităților suedeze. Cei doi parlamentari îi cer Suediei să dea curs de urgență cererii României de repatriere a celor două fete, deținătoare exclusive ale cetățeniei române, reîntoarcerea lor în țară, mai ales că într-un raport oficial transmis părinților Serviciile Sociale recunosc că starea de sănătate psihică a uneia dintre fete s-a agravat.

Aceștia au confirmat că sunt gata să efectueze de urgență o misiune oficială în Suedia pentru a obține eliberarea celor două fete, dacă situația o va impune, cu sprijinul instituțiilor guvernamentale competente de la București. Totodată, parlamentarii români așteaptă ca Suedia să trateze cu atenție și respect solicitările îndreptățite și legitime ale României.

„Este îngrijorător faptul că și-a schimbat comportamentul atât de semnificativ și pare să se înrăutățească”, recunosc Serviciile Sociale. Cu toate acestea, refuză să le lase pe Sara și Tiana să se întoarcă lângă părinții lor.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership